A fekete halkereskedelem ellen fejleszt a NÉBIH

Az illegálisan halászó és horgászó halkupecek ellen fejleszt informatikai rendszert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Megfékeznék a fekete vagy szürke halkereskedelem további térhódítását.

241 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) „Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása” című konstrukcióra. A cél a feketéző halkereskedők visszaszorítása.

A fekete halkereskedelem ellen fejleszt informatikai rendszert a NÉBIH - Fotó: Pixabay, James Hills
A fekete halkereskedelem ellen fejleszt informatikai rendszert a NÉBIH – Fotó: Pixabay, James Hills

A pályázat a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 része. Ebből az összegből tovább fejlesztik az illegális tevékenységet végzők kiszűréséhez szükséges eszköztárát. A projekt többek között elősegíti a hatósági ellenőrzéseket támogató informatikai rendszer fejlesztését és az ellenőrzésben részt vevő szakemberek képzését.

Továbbá jut pénz a szomszédos országok halgazdálkodási társhatóságaival történő tapasztalatcserére is. A programról a NÉBIH oldala számolt be.

A 2017 áprilisában indult projektben a halgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó átfogó informatikai rendszer fejlesztése és tesztelése valósul meg. Az Európai Unió támogatását elnyert program várhatóan 2018-ban és 2019-ben zajlik majd. A tervezett informatikai fejlesztések hozzájárulnak az adadgyűjtéshez. Ezek hatékony ellenőrzést biztosítanak és a kockázatok kezeléséhez szükséges minél teljesebb, rendszerezett adatgyűjtéseket tesznek lehetővé.

A szakmai képzések pedig a helyszíni ellenőrzések eredményességének további növelését segítik elő.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal innovatív kezdeményezésének célrendszere összetett. A hatóság a kommunikáció változatos eszközeivel hívja fel a halgazdálkodásban érintettek és a halterméket vásárlók figyelmét, hogy az ismeretlen eredetű élelmiszerek – beleértve ebbe a halat és a haltermékeket is – nem tekinthetők biztonságosnak. Az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentése érdekében nem ajánlott kétes forrásból halat, vagy halterméket vásárolni, és fogyasztani.

A nem nyomon követhető haltermékek felhasználása akár komoly felelősségre vonást is eredményezhet, továbbá az is előfordulhat, hogy az ismeretlen eredetű hal illegális horgászati, vagy halászati tevékenységből származik.

Idén 1 tonna halat koboztak el fekete halkereskedelem miatt

Magyarország természetes vízi halállománya nemzeti kincs, ezért a hal és élőhelyének megóvása az ágazatban részt vevők, és a vásárlók közös feladata. A NÉBIH 2015-ben alapított Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt időszakban több alkalommal lépett fel a halászati, illetve horgászati előírásokat megsértőkkel szemben. Továbbá büntette a szabálytalanul működő halforgalmazó egységeket is. A szolgálat munkatársai – a hatályban lévő jogszabályok megsértése miatt – csak az idei évben több, mint 1000 kg halat vontak ki a kereskedelmi forgalomból.

A jelenleg is tartó projekt hozzájárul az ÁHSZ ellenőrzések hatékonyságának növeléséhez, különösen a bűncselekménynek minősülő orvhalászat és az abból származó illegális halértékesítés visszaszorításához.

A közlemény letölthető formában

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Vissza nem térítendő támogatás a halászati ágazat ... 40-60% támogatási intenzitással vissza nem térítendő támogatást igényelhető a halászati ágazat szereplői számára, határidő: 2013. október 31. Támog...
Horgászati idénynyitó a Balatonon Fellendülhet a horgászturizmus a héten elfogadott törvénymódosítás eredményeként, amely 2016-tól megszünteti a kereskedelmi célú halászatot a természe...
600 millióból fejlesztjük a halgazdálkodást Hatszázmillió forintot szán a szaktárca a halgazdálkodással összefüggő feladatok, programok és beszerzések támogatására. A mintegy félmilliós honi hor...
Még mindig kevés halat eszik a magyar Továbbra is az uniós lista hátsó felében toporgunk halfogyasztást tekintve. Ugyan közeleg a karácsony és ilyenkor jelentősen megnövekszik a hal iránti...
Tilos a csuka horgászata! Február elsejétől lépett hatályba a csuka horgászatát tiltó intézkedés. Február 1. és március 31. között tilos az íváshoz készülődő és szaporodóhely u...
Emelkedő termelői árak, nem félnek a kertészek az ... A sok csapadék miatt már több, mint 26 ezer hektárt borít belvíz. A burgonya és a kukorica miatt 5,2 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői á...