Egy kidobott fenyőfából körülbelül 10 ezer liter, C- és D-vitaminban gazdag üdítőt készít egy észt vállalkozás. A fenyők ledarált tűleveleit kardamommal és citromhéjjal ízesítik, így készül az édes-keserű, különleges ízű ital. Az üdítőt gyártó üzem vezetője szerint a fenyőt évszázadok óta használják élelmiszerekhez az északi országokban, mert gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Karácsonyfa újrafelhasználás Észtországban.
Nem minden karácsonyfát lehet azonban így újrahasznosítani: a kisebb, szobákat díszítő fenyőfák túlságosan kiszáradnak az ünnepi szezon végére ahhoz, hogy üdítőt lehessen készíteni belőlük. Alkalmasak lehetnek viszont a célra az északi városok főtereit díszítő, nagy méretű fenyőfák, amelyekben marad nedvesség – számolt be a hírről az Euronews értesülése alapján a HVG.
Finn és lett fenyő is tonikká alakult az idén
A cég először 3 évvel ezelőtt készített tonikot a fenyőfából, amit a Saaremaa település városháza elé tett növényből állítottak elő. Most már a finn főváros, Helsinki és a lett üdülőfalu, Jurmala hivatalos fenyőfája is hozzájuk kerül – mondta az üzem vezetője Tamro Virki.