Faültetés lépésről lépésre, 15 lépésben

A faültetés komoly felelősségvállalás, hiszen egy több évtizedig vagy akár évszázadig növekvő élőlény sorsa múlik azon, hogy mennyire körültekintően járunk el. Ráadásul port és zajt szűrnek, levegőt tisztítanak, csökkentik a hőmérsékletet és kulcsszerepet játszanak földünk egészségének megóvásában.

Ha eldöntöttük, mi is fát ültetünk, csináljuk úgy, hogy jó szándékunknak és tetteinknek valóban legyen értelme, haszna és gyümölcse. Következzen egy részletes útmutató segítségként.

Tavasszal a rügyfakadás kezdete előtt a földkupacot le kell bontani és szét kell teríteni a fa körül (Fotó: Pixabay, tunaolger)
Tavasszal a rügyfakadás kezdete előtt a földkupacot le kell bontani és szét kell teríteni a fa körül (Fotó: Pixabay, tunaolger)

Lombhullató, szabad gyökerű fás növényt vegetációs időben (a rügyfakadás kezdetétől a lombhullás végéig) nem, csak nyugalmi állapotban (a lombhullás végétől a rügyfakadás kezdetéig) szabad ültetni. Egyébként pedig – a siker érdekeében – kövesse a következő 15 lépést.

 1. A szabad gyökerű növényeket az ültetés előtt legalább 3 órán át vízzel telt edénybe mártva kell tartani, a víznek a gyökérnyakig kell érnie.
 2. A gödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes minden irányban legalább 20 cm-rel nagyobb gödröt ásni, mint az ültetendő növény gyökérzetének kiterjedése.
 3. A lyukat előző este alaposan be kell öntözni, vagy ha lehet, vízzel feltölteni.
 4. A lyuk aljára célszerű komposztréteget vagy érett istállótrágyát rakni.
 5. Amennyiben a talajban pajor vagy drótféreg található, használjunk talajfertőtlenítő növényvédőszert. A csemete gyökérzetét ilyenkor nem szükséges metszeni, csak a sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani.
 6. Díszfák ültetésekor a magasságot úgy kell beállítani, hogy a gyökérnyak (a szár alapi része, ahonnan a gyökerek erednek) helye a felszín felett legyen egy-két centiméterrel. Erre azért van szükség, mert az alapos beöntözéskor a növény alatt tömörödni fog a talaj, amitől lejjebb fog kerülni. Némi ügyességet és gyakorlatot igényel, de megtanulható.
 7. Mélyebb gödör esetén egy deszkát keresztbe fektetve tudjuk ellenőrizni a gyökérnyak megfelelő helyzetét. A gyökérnyak nem kerülhet a talajfelszín alá, mert a száron, törzsön rothadás indulhat meg, ha pedig a talajfelszín fölé kerül, akkor a gyökérnyakból induló hajszálgyökerek elhalnak. Gyümölcsfák esetén azonban, ahol az oltás a gyökérnyakba történik, fontos, hogy ültetéskor a gyökérnyak a föld alá kerüljön. Így elkerülhető az alany kihajtása.
 8. A megfelelő magasságba állított fácskára óvatosan rá kell szórni a porhanyós, rögöktől mentes földet, egyenletesen minden oldalra, miközben a fát egy kézzel egyenesen kell tartani. Amennyiben a kiásott föld száraz, és rögösen lehet kiásni, össze kell törni a rögöket egy gereblyével. A porhanyós földre azért van szükség, hogy a fejlődő aprócska gyökerek egy laza szerkezetű talajban kezdhessék meg pályafutásukat. Ebben a fázisban még lehet játszani a gyökérnyak megfelelő beállításával.
 9. Miután visszaszórtunk 10-15 centiméter földet, óvatosan tömörítsük egy vastagabb fakaróval vagy a lábaddal. Figyeljünk arra, hogy közben ne sértsük meg a gyökérzetet.
 10. Tömörítés után alaposan öntözzük be, lehetőleg erősebb vízsugárral, vagy vegyük le az öntözőkanna fejét, úgy locsoljuk. Ilyenkor történik az iszapolás, amikor a víz hatására a pépes föld megfelelően körbeveszi a gyökereket. Ezt addig ismételjük, amíg el nem érjük a földfelszínt.
 11. Az ültetést követően készítsünk talajból egy tányért a növény köré, amely utógondozáskor megtartja az öntözővizet.
 12. Szükség lehet a fa rögzítésére is, mivel a szél a fácska mozgatása által elszakíthatja a talajban képződő új, aprócska gyökereket.
 13. Célszerű a fa méretétől függően 1, 2 vagy 3 karóhoz kikötni, minimum egy centiméter széles kötözővel. Ennél kisebb szélességű kötöző sérülést okozhat a fa törzsén.
 14. Az ősszel ültetett lombhullató fák esetében a fa tövét fel kell kupacolni, az öntözést pedig a fagyos időszakokban szüneteltetni kell.
 15. Tavasszal a rügyfakadás kezdete előtt a földkupacot le kell bontani és szét kell teríteni a fa körül.

Összeállításunk a divany.hu-n megjelent cikk alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Az erdősítés támogatására 5 milliárd forint jut... Több ponton változik az erdősítés támogatására kiírt pályázat. A dátumokat és a módosult feltételeket cikkünkben foglaljuk össze. Az erdősítési pályá...
A januári meleg nem árt a legtöbb növénynek, csak ... Aggódnak a gazdák az évszakhoz képest szokatlan januári meleg időjárás miatt. Azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a legtöbb növényre...
Újra őserdőket akarnak a Bükkben A Természetvédelmi Világalap (WWF) és partnerei uniós támogatással kísérletbe kezdtek az eredeti állapotok lehetőség szerinti visszaállítására, egyelő...
Írország méretű területre ültetnek fákat a kínaiak... Az utóbbi időkben Kínának a faültetés az egyik legfontosabb eszköze a klímaváltozás elleni küzdelemben. A világ egyik legnagyobb országa -és szennyező...
Hatalmas erdőterületeket vág ki a faipar, de nem r... Jócskán át- és felértékelődött a fa szerepe: az erdőgazdálkodás és a fakitermelés 2017-es adatai alapján nagyjából 3,8 milliárd köbméter hengeres fána...
Ilyen a kolontári erdő 9 évvel az iszapkatasztrófa... A hatalmas, 10 ember életét is követelő kolontári iszapkatasztrófa súlyos károkat okozott a környezetben is. A közeli erdők szinte teljesen megsemmis...