Fenntartható foszformenedzsment – TOP PHOS technológia

A foszformenedzsment a mezőgazdasági termelés legtöbbet vitatott kérdése, mivel ez a tápelem meghatározza a termesztett növények teljes életciklusát a kezdeti fejlődéstől a termésképződésig. A fenntartható foszformenedzsment valójában azt jelenti, hogy csökkentjük a foszfor kimosódást és lekötődést, valamint fokozzuk a növények foszforfelvételét és a tápelem beépülését.

A Roullier csoport kutatás-fejlesztési osztálya a spanyol Takarmányozási és Tápanyagutánpótlási Központtal (CIPAV) és a francia Nemzetközi Agrártudományi Kutatóközponttal (CRIAS) együttműködve hozta létre a védett foszfor hatóanyagot a TOP PHOS-t.

Néhány gondolat a foszforról

A növények szárazanyag-tartalmának megközelítően 0,2%-a foszfor. A nukleinsavak, foszfolipidek, és az ATP alkotóeleme, tehát egyértelmű, hogy foszfor hiányában a növények nem tudnak fejlődni. A szervetlen foszfát (Pi) a kulcsfontosságú enzimreakciók és az anyagcsere folyamatok szabályozásában vesz részt. Nem megfelelő foszforellátás esetén a növények gyökérzete rosszul fejlődik, ezáltal az egyéb tápanyagok felvétele is korlátozott. A fiatal növények fejlődése lelassul, gyakran tapasztalható lilás elszíneződés foszforhiány esetén. A termésképződés idején fellépő foszforhiány rontja a termékenyülést, csökkenti a terméshozamot.

Annak ellenére, hogy a foszfor létfontosságú eleme a növénytermesztésnek meglehetősen kevés innovatív megoldás születik ezzel a tápanyaggal kapcsolatban.

Foszfor a talajban

A talajokban általában 400-1200 mg/kg mennyiségben fordul elő, azonban csak a teljes mennyiség kevesebb mint 5%-a hozzáférhető. Természetes környezetben előforduló alakja a foszfát (PO₄²⁻; H₂PO₄⁻), az oldható szervetlen foszfát, az oldható szerves foszfát és az ásványi foszfát. Az ökoszisztémák végső foszforforrásai a kristályos kőzetek. A foszfátok oldhatósága gyenge, a talaj-alkotóelemekkel kémiai reakcióba lépve kötve marad, így a növények számára sem hasznosítható. Az oldhatatlan állapotba menő foszfor mennyisége függ a talaj pH-értékétől, az oldatban lévő különböző ionok koncentrációjától, a jelenlévő ásványok típusától, a szerves anyagok mennyiségétől és a biokémiai aktivitástól. Savanyú kémhatású talajokon alumíniummal és vassal, míg lúgos talajokon kalciummal alkot nehezen oldható kötést.

Néhány gondolat a foszfortartalmú műtrágyákról

Az oldható foszfort tartalmazó műtrágyák gyártása minden esetben egy kémiai reakción alapul, melynek során a nyersfoszfát feltárása zajlik le. A feltárás módja alapján különböző végtermékek keletkeznek. A kénsavas feltárás eredménye a szuperfoszfát, a foszforsavas feltárás végterméke a triple-szuperfoszfát, a salétromsavas feltárást követően pedig nitrofoszfátok keletkeznek.

A szuperfoszfát (SSP) a legelterjedtebben használt foszforműtrágya. Vízoldható monokalcium-foszfátot és szabad foszforsavakat tartalmaz. A vízoldható hatóanyag tartalom 18% P₂O₅, amiből legfeljebb 5% lehet a szabad foszforsav.

A szuperfoszfát (SSP) azonban agronómiailag nem hatékony! Vízoldható része reakcióba lép a talajoldatban lévő vegyületekkel és gyorsan lekötődik, így a tápanyag nagy része (kb. 70-80 %) elérhetetlenné válik a növények számára. További kockázatot jelent a foszfátok eutrofizációs hatása, mely erősebb a nitrogénformák káros, algaképző hatásánál és súlyos oxigénhiányos állapot eléréséhez vezethet.

TOP PHOS gyártástechnológia

A talaj oldható szervetlen foszfortartalmának szintje oly módon marad állandó, hogy a talaj szerves foszfortartalma fokozatos mineralizáció útján egészíti ki a veszteséget. A foszfor felszabadulásának sebessége a talajban lefolyó biológiai oxidációs folyamatok intenzitásától függ. Ezt az összefüggést vették figyelembe a Timac AGRO kutatói a TOP PHOS speciális alapanyag kikísérletezése során.

Az egyszerű szuperfoszfát (SSP) hatóanyagot Ca-ionok közvetítésével huminsavhoz kötötték, abszorpciós komplexet létrehozva. Az így létrejött foszfor-humát-komplexek ellenálnak annak a folyamatnak, melynek során a talaj felvehető foszfátkészlete fel nem vehető alakba megy át. Ennek köszönhető, hogy a TOP PHOS technológiával készült műtrágyáinkból a növények számára nélkülözhetetlen foszfor folyamatosan, a talajoldat foszfortartalmának változása ütemében válik felhasználhatóvá.

A reakció közben felszabaduló huminsav fontos szerepet tölt be a kötött formában lévő foszfátok felszabadításában is. Nagy abszorpciós képességüknek köszönhetően magukhoz vonzzák a talajban lévő foszfátokat, mely így azonnal felvehetővé válik a növények számára.

TOP PHOS hatóanyag minden talajtípusra

Az innovatív gyártástechnológiának köszönhetően a TOP PHOS hatóanyag minden talajtípus esetén jól hasznosul, ezért a savanyú talajok tápanyagutánpótlására gyártott EUROFERTIL és a lúgos talajokra szánt DUOFERTIL termékeink is tartalmazzák a védett foszforformát. Nem szabad azonban megfeledkezni a talajok átfogó megismeréséről sem a hozam maximalizálásának érdekében. Ebben segít YIELD SERVICE szolgáltatásunk, melynek segítségével kollégáink bővített talajvizsgálati eredményekre alapozva készítenek tápanyagutánpótlási tervet.

A Timac AGRO alap és startertrágyáinak használata veszteségek nélkül teszi lehetővé a környezetkímélő és fenntartható foszfor utánpótlást! További részletekért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját és kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tud... A Timac Agro 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-u...
Kevesebb műtrágyával nagyobb hozam Jóval nagyobb lesz a termésmennyiség, ha talajvizsgálati eredmények alapján tervezik a tápanyagkijuttatást. Többek között erről is beszél majd Császár...
Alaptrágyák minden helyzetre A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztet...
Alaptrágyázás extrákkal A tápanyag-utánpótlási technológiák közül a kívánt termésmennyiség elérése szempontjából legnagyobb jelentőséggel az alap- és startertrágyázás bír. A...
Nitrogén vagy nitrogén? Nem ugyanaz! Mint az köztudott, a nitrogén a tápelemek közül a termés mennyiségét és minőségét az egyik legnagyobb mértékben meghatározó tápelem. Az azonban korán...
Stresszmentes tavaszi indulás – átlag feletti term... A környezeti stresszhatások jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban. Megváltoztatják a sejtek redoxállapotát, megzavarják az anyagcsere folyamatok...