Ezerarcú a kukorica: akkumulátorok és gyógyszerek, magyar bankkártyák is készülnek belőle

Mi köze a kukoricának az akkumulátorokhoz, vagy a pelenkákhoz és a gyógyszerekhez? Mára számos területen nem csupán élelmiszerként, hanem alapanyag-forrásként is tekintenek a növényre – erről készítettek összeállítást az OTP Agrár szakértői.  A témához kapcsolódik, hogy a vállalat Magyarországon az elsők között vezeti be új, a fenntarthatóság jegyében tervezett, növényi alapanyagból készült bankkártyát.

A kukorica nagyon sok helyen termeszthető, beleértve a különböző hőmérsékleteket, tengerszint feletti magasságokat és szélességi fokokat, talaj- és talajtípusokat – bár meglehetősen eltérő hektáronkénti hozamokkal – írták. Más gabonafélékhez képest magas hozama különösen vonzóvá teszi a gazdálkodók számára a földhiányos és nagy „népességnyomású” területeken. A kukorica az emberiség egyik legfontosabb növénye. Tápanyagot biztosít az embereknek és az állatoknak, valamint alapvető nyersanyagként szolgál keményítő, olaj, fehérje, alkoholos italok, édesítőszerek és üzemanyag előállításához. 

Ezerarcú a kukorica: akkumulátorok és gyógyszerek, magyar bankkártyák is készülnek belőle
Ezerarcú a kukorica: akkumulátorok és gyógyszerek, magyar bankkártyák is készülnek belőle

Takarmány, üzemanyag, közvetlen fogyasztás

A ma megtermelt kukorica jelentős hányadát, nagyjából 61%-át takarmányként hasznosítjuk, 17%-át bioüzemanyagként használjuk, 13%-át közvetlen emberi fogyasztásra, míg 9%-át egyéb felhasználásra fordítjuk az OECD-FAO adatai szerint, a 2016-2018 évek átlaga alapján. Nehéz elképzelni világunkat e sokszínű és megbízható alapanyag nélkül – írták. Mára – számtalan felhasználási módja miatt – egyre többen alapanyagforrásként is tekintenek a kukoricára és mindez a kereslet növekedéséhez vezetett. A következőkben a teljesség igénye nélkül néhány kevésbé ismert felhasználási módját mutatjuk be a kukoricának.

Igen érdekes tény, hogy nem az etanol az egyetlen kukoricából nyert energiaelőállítással kapcsolatos összetevő. Egyes akkumulátorok kukoricaszármazékokat is tartalmaznak, ugyanis az akkumulátorokban a kukoricakeményítőt gyakran használják elektromos vezetőként.

Gyufák, pelenkák, kozmetika, gyógyászat

A kukoricakeményítő a gyufaszálak gyártásának gyakori összetevője is. Ezenkívül a papíron vagy kartonpapíron kialakított gyufaszálak magában a papírban kukoricatermékeket is tartalmazhatnak a merevség növelése érdekében. Ezenkívül találkozhatunk olyan pelletkályhákkal is, amelyek kukorica alapú pelletet égetnek.

A kukoricakeményítő nedvszívó természetének köszönhetően „segített” a pelenkák előállításában. A modern pelenkákban található nedvszívó réteget jellemzően akrilsavból készítik, amely az etilén egyik összetevője (a kukorica egy másik származéka), de a pelenkagyártás során megtalálható a hagyományos kukoricakeményítő is. A pelenka mellé gyakran használt hintőpor is tartalmazhat kukoricakeményítőt nedvszívó jellegének köszönhetően. A kukoricakeményítő egyébként meglepően gyakori összetevője számos kozmetikai és higiéniai cikknek.

Kukorica betakarítás a szentesi Árpád Agrár Zrt. területein, 2020-ban

A kukoricaszirup pedig a köhögés elleni cseppek egyik fő összetevője. A kukoricaszirupot azért használják ebben a szerepben, mert a hagyományos cukrok keverés közben gyakran kristályokat vagy porszerű részecskéket képeznek a gyártási folyamat során. A kukoricaszirup nem hordozza ezt a nem kívánatos tulajdonságot. Számos gyógyszer és vitamin is tartalmaz kukoricatermékeket, leginkább kukoricakeményítőt. A keményítőt gyakran használják a tabletta bevonatában kötőanyagként, amely egyben segít megőrizni a gyógyszerek formáját. Emellett a kukoricakeményítő elősegíti a tabletták felszívódását is elfogyaszásuk után.

Kukorica a joghurt és a ragasztó gyártása során

Valószínűleg nem fogunk egyhamar kukoricával ízesített joghurtot látni az élelmiszerboltok polcain, mégis meglepetéssel szolgálhat, hogy a kukorica sokféle joghurt összetevője. Előfordulhat, hogy a kukoricaszirupot édesítőszerként használják a joghurtban, a kukoricakeményítőt pedig a joghurt és a fagylalt megfelelő állagának elérésére használják. Megdöbbentő lehet, hogy a gumicukor összetevőinek listáján is mindig szerepel a kukorica.

Láthatunk magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, szorbitot vagy maltitot is, mindhárom kukoricából származik.

Egyes ragasztók is tartalmaznak kukoricalisztet vagy kukoricakeményítőt. A borítékokon használt ragasztó is kukoricakeményítő. A kukoricacsírát pedig az ipari ragasztók tapadási tulajdonságainak javítására használják.

További fontos kukoricafelhasználás a termékekben

Fogkrémek, szappanok, mosogatószerek, papírok, ruhafestékek, szőnyegek, textiliák, valamint robbanóanyagok – hatalmas listája van a kukoricaszármazékokat tartalmazó termékeknek. 

A becslések szerint az élelmiszerboltokban talált cikkek egynegyede tartalmaz valamilyen formában kukoricát. 

Lehet, hogy nem mindig találjuk meg az élelmiszerek összetevőinek listáján, de ha olyan összetevőket látunk, mint a xantángumi, poliolok (mesterséges édesítőszerek) vagy fruktóz, akkor valószínű, hogy a kukorica megbújik valahol ezekben az élelmiszerekben. Az élelmiszereken kívül számos kőolaj alapú gyártási folyamatban ma már kukoricatermékeket is alkalmaznak, hogy a gyártás környezetbarátabbá váljon. A kukorica alapú műanyagok is nagyon népszerűek lettek az elmúlt években, mivel a vállalatok igyekeznek a műanyagok környezeti hatásának csökkentésére. A kukorica alapú műanyagok gyártása során akár 68%-kal kevesebb fosszilis tüzelőanyagot használnak fel, mint a hagyományos műanyagok, és a becslések szerint 55%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Ezenkívül ezek közül a műanyagok közül sok biológiailag lebomlik.

A növényi alapú bankkártya az OTP új fenntarthatósági ötlete
A növényi alapú bankkártya az OTP új fenntarthatósági ötlete

Hogyan lehet a kukoricából bankkártya? 

Az OTP Bank legújabb bankkártyáinak alapját a kukoricakeményítő adja. A hitelintézet számára az innováció és a fenntarthatóság egyaránt kiemelten fontos, ezért folyamatosan keresi azokat a megoldásokat, amelyek e kettőt össze is kapcsolják. A cél, hogy a fenntarthatóság elveit a mindennapok gyakorlatába is átültessük. Az OTP Bank büszke rá, hogy Magyarországon az elsők között vezeti be új, a fenntarthatóság jegyében tervezett, növényi alapanyagból készült bankkártyát.

Felhasznált forrás:

13 ways corn is used in our everyday lives

The bulk of corn that’s produced today does not go to food production. The wide range of uses for corn has expanded well beyond the usual suspects. In fact, it’s become rather hard to imagine our world without this diverse and dependable staple.

https://intra.otpbank.hu/SitePages/IntraNews-Innovacio-Termeszetesen-1929.aspx

Amit a bankkártyáról tudni érdemes

A Haszon.hu írta meg, hogy a növényi alapú kártya a Mastercard Word Elite Limited Edition bankkártyák új generációja. PLA biopolimerből készül a 84 százaléka, ami természetes, növényi forrásból származó anyag, alapja pedig a már említett kukoricakeményítő.

Annak ellenére, hogy az új bankkártya gyártása jóval kisebb mennyiségű fosszilis energiaforrást igényel, és nagyjából 70 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, élettartama megegyezik a hagyományos kártyákéval. Kinézetében, tulajdonságaiban és tapintásában sem lehet észrevenni különbséget a „klasszikus” műanyagból készült bankkártyákhoz képest.

Részletek a kukoricás kártyákról

A kártya alapját adó természetes növényi anyag egyébként fél év alatt lebomlana megfelelő körülmények között. A hagyományos műanyagoknak viszont ehhez átlagosan 400 évre lenne szükségük.

Azt a Világgazdaság írta meg, hogy a kártya előállítása takarmánynövényből történik, így nem veszi el a kukoricát az emberek élelmiszer-ellátásából, sőt a gyártás során fennmaradó növényi fehérjét az állatok takarmányozására továbbra is fel tudják használni.

Több fronton is tesznek a környezettudatosabb működésért

„Az OTP Bank már sikeresen vezetett be környezetvédelmi szempontot előnyben részesítő megoldást – a Junior bankkártyáink immár újrahasznosított műanyagból készülnek –, ugyanakkor ez az innováció a pénzintézet első növényi alapanyagú bankkártyája. Piacvezető privát banki szolgáltatóként kiemelt felelősségünk van abban, hogy a trendeknek elébe menve fejlesszük szolgáltatásainkat és termékeinket minden területen, igaz ez a fenntartható banki működés területén is. A növényi alapanyagból készült bankkártya bevezetése a jövőben összesen mintegy 24 ezer ügyfelünket érinti” – mondta Bánfi Attila, az OTP Global Markets ügyvezető igazgatója.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...