Eső gombnyomásra

Most ugyan esik, de emlékezzünk csak vissza néhány héttel korábbra… aki csak tehette öntözött. Akinek nem volt rá lehetősége, annak biztos megfordult a fejében a gondolat, hogy hogyan is lehetne elkezdeni.

A szántóföldi esőztető öntözőberendezések említésekor szinte mindenkinek a nagy, szabályos táblákon haladó Lineár öntözőgépek vagy a körforgó berendezések jutnak eszébe. Ezek a típusok egyszerűen kezelhetők, könnyen automatizálhatók, és nem utolsósorban alacsony a nyomásigényük.

A Lineár és Center öntözőgépek egyszerűen kezelhetők, könnyen automatizálhatók és alacsony a nyomásigényük

A technikai fejlődésnek köszönhetően azonban manapság olyan helyeken is öntözünk, ahol korábban nem tehettük. Gondoljunk csak a Corner-karos Center öntözőgépekre, melyek segítségével a sarkok is beöntözhetők vagy a Centerlineár gépekre, melyekkel szinte minden területi adottsághoz megtalálhatjuk az optimális megoldást.

Amennyiben nem heterogén növényállomány kerül az öntözésre berendezett területre, illetve a környezeti viszonyok szükségessé teszik, lehetőség van a Center öntözőgépek szórófejeinek egyedi szabályozására is, a VRI (Variable Rate Irrigation) rendszernek köszönhetően. Ez lehetővé teszi az öntözőgép szórófejeinek helyszínhez, domborzathoz, talajtani adottságokhoz és a különböző növények vízigényéhez igazodó precíziós működését. Bizonyos területrészek (utak, mélyfekvésű- vagy idegen tulajdonú területek) kizárhatók az öntözésből. Minimalizálva a vízveszteséget, hatékonyabbá téve az energiafelhasználást.  A rendszer, összeköttetésben egy internetalapú öntözésirányítási/felügyeleti alkalmazással, vizuálisan is megjeleníti az öntözőgépek aktuális helyzetét, rögzíti az adatokat, és elvégezhetők a szükséges beállítások.

A rendszer, összeköttetésben egy internetalapú öntözésirányítási/felügyeleti alkalmazással, vizuálisan is megjeleníti az öntözőgépek aktuális helyzetét, rögzíti az adatokat és elvégezhetők a szükséges beállítások.

Mivel minden kiadott milliméter víz költséget jelent, fontos, hogy a víz a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben jusson a növényhez. Az optimális vízpótlás érdekében érdemes az öntözésvezérlési rendszert meteorológiai állomással illetve talajnedvesség mérő szondákkal együtt alkalmazni. 

Aki a mobil csévélődobos öntözőgépeket választja, annak sem kell lemondania az energiahatékony, pontos, egyenletes öntözés előnyeiről. A modern vario-fúvókás, energiatakarékos turbinával felszerelt gépekkel akár 6-8 mm egyszeri vízadag is kijuttatható. A gépeken lévő napelemes energiaellátású öntöző komputer és az internetes alapú öntözés irányítási rendszer együttes alkalmazásával pontos információt kaphatunk az öntözőgép üzemállapotáról, továbbá lehetőség van a gép elindítására, leállítására és a behúzási sebesség (vagy a csapadékmennyiség) megváltoztatására.

A modern mobil csévélődobos öntözőgépek vario-fúvókás, energiatakarékos turbinával felszereltek és akár 6-8 mm egyszeri vízadag is kijuttatható általuk.

Üzemzavar esetén értesítést küld, lehetőséget adva az azonnali beavatkozásra, mérési adatok és számítások alapján optimalizálja a gépek üzemrendjét, csökkenti az állásidőt.  Az öntözés bárhonnan felügyelhető, így kevesebb élőmunka és energia igénnyel számolhatunk, naprakészen áttekinthető, hogy mely területre mikor, mennyi vizet juttattunk ki, és mennyi időt vett igénybe az egyes öntözési menetek közötti átállás.

Jó tanács! Az öntözés során, bármilyen öntözési módról is van szó, a gazdaságos termelés mellett figyelmet kell fordítani arra is, hogy a rendelkezésre álló vízkészleteinket és más erőforrásainkat is minél hatékonyabban használjuk fel, összhangba hozva a gazdasági és környezeti szempontokat.

BAUER HUNGÁRIA KFT. (5000 Szolnok, Tószegi út 2.)
www.bauer-at.com/hu , bauer@bauerhungaria.hu, + 36 56 501-200, +36 30 950-21-00

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Így gondozza gyümölcsfáit! Hasznos információkat tartalmazó cikkekre bukkantunk a Kapanyél blogján. Legyen kis, vagy nagy kertről, virágokról, vagy gyümölcsökről, ültetvényekről...
Hasznos tanácsok a kerti munkákhoz Elérkezett az igazi nyár, s ahogy az lenni szokott, a kertésznek viharokkal és rekkenő hőséggel kell számolnia. Ezekben a hetekben a betakarítás, vala...
Valóban csak a nők kertészkednek? Mik a kertészkedés leggyakoribb problémái? Mik a megoldások? Mi a helyzet a vegyszermentes gyomirtással? Melyek az öntözés legelterjedtebb módozatai? ...
Palántanevelési tippek Ugyan még csak lassan, de közeleg a tavasz, így sokan palántanevelésbe kezdenek. Sok örömünk lehet a folyamat közben, de sok bosszúság is érhet! Cikkü...
Öntöznének a gazdák, ha lenne rá lehetőségük... Jelen pillanatban 130 ezer hektáron tudnak a gazdák öntözés mellett növénytermesztéssel foglalkozni, de ez még nem ideális. Egyre több öntözési igénny...
Többen kaphatnak kárenyhítő támogatást! Nőtt a mezőgazdasági kibocsátás súlya; április végén orosz állategészségügyi vizsgálat lesz Magyarországon; öntöznének a gazdák, ha lenne elég víz. Ag...