Fenntartható: a Harmony programban termelt búzából készülhet a kedvenc kekszünk

Az amerikai Mondelez élelmiszergyártó nemzetközi nagyvállalat bővíti a fenntartható búzatermesztési programját Magyarországon is, a székesfehérvári gyárukban készülő kekszek egyre nagyobb hányadát a programban termesztett Harmony búzából előállított lisztből gyártják – közölte a Mondelez az MTI-vel.
 A közleményben felidézik, a Mondelez International azt vállalta, hogy 2022 végéig minden európai kekszmárkája a fenntartható búzatermesztési programjukban, a Harmony programban termelt búzából készüljön.

Tavaly az Európában gyártott kekszeiknek 91 százalékához használtak a fenntartható búzatermesztési program keretében előállított alapanyagot
Tavaly az Európában gyártott kekszeiknek 91 százalékához használtak a fenntartható búzatermesztési program keretében előállított alapanyagot (Fotó: Pixabay)

A Győri Édesnél is ez lesz a gyakorlat

    Tavaly az Európában gyártott kekszeiknek 91 százalékához használtak a fenntartható búzatermesztési program keretében előállított alapanyagot. A tervek szerint az idén év végére a Magyarországon gyártott kekszeknél is ez lesz a bevett gyakorlat, köztük a Győri Édes termékek esetében – írják a közleményben.
    A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben.     A Harmony programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Magyarországon 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be.
    Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezetője a közleményben kiemelte: a Harmony program bővítése a teljes magyarországi kekszgyártásukat érinti. Büszkék arra, hogy a székesfehérvári üzemükben készülő kekszek egyre nagyobb arányban Harmony búzából készülnek.
    Az MTI érdeklődésére a Mondelez közölte, hogy Magyarországon évente mintegy 16 ezer tonna kekszet gyártanak Székesfehérváron.

A kekszen túl: csokoládék, cukorka, rágógumi

    Nyilvános cégadatok szerint a székesfehérvári Győri Keksz Kft. tavaly 9,9 milliárd forint árbevételt ért el az előző évi 10 milliárd forint után, a társaság adózott eredménye 794 millió forint volt 2021-ben az egy évvel korábbi 674 millió forint után.
    A Mondelez International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) a világ 150 országában forgalmazza snacktermékeit, 2021-ben nettó 29 milliárd dolláros árbevétellel a világ vezető snackgyártója lett. Olyan globális márkák tartoznak hozzá, mint az Oreo, belVita és LU kekszek, a Cadbury Dairy Milk, a Milka és Toblerone csokoládék,  a Sour Patch Kids cukorka és a Trident rágógumi.

(Forrás: MTI)

Share Button