Faiskola, kitermelés: már a naptár alapján is tudható a kétes minőség

Közeledik a faiskolai kitermelési szezon, hamarosan megjelenik a lerakatokban, árusító helyeken a gyümölcs- és szőlőoltványok és más ültetési anyagok széles választéka.

A szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10-e, a szőlőnél október 20-a előtt nem kezdődhet meg – írta közleményében a Nébih.

A termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók
A termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók (Fotó: Pixabay)

Ezeket a határnapokat a vásárlóknak is érdemes szem előtt tartani, hiszen, ha korábban találkoznak ilyen áruval, akkor már a naptár alapján is tudható a kétes minőség, a nem elégséges beérettség és a gyenge biológiai érték.

Az ún. gyökércsomagolt fás növényekre ugyanezek a dátumok vonatkoznak (szabad gyökérzettel termelik ki azokat is), viszont a termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók – írja az MTI nyomán a hellovidek.hu.

A faiskolai termelők a kitermelés előtt, még a faiskolai táblában felcímkézik a fákat, ez az időzítés fontos a fajtaazonosság biztosításához.

A címkék fontosságáról és információtartalmáról a Tájékoztató gyümölcs–szaporítóanyag vásárlásához, a Befejeződött a gyümölcs-szaporítóanyagok címkézése és a Mi történik a faiskolai címkézés előtt? című cikkekben olvashatnak részletesen.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Figyeljünk erre gyümölcsfa ültetésekor A gyümölcsfa ültetése egyszerű tevékenység, ám mindegyik elvégzendő lépésnek, a gödör kiásása, a fa behelyezése, a föld visszaszórása, vannak olyan f...