Meglepő eredményt hozott egy a gyomnövények és a terméshozam kapcsolatát vizsgáló olasz kutatás, ami akár a gyomszabályozásról alkotott jelenlegi hozzáállást is teljesen átalakíthatja.
A gyomnövények valójában segíthetnek a terméshozam növelésében – állapították meg a pisai Szent Anna Egyetem szakemberei.
Az intézmény agrobiodiverzitási programjában részt vevő doktorandusz által vezetett hároméves tanulmány szerint a termesztett növényekkel együtt élő gyomok bizonyos szintű sokféleségének a megőrzése segít csökkenteni a terményveszteséget.
Az eredmények szerint bizonyos gyomok megakadályozzák, hogy az invazívabb fajok gyökeret verjenek és ellepjék a termőföldeket. Mindez támogatja azt a hipotézist, hogy a biológiai sokféleség előnyös az ember által létrehozott és a természet adta ökoszisztémákra nézve egyaránt – írta meg az origo.hu.
Az intézmény közleménye szerint a tanulmány eredményei egy új, “agroökológiai” szemlélet felé mutatnak, amely a különböző fajok közötti interakció hasznosítására épül a terméshozam növelése érdekében, miközben csökkenti a rovarirtószerek iránti igényt és ezzel együtt azok negatív hatását az emberi szervezetre.