Nagyon megviselte a koronavírus-járvány első hulláma a bioetanol-gyártás szereplőit, az izocukorpiac pedig már harmadik éve gyengélkedik. A nehézségek ellenére azonban a 2020-as év nagyon stabil volt a Hungrana Kft. számára – mondta a cég vezérigazgatója egy online agrárkonferencián. Reng Zoltán arról is beszélt, hogy a kukoricatermesztőknek kiemelkedően jó évük volt, ha pedig ez a folyamat tovább tart, az a feldolgozóipar fejlődését is magával hozhatja.
Nagyon jól kezdődött a bioüzemanyag-előállítás szempontjából a 2020-as év, mert 2019-ről áthoztak egy magas igényt. Aztán márciusban a koronavírus-járvány következményei miatt a bioetanol ára egyik hétről a másikra 40-50 százalékot esett. Ez azért volt nagyon ijesztő, mert nem lehetett tudni, meddig fog tartani, és hogy emiatt vissza kell-e venni a termelési kapacitásból, vagy sem – mondta Reng Zoltán. A szakember szerint az első riadalom után júniusban ismét elkezdtek emelkedni az árak. Nőtt az igény a bioetanol iránt is, ahogy a korlátozások feloldásával az emberek ismét elkezdtek utazni, még ha csak az országhatárokon belül is. A vezérigazgató szerint bíznak benne, hogy 2021 első negyedéve után az élet visszaáll a megszokott kerékvágásba, és stabil kereslet mellett, stabilan tudnak majd termelni bioetanolt is.
Tavaly is jó volt a cégnek
A szakember elmondta, hogy a 2020-as évet stabilan tudták zárni, és teljesítették az előzetes terveiket. A 2021-es esztendő is ilyen lesz, még ha az első negyedévvel kapcsolatban sok is még a kérdőjel. Reng Zoltán azt reméli, hogy hamarosan a cukorpiacon is helyre fog állni a rend. Az európai cukorliberalizáció, a kvótarendszer 2017-es megszűnése azt eredményezte, hogy minden nagy cukorgyártó vállalat, beleértve az izocukor-gyártókat is, nagy sebességre próbáltak kapcsolni. Ez 2018-ra óriási túltermelést eredményezett, ami talán idén kikopik – vélekedett a cégvezető.
A szakember emlékeztetett rá, hogy a túltermeléssel párhuzamosan elkezdődött egy zéró-őrület. Egyre több gyártó állt elő zéró-termékkel, vagy tett be cukorpótló anyagokat a cukor helyére, és ez hatott az izocukorpiacra is. Az európai izocukorpiac immáron harmadik éve csak 65-70 százalékkal tud működni, így rengeteg a kihasználatlan kapacitás. Ennek oka pedig a megnövekedett cukortermelés. Amíg az egyensúly nem áll be a cukoriparban, a termelésben és a fogyasztásban, addig alacsony árak lesznek, és az izocukor-piac nem fog tudni 100 százalékon működni, vagy esetleg bővülni – számolt be róla az Agrárszektor.
A helyzet nem a legjobb
Három évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy ez három évig fog tartani. Most itt vagyunk a harmadik év végén, és azt látjuk, hogy ez még évekig kitarthat. Azonban lehet, hogy az időjárás 2021-ben megoldja a problémát, és globálisan egy olyan cukorhiány alakul ki, ami megemeli a cukor világpiaci árát. Amennyiben emelkednek a cukorárak, akkor az izocukorpiac is tovább tud nőni – közölte Reng Zoltán.