Fenntartható tejtermelés – nagyobb hatékonysággal

Az állati fehérje iránti globális kereslet gyorsan növekszik, amit a 2050-re várhatóan 9,7 milliárd fős népesség gerjeszt. Ez a növekedés óriási nyomást gyakorol bolygónk természeti erőforrásaira.

A fenntarthatóság világszerte egyre nagyobb aggodalomra ad okot, és egyre fontosabbá válik a fogyasztók számára. Már nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az állattenyésztés önmagában az ember által kibocsátott összes üvegházhatású gáz 14,5%-áért felelős.

Ha biztosítani akarjuk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzáférést a jövő nemzedékei számára, akkor közösen kell előre lépnünk, méghozzá nagy léptékben
Ha biztosítani akarjuk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzáférést a jövő nemzedékei számára, akkor közösen kell előre lépnünk, méghozzá nagy léptékben (Fotó: Piaxabay)

Az állati fehérje előállításának fenntartható módozataira van szükség ahhoz, hogy megelőzzük bolygónk káros és potenciálisan visszafordíthatatlan károsodását, és hogy tápláló élelmiszereket biztosítsunk növekvő népességünk számára. Ha biztosítani akarjuk az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz való hozzáférést a jövő nemzedékei számára, akkor közösen kell előre lépnünk, méghozzá nagy léptékben.

Jelentős fejlesztések a gazdaságban

Ahhoz, hogy a világ gyorsan növekvő népességének táplálkozási szükségleteit kielégítsük, miközben a bolygó adta kritikus határok között maradunk, jelentős fejlesztéseket kell végrehajtanunk a gazdaságok szintjén.

Ehhez intelligens tudományra, innovációra és a környezeti teljesítmény mérésére van szükség. Egy évvel ezelőtt a DSM globális stratégiai kezdeményezésével a We Make It Possible (Lehetővé tesszük) elhatározta, hogy egy páratlan mozgalom élére áll az állatifehérje-termelő iparban.

A kezdeményezés célja, hogy lehetővé tegye az állati fehérje termelésének erőteljes és megvalósítható átalakulását, megküzdve a globális fenntarthatósági kihívásokkal, mint például az éghajlatváltozás, különös tekintettel az ENSZ fenntartható fejlődési céljaira.

A kezdeményezés alapjául szolgáló 6 kulcsfontosságú terület egyike az állattenyésztésből származó kibocsátások csökkentése. Ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés 1,5°C alatt maradjon, az üvegházhatású gázok globális kibocsátását 2050-re nettó nullára kell csökkenteni. A tehenek nagy mennyiségű metánt termelnek, amely igen erőteljes üvegházhatású gáz, és következményei vannak bolygónkra nézve. Egyetlen tejelő tehén évente 3 tonna széndioxid-egyenértéket termelhet.

Fenntarthatóság és metáncsökkentés

A tejelő tehenek azonban világszerte több millió ember megélhetését biztosítják. A tejtermékek tele vannak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, kiváló minőségű fehérjékkel, mikrotápanyagokkal és esszenciális zsírsavakkal.

Annak érdekében, hogy a jövő generációit továbbra is etetni tudjuk ezzel a rendkívül fontos élelmiszercsoporttal, miközben csökkentjük az éghajlatunkra és bolygónkra negatívan ható kibocsátásokat, kifejlesztették a Bovaert. Ez egy olyan szarvasmarha-takarmányadalék, amely 30%-kal csökkenti a bélrendszeri metánkibocsátást. Ezzel átalakítja a kérődzőkkel foglalkozó üzletágat.

Idén szeptemberben a Bovaer marha- és tejtermelésre szánt takarmányt Brazíliában és Chilében engedélyezték, így Latin-Amerika lett az első kontinens, ahol ezt az úttörő innovációt széles körben alkalmazzák.

