Fenyő ízű tonikot készítenek a kidobott karácsonyfákból Észtországban

Egy kidobott fenyőfából körülbelül 10 ezer liter, C- és D-vitaminban gazdag üdítőt készít egy észt vállalkozás. A fenyők ledarált tűleveleit kardamommal és citromhéjjal ízesítik, így készül az édes-keserű, különleges ízű ital. Az üdítőt gyártó üzem vezetője szerint a fenyőt évszázadok óta használják élelmiszerekhez az északi országokban, mert gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Karácsonyfa újrafelhasználás Észtországban.

Nem minden karácsonyfát lehet azonban így újrahasznosítani: a kisebb, szobákat díszítő fenyőfák túlságosan kiszáradnak az ünnepi szezon végére ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Alkalmasak lehetnek viszont a célra az északi városok főtereit díszítő, nagy méretű fenyőfák, amelyekben marad nedvesség – számolt be a hírről az Euronews értesülése alapján a HVG.

Fenyő ízű tonik készül Észtország egyik szigetén a karácsonyfákból
Fenyő ízű tonik készül Észtország egyik szigetén a karácsonyfákból

Finn és lett fenyő is tonikká alakult az idén

A cég először 3 évvel ezelőtt készített tonikot a fenyőfából, amit a Saaremaa település városháza elé tett növényből állítottak elő. Most már a finn főváros, Helsinki és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül – mondta az üzem vezetője Tamro Virki.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
A karácsonyfaválasztás titka Vészesen közeleg a karácsony, ma már Ádvent első vasárnapja van. Ezzel együtt a karácsonyfaárusok is mozgolódni kezdenek, kezdetét veszi a karácsonyfa...
Önkéntes jelölés segít eligazodni a GMO-mentes ter... Szeptember 20-án lépett életbe egy új rendelet, amely szabályozza a GMO-mentes termékek, élelmiszerek és takarmányok forgalmazását. Mivel az unióban n...
Drágább lehet idén a karácsonyfa és a minőséggel i... Somogyban már javában készülődnek a fenyőtermesztők és -forgalmazók a karácsonyi dömpingre. A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint szokott. Az idő...
Egérürülék a húsboltban, lecsapott a kommandó... Ismét lecsapott a törvény keze, ezúttal Győr-Moson-Sopron megyében razziázott a Nébih. Egy húsboltban és a hozzá tartozó előállító üzemében számtalan ...
Disznó- és csirkehús helyett sáskát fogunk enni... Komoly problémákat okozhat a jövőben a növekvő társadalom hússzükségletének biztosítása. Szakértők szerint a jelenleg tömegesen tenyésztett és fogyasz...