Figyeljen a kis ragadozóra, mert nem rest a nyest!

A nyest az április – július közötti időszakban okozza a legtöbb kárt az autókban. A karcsú testalkata révén bármilyen apró résen szinte bárhova bemászni képes ragadozó 2016-ban több mint 205 ezer autós káresetet okozott Németországban, nagyjából 66 millió euró (20,6 milliárd forint) értékben.

A nyest egy 40-54 centiméter testhosszú, 22-30 centiméter farokhosszú, illetve 1,1-2,3 kilogramm tömegű kisragadozó, ami többek közt hazánkban is nagy számban van jelen. A barnás alapszínű, fehér mellfoltos állatkát sokan kedvelik, de az autósoknak nem igazán a kedvence. Ugyanis a nyest rengeteg kárt tud okozni a parkoló autók motorterében. A nyest és az autók kapcsolatáról a Greenfo.hu portál számolt be.

A nyest szép állat, de tetemes kárt képes okozni a járművek motorterében
A nyest szép állat, de tetemes kárt képes okozni a járművek motorterében

Bár nem rágcsálók, hanem ragadozók, nagyon szeretik a vákuumcsöveket, a gyújtáskábeleket és a vezetékek szigetelését. Sőt a motor zajszigetelését is, akár több százezer forintos kárt is okozva ezzel a kocsiban. A német autóklub, az ADAC adatai szerint a legtöbb nyestkár az április és július közötti időszakban történik, ám a karcsú testalkata révén bármilyen apró résen szinte bárhova bemászni képes állat egész évben aktív. 2016-ban a nyestek több, mint 205 ezer autós káresetet okoztak Németországban, mintegy 66 millió euró (20,6 milliárd forint) összértékben. Az ADAC munkatársait 2017-ben csaknem 12 500 esetben riasztották olyan autóhoz, melyről később kiderült, hogy nyestkár miatt vált mozgásképtelenné.

Védekezés a nyest ellen

A nyestek ellen többféle módon is lehet védekezni. Például léteznek olyan spray-k, melyek riasztó szagúak, de sajnos nem csak a nyestek, hanem mi, emberek is érezhetjük ennek a bűzét. Kaphatók továbbá az emberi fül által nem hallható ultrahangot kibocsátó elektromos nyestriasztók is, de a tapasztalatok szerint a nyestek egy idő után megszokhatják ezt a hangot és később már rá sem hederítenek. További lehetőség a nagyfeszültségű riasztó, mely árammal csípi meg és riasztja el a kártevőket, illetve léteznek még kombinált elektromos lapkás-ultrahangos riasztók is.

Igazi megoldást talán csak a zárt garázsban történő autótárolás jelenthet, ami persze sok esetben nem oldható meg. Itt érdemes megjegyezni, hogy a casco biztosítások alaphelyzetben általában nem vonatkoznak a nyestek és egyéb rágcsálók okozta károkra, de léteznek már olyan kiegészítő biztosítások, melyek ezeket a károkat is fedezik.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!