Ezüsttel permeteznek – mert takarékoskodnak…

Hollandiában ezüsttel permeteznek az üvegházakban. Ez nem valamiféle úri szeszély, hanem a takarékosság jegyében született újítás.

A fél világ a skótokat tekinti a legspórolósabbaknak, legfukarabbaknak, annak azonban, aki megismeri a hollandokat, szinte biztosan kételyei támadnak…

Ráadásul minimális nemesfémet használnak: egy hektár bepermetezéséhez elég egy gramm ezüst, ami forintban átszámolva is csak néhány ezerbe kerül
Ráadásul minimális nemesfémet használnak: egy hektár bepermetezéséhez elég egy gramm ezüst, ami forintban átszámolva is csak néhány ezerbe kerül (Fotó: Pixabay)

Csak első pillantásra tűnik pazarlásnak

Persze e tulajdonságuk nem egyenlő a zsugorisággal – állapítja meg a szabadfold.hu írása –, sokkal inkább a praktikusság jegyében születnek ésszerű megoldásaik.

A múlt évben például olyan ötlettel álltak elő, ami első pillantásra éppenséggel nagyzolásnak, pazarlásnak tűnik. Mert mi mást jelentene, hogy ezüsttel permetezik az üvegházi növényeiket?

Nos, éppen a spórolást, a termesztési költségek lefaragását jelentő felfedezést kezdtek alkalmazni a hajtató­berendezésekben.

Ráadásul minimális nemesfémet használnak: egy hektár bepermetezéséhez elég egy gramm ezüst, ami forintban átszámolva is csak néhány ezerbe kerül.

Nanogömböcskéket permeteznek

Persze ennél drágább a szer, hiszen nem karperec vagy medál árában kell számolni a nemesfém értékét: speciális, úgynevezett nano­gömböcskéket állítanak elő belőle, s ezt permetezik a növények leveleire.

A mikroszkopikus méretű felület viszont szépen csillog: minden fényt visszaver, illetve szétszór. Ezzel a növényeket sokkal több fényhez juttatják, emiatt nő a zöldszíntest-termelés, ami viszont erőteljesebb növekedést alapoz meg, bővebb termést ad kevesebb fény mellett. Azaz spórolhatnak a világítással.

Drága vegyszerek használata nélkül

Nem mellékesen az ezüstnek azt a régóta ismert tulajdonságát is kihasználják, hogy gátolja a baktériumok, gombák és egyes vírusok szaporodását.

Így biomódszerekkel, drága vegyszerek használata nélkül képesek több és egészségesebb zöldséget termelni. Ráadásul külön permetezni sem kell, mert az ezüstgolyócskákat az öntözővízzel együtt juttatják ki a növényekre.

A szert kipróbálták szabadföldi körülmények között: gombaölő hatása miatt a petrezselyem termesztésekor el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását.

Share Button