Intelligens fenntarthatósági szolgáltatás

Az állattenyésztés környezeti fenntarthatóságának és jövedelmezőségének fokozása érdekében hozták létre a Sustell szolgáltatást. A Sustell a világ első intelligens fenntarthatósági szolgáltatása, amely a legfejlettebb környezetilábnyom-számítási eszközt a fenntarthatósági, állattenyésztési és táplálkozási szakértői ismeretekkel kombinálja. Ezáltal személyre szabott, gyakorlati megoldásokat és üzletfejlesztési projekteket hoz létre, amelyek növelik az állattenyésztés környezeti fenntarthatóságát és jövedelmezőségét.

A tehenek esetében vitaminos takarmányozási megoldások segítenek optimalizálni a csontozat fejlődését és egészségét, miközben küzdenek a ketózis, a tőgygyulladás és az általános sántaság ellen
A tehenek esetében vitaminos takarmányozási megoldások segítenek optimalizálni a csontozat fejlődését és egészségét, miközben küzdenek a ketózis, a tőgygyulladás és az általános sántaság ellen (Fotó: Pixabay)

A Sustell lehetővé teszi a takarmány- és élelmiszer-értékláncban működő vállalkozások számára, hogy mérjék, megértsék és javítsák működésük fenntarthatóságát, így nemcsak az állattenyésztési ágazat prosperálhat fenntarthatóbb módon, hanem egyúttal a gazdáknak is segít a nyereség növelésében.

Egészség és jólét

A tehenek esetében vitaminos takarmányozási megoldások segítenek optimalizálni a csontozat fejlődését és egészségét, miközben küzdenek a ketózis, a tőgygyulladás és az általános sántaság ellen. A táplálkozási megoldások segítenek a kevésbé fenntartható állományokhoz vezető problémák kezelésében.

A veszteség és a pazarlás csökkentése

A We Make It Possible ígéret másik eleme az élelmiszer-veszteség és -pazarlás csökkentése. Jelenleg a világszerte megtermelt élelmiszerek 30%-át pazarolják el, ami a globális üvegházhatású gázkibocsátás mintegy 8%-áért felelős. A tejiparban a becslések szerint a világ tejtermelésének 20%-a vész el, vagy megy veszendőbe. A tejelő állományokban a klinikai tőgygyulladás csökkenti a tejhozamot, és növeli a tejveszteséget.

A DSM-nél olyan táplálkozási megoldásokat fejlesztettek ki, amelyek az értéklánc minden szakaszában segítenek csökkenteni az elveszett és elpazarolt élelmiszerek mennyiségét. Így a tejelő tehenek esetében is kezelik ezt a problémát. E-vitamin-kiegészítéssel akár 50%-kal is csökkenthető a klinikai tőgygyulladás miatti tejveszteség, növelve a hozamot, csökkentve az antibiotikum-használatot és a tőgyfertőzések számát, ami kevesebb tehén korai kivágását eredményezi.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Fenntarthatóságért kaptak díjakat a fiatalok A K&H Csoport idén első alkalommal ösztöndíjpályázatot hirdetett a magyarországi agrárképzést folytató egyetemek és főiskolák mester és PhD képzés...
Mennyit eszik egy tejelő marha? A kérdésre a válasz nem egyszerű. Egy tejelő szarvasmarha a laktáció ideje alatt a tejleadással párhuzamosan rengeteg szárazanyagot ad le szervezetébő...
Aranytörzskönyvet kapott a szupertehén Nagy jutalomban részesült Falas, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. tehene. Ezidáig százezer kilogramm tejet adott 14 év alatt, ezért megkapta az aranytörzsk...
Fenntartható növénytermesztés a méhek védelmében... Lerágott csontnak tűnik, de ettől még valóban komoly probléma a méhek folyamatos pusztulása világszerte. A fenntartható növénytermesztés viszont sokat...
Csak tejelő-marhatartással ne Míg régen az állattenyésztés a növénytermesztés segédágazata volt, mára teljesen elvált a kettő egymástól. A tapasztalatok azt mutatják, növényt terme...
Magyar lehet Európa legjobb ökológiai kertje A cserszegtomaji Barlang utcában található csodaszép parkot még 2013-ban adták át. Most lesz azonban csak igazán híres, ugyanis szeptember elején egés...