Erre jó a csalán: 6 szuper megoldás és a növényvédő csalánlé elkészítése

A csalán állhatatos gyomnövény: gyorsan növekszik és terjed, elveszi a helyet más növények elől, ráadásul érintésre kellemetlenül csípi az embert és az állatot is. Azonban vannak olyan, kevésbé ismert hasznos tulajdonságai, amelyeket használva nagyon sokat segítenek a kertben. Csalánlé, trágya, katicamágnes, gyógynövények illaterősítője, talaj termékenység-jelző, és gyümölcs érésgyorsító is egyben.

A csalán vonzza a katicabogarakat

A katicabogár a levéltetvek legnagyobb természetes ellensége. Egy felnőtt katicabogár a levéltetű lárvájából egy nap alatt 60-nál is többet tud elfogyasztani.  Ez is indokolja azt, hogy a kertben maradjon néhány tő csalán, ami odavonzza a bogarakat. A katicabogár lárvakorában akár 600-800 levéltetvet is elpusztíthat. A lárvák lábaikkal nagyon gyorsan haladnak és közben falják a tetveket. Ha sok a levéltetű, a katicabogár is elszaporodik. A kifejlett katicabogár szárnyaival aztán ismét oda repül, ahol a levéltetvek hemzsegnek, és kíméletlenül folytatja a ritkításukat. Erről itt írtunk bővebben.

A levéltetvek elleni védekezés élharcosait, a  katicabogarakat vonzza a csalán
A levéltetvek elleni védekezés élharcosait, a katicabogarakat vonzza a csalán

Illat- és hatóanyag erősítő

Erősíti a gyógynövények illatát, ezért a csalánok körüli növények aromásabbak. A csalánok közelsége miatt a gyógynövények több illóolajat termelnek, ami nem csak az aromájukat erősíti fel, hanem az egészséget elősegítő tulajdonságaikat is. Ám fontos, hogy ha csalánból túl sok van, gátolja a gyógynövények növekedését.

A talaj termékenységének jelzője

A csalánok nitrofrekvens növények, vagyis előnyben részesítik a nitrogénben gazdag talajt, amely a növények növekedéséhez szükséges egyik legfontosabb elemet biztosítja. Ott, ahol a csalánok nőnek, érdemes leveles zöldségeket, például spenótot, vagy salátát is ültetni.

Felgyorsítja a gyümölcsök érését

Ha azt szeretnénk, hogy a már leszedett, de még kemény gyümölcsök gyorsabban érjenek meg, helyezzünk el egy papírzacskóban friss csalánréteget, erre tegyünk gyümölcsöket, a tetejére pedig egy újabb réteg csalánt. Ez etilént választ ki, azaz olyan növényi hormont, amely serkenti a gyümölcs érési folyamatát.

A csalán remek természetes trágya

A levelei és szárai értékes anyagokat tartalmaznak a többi kerti növény számára. Többek között káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat, valamint A, B, C és K vitaminokat és szerves savakat is. Ezért más növények számára kiváló trágyaalapanyag – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Így készítsünk szuszpenziót csalánból

Vágjuk le a friss csalánokat és keverjük el vízzel. Egy kiló csalánhoz 10 liter vízre van szükség. Fontos, hogy a keverésre használt fedetlen tartály lehetőleg ne legyen fémből. Az edényt árnyékos helyre kell tenni, és naponta szükséges megkeverni, hogy az oldat levegőzzön. 3 hét után a trágya készen áll a bevetésre. Az anyag akkor jó, ha a hab már eltűnt a tetejéről és a folyadék világosbarna színűvé vált.

A csalán védi a többi növényt a betegségek és kártevők ellen

Ha 1 kiló csalánt 10 liter vízben felforralunk, és később hígított trágyalével összekeverjük, akkor egy környezetkímélő kártevő irtószert kapunk. Ez alkalmas többek között a levéltetvek, pókatkák, és a szürkepenész megszüntetésére.

Égbe szökő csalán - hasznosabb a kertben, mint azt sokan gondolnák
Égbe szökő csalán – hasznosabb a kertben, mint azt sokan gondolnák

Csalánlé elkészítése táplálásra, megelőzésre

Az elkészítése nagyon egyszerű, de figyelembe kell venni, hogy a lé borzasztóan büdös – írta az Út a kerthez oldal. Még virágzás előtt szüreteljük le leveleit, szárát, és aprítsuk fel, így gyorsabban erjed majd. Az oldat elkészítéséhez bármilyen, azaz fa, műanyag vagy cserépedény megfelelő. Fémet azonban ne használjunk, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet vele. Állítsuk olyan helyre, ahol erőteljes szaga nem zavar senkit. Természetesen napsütötte helyen az erjedés hamarabb végbemegy, mint árnyékban. Egy kilogramm csalánt kell 10 liter vízzel leönteni, de ha nem akarunk méricskélni, akkor csak töltsük meg az edényt a feldarabolt csalánnal, jól nyomkodjuk meg, és annyi vizet töltsünk rá, amennyi ellepi.

Habképződés, takarás, lefedés

Ne engedjük az edényt teljesen tele vízzel, mert az erjedés során hab keletkezik az oldat tetején. Lehetőség szerint eső vagy kútvizet használjunk. Amennyiben ez nem megoldható, a vezetékes vizet 1-2 napig hagyjuk állni felhasználás előtt, hogy a klór elpárologjon belőle. Teljesen letakarni nem szabad, mert az erjedéshez oxigénre van szükség. Viszont egy hálóval, dróthálóval érdemes lefedni, nehogy kisállatok menjenek és fulladjanak bele.

Az oldatot naponta egyszer keverjük meg jó alaposan, hogy a lébe sok oxigén jusson. Ahhoz, hogy tompítsuk a kellemetlen szagot, hintsünk a tetejére 1-2 marék kőzetőrleményt. 10-14 nap múlva az oldat színe megsötétedik, nem habzik és a szaga is enyhébb. Ekkor már készen van a csalánlé. Az edényt érdemes egy jól záródó fedővel letakarni, az oldat hosszú ideig eltartható.

A növények táplálására 1 adag csalánlét öntsünk fel 10 adag vízzel, és már használható is a növények alá. Amennyiben pedig a kártevők, betegségek pusztítását szeretnénk vele megelőzni, szintén a 10-szeres higítást kell alkalmazni. Mindezt azzal a különbséggel, hogy a csalánlét felhasználás előtt le kell szűrni. Így elkerülhető, hogy a permetező elduguljon az apró növényi részektől.

Csalánlé elkészítése védekezésre

Ha a megjelent levéltetvek, atkák ellen szeretnénk használni, akkor az előbb részletezett módon kell elkészíteni a csalánlét, de ekkor csak 12 órán keresztül kell áztatni, és felhasználáskor nem szükséges hígítani.

A kíméletes csalánszedés

A szúrós-csípős csalánt a legfájdalommentesebben begyűjteni vastag, gumírozott tenyerű kesztyűvel lehet. