Ez a világ legdrágább bora, ami ráadásul magyar

40 ezer dollárt, azaz több mint 11 millió forint az ára egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszencia bornak. Ez a magyar bor a legdrágább az egész világon. Utánanéztünk, hogyan készül, és miért kérnek ennyit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon bejegyzett cég italáért.

Az Index bukkant rá a Fortune cikkére, ezt az anyagot szemléztük. Az újság részletes cikkben foglalkozik azzal, hogy miért kerül ennyibe ez a tokaji bor. Egy üveg Esszencia előállításához több mint 180 kg szőlőt használnak fel. A bogyókat ráadásul kifejezetten sokáig kell érlelni, ráadásul az összeset kézzel szedik le. Ennek következtében mindössze 18 üveggel készült belőle, ami valódi ritkasággá teszi a komoly és tőkeerős borgyűjtők számára.

Magyar és tokaji a világ legdrágább bora - 11 millió forintba kerül egy palack belőle - képünk illusztráció
Magyar és tokaji a világ legdrágább bora – 11 millió forintba kerül egy palack belőle – képünk illusztráció

A cikkben megszólaló borszakértő szerint a szüret szempontjából kimagaslóan erős év volt a 2008-as, ez a borfajta pedig olyan, ami még 100 évnél is tovább is eláll. Azonban az Esszencia annyiban különbözik a többi aszútól, hogy teljes egészében aszú szőlőből készül, nem kevernek hozzá másmilyen bort, hogy hígítsanak az édességén.

Az első 11 milliós Royal Tokajit már meg is vásárolta valaki Sanghajban.

Nagyon sok szőlőből, nagyon alacsony alkoholtartalommal készül a különlegesség

Az már a Royal Tokaji oldala írja, hogy az Esszencia az aszúbogyók saját súlyától lecsöpögő leve, a legkoncentráltabb szőlőből készült nedű. Értékét jól mutatja, hogy 100 kg egészséges, tőkén fennhagyott szőlőből az ősz végére csupán mintegy 20 kg tömegű aszúszem keletkezik. Ebből pedig körülbelül 1 liter Esszencia készülhet el összesen. Az Esszencia metaforikusan a “folyékony arany”, maga a szőlő esszenciája. Az élesztők ilyen magas (400-600 gramm/liter) természetes cukortartalomnál már nem tudják elérni a szokásos erjedést, így az Esszencia csupán maximum 2-4 százalék alkoholt tartalommal rendelkezik.

Az aszú osztályozása

Az aszúborokat hagyományosan aszerint osztályozzák, hány puttony összetöppedt aszúszemet adtak egy hordó száraz borhoz. Ezt ma már a cukortartalom határozza meg.

Minél édesebb, annál értékesebb, minél értékesebb, annál ritkább, és minél ritkább annál drágább.

A natúr esszencia több éven keresztül érlelődik, az összes bor közül a legritkább. A Royal Tokaji 5 és 6 puttonyos aszút, valamint Essenciát készít.

  • 3 Puttonyos : 60 – 90 gramm cukor/ liter
  • 4 Puttonyos : 90 – 120 gramm cukor/ liter
  • 5 Puttonyos : 120 – 150 gramm cukor/ liter
  • 6 Puttonyos : 150 – 180 gramm cukor/ liter
  • Aszú Essencia : 180 – 450 gramm cukor/ liter
  • Essencia : 450 – 850 gramm cukor/ liter


Share Button

Kapcsolódó cikkek

Támogatás borászati gépek, technológiai berendezés... A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 180/2013. (XI. 4.) MVH közleménye az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból a borászati gépek, technológia...
Rendelet készül az import borok azonosíthatósága é... Rendelet készül az import borok egyértelmű azonosíthatósága érdekében, várhatóan a rendeletre a napokban minden szükséges aláírás rákerül - mondta az ...
Közepes szőlőtermés várható, a minőség még javulha... Néhány nap múlva már minden borvidéken megindul a szüret, a tavalyihoz hasonlóan közepes mennyiség várható, de a szőlő minősége még sokat javulhat ked...
A magyarok kétharmadának több kedvenc bora van egy... A válaszadók 65,5 százalékának vannak kedvenc borai, azok aránya viszont, akik mindig ugyanazoktól a termelőktől vásárolnak, ettől elmarad, csak 35,8 ...
Borpiaci jelentés Hogyan alakult Tokajban a szőlőszezon? Mik a nemzetközi borpiaci trendek? Mennyibe kerül idén a bor Magyarországon? A részletek cikkünkben! A szakért...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...