Lezárult az az ösztöndíjpályázat, melynek keretében idén 7 fiatal agrárszakember kapott elismerést és komoly anyagi támogatást. A versenyzőknek a mezőgazdaság fenntarthatóságával kapcsolatban kellett pályamunkát benyújtaniuk, ez alapján osztotta ki a díjakat a zsűri.
Az immár második alkalommal meghirdetett versenyben agráregyetemek és főiskolák mester és PhD képzésben résztvevő hallgatói indulhattak idén. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat célja, hogy anyagi támogatással segítse azoknak a fiatal hazai agrárszakembereknek a tanulmányát és kutatómunkáját, akik az agrárágazat egészségesen fenntartható, hosszú távú fejlődését tartják szem előtt.
Szakértők szerint a hazai agráriumra még komoly kihívások várnak, mert ugyan erősödik a mezőgazdaságunk, de nem olyan ütemben, mint az Európai Unió többi államában. Ebből is látható, hogy van még hová fejlődni, de ehhez újszerű gondolkodás, megfelelő tudás és modern technológia szükséges. Ehhez azonban az szükséges, hogy a fiatal agrárszakembereket támogassák, ha kell, anyagilag is. Rájuk már most nagy szükség van, többek között a klímaváltozás ellen is csak innovatív, fiatalos szemlélettel és ötletekkel lehet sikeresen fellépni. A verseny során kiosztott, összesen 1 millió forintos anyagi támogatás is ezeket a célokat szolgálja.
A versenyre 13 felsőoktatási intézmény 31 karáról jelentkezhettek a hallgatókat, és összesen 50 pályamunka született, amelyeket két fordulóban értékelt az ágazat szakembereiből álló zsűri. Az elbírálásánál a téma eredetisége és hazai aktualitása, a bemutatott fejlesztés vagy eljárás várható gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai, valamint a bemutatott innováció szélesebb körben való alkalmazásának lehetősége játszott szerepet.
Az idei díjazottak
TDK kategória
1. helyezett – Máté Rózsa – Bacsárdi Szilvia
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar
„Innovatív talajjavítás bioszénnel – laboratóriumtól a szabadföldi alkalmazásig”
2. helyezett – Farkas Nikoletta Annamária
Budapesti Corvinus Egyetem – Élelmiszertudományi Kar
„Néhány gyümölcslé fermentálhatóságának vizsgálata probiotikus baktériumokkal”
3. helyezett – Hanász Alexandra
Debreceni Egyetem – Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
„In vitro ozmotikus stressztűrési kísérletek burgonyanemesítési klónokon”
PhD kategória
1. helyezett – Varga Zsófia
Szent István Egyetem – Kertészettudományi Doktori Iskola
„A fény hatása a kertészeti termesztésben – A programozható OLED technológia”
2. helyezett – Zentai Andrea
Budapesti Corvinus Egyetem – Élelmiszertudományi Doktori Iskola
„Növényvédőszer-maradékok és más szennyezőanyagok élelmiszerfogyasztásból származó akut expozíciójának probabilisztikus modellezése”
3. helyezett – Szöllősi Attila
Budapesti Corvinus Egyetem – Élelmiszertudományi Doktori Iskola
„Mikrobiális üzemanyagcella teljesítményének növelése”
Miért lett a fenntarthatóság és az innováció a fő téma?
A 80-as években jellemző szinthez képest globálisan 2,5-szeresére növekedett a rendkívüli, mezőgazdasági termelési veszteségeket okozó jelenségek száma. Főként a meteorológiai és hidrológiai esetek (pl. az extra erősségű viharok, árvizek, földcsuszamlások) száma növekedett meg jelentősen, miközben a korábban elhanyagolható számú, klímaváltozásból eredő károk, mint az extrém szárazság vagy az erdőtüzek száma is egyre meghatározóbb. Ezekre a rendkívüli esetekre feltétlenül szükséges reagálnia az ágazgatnak, alakítani azonban csak hosszú távon lehetséges a veszteséget okozó esetek előfordulását, gyakoriságát, míg rövid távon leginkább az alkalmazkodás, a mezőgazdasági termelés átalakítása, módosítása történhet meg, amiben nélkülözhetetlen szerepet játszhatnak az új, innovatív megoldások, technológiák. „A fenntartható agrárium témakörén belül ezért idén az innovációt helyeztük fókuszba, így a hallgatóknak olyan pályamunkát kellett benyújtaniuk, amelyben az ágazat fenntarthatóságát valamilyen új technológia, eljárás alkalmazásával segítik” – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.