Esőztető öntözés a szántóföldeken

Sokszor lehet hallani, hogy az esőztető öntözés pazarló és nem érdemes alkalmazni, de sok gazda nem tudja megengedni magának, hogy egy költségesebb, csepegtető rendszert építsen ki területén. Ezért bemutatjuk, milyen elven is működik egy ilyen öntözőrendszer a gyakorlatban.

Az úgynevezett nagy teljesítményű – lineár, vagy körforgó – magajáró öntözőberendezéseket az Amerikai Egyesült Államokban használják előszeretettel a gazdák. Onnan terjedt tovább egészen hazánkig ez a technológia. A berendezés vízellátását vagy a beöntözendő terület közepén fúrt kút, vagy egy hidráns biztosítja.

Jellemzője, hogy magajáró a berendezés, amely kerekeken guruló tornyokból épül fel. Ezeket a tornyokat merevítő keretek, öntözőcső-ívek, valamint huzalok kötik össze. Minden járókereket (tornyonként 2 db) villanymotor hajt, melyeknek az energiát a szivattyút is működtető motoros szivattyús aggregát, vagy külön áramfejlesztő szolgáltatja.

Az esőztető öntözés az Amerikai Egyesült Államokból kezdett elterjedni Európa irányába (Fotó: privatbankar.hu)
Az esőztető öntözés az Amerikai Egyesült Államokból kezdett elterjedni Európa irányába (Fotó: privatbankar.hu)

 

A tornyok mozgása nem egyszerre történik. Vagy az egyik szélső, vagy a középső torony mozdul el elsőnek, majd egy bizonyos szög elérésekor (melyet egy előre beállított, szögeltérést jelző szenzor érzékel) indul utána a szomszédos torony.

Egy ilyen öntözőrendszer akár a 600 méter hosszúságot is elérheti. Ebben az esetben egy 600 méter sugarú körben tudja beöntözni a területet.

Ezeket a berendezéseket hosszútávra tervezik. Legtöbb alkatrészük rozsdamentes, korrózióálló anyagból készül. A járókerekek fúvott- vagy tömörgumi abroncsok is lehetnek, sőt, acélkerekű berendezéseket is gyártanak már.

Nagy előnyük, hogy működésük tökéletesen automatizálható, külső beavatkozást egy helyesen beállított rendszer nem igényel. A távvezérlés is megoldott esetükben GPS segítségével.

Mivel hatalmas berendezésről beszélünk, a téli hidegben is a szántóföldeken kell hagyni. Ezért gondoskodni kell a megfelelő fagyvédelemről is az öntözőberendezés esetében. Általában a gazdák kiszerelik a villanymotorokat a tornyokból, valamint a szivattyús aggregátort és a generátort is műhelybe szállítják még a tél beköszönte előtt. Így azok védve vannak a hidegtől. A gumiabroncsokat és a vázszerkezetet védőanyaggal fújják le, hogy ne károsítsa őket a fagy, a locsolótömlőkből pedig leengedik a vizet, hogy azok se fagyjanak szét.

Ezekkel az öntözőrendszerekkel 50 és 400 hektár közti területeket lehet hatékonyan öntözni, így elsősorban a nagyobb területtel rendelkező gazdáknak ajánlott a használata.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Valóban csak a nők kertészkednek? Mik a kertészkedés leggyakoribb problémái? Mik a megoldások? Mi a helyzet a vegyszermentes gyomirtással? Melyek az öntözés legelterjedtebb módozatai? ...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Több méteres árok a szántóföldön! Megnyílt a föld Pusztaszentlászló határában, valószínűleg nem egyik napról a másikra. A helybéliek szerint a sok csapadék az oka a Zala megyei falu ha...
Újabb hasadék egy szántóföldön! Egy hónapja adtunk hírt a pusztaszentlászlói több méteres árokról, ám most itt egy újabb hasonló eset. Ezúttal a somogy megyei Pamuk határában alakult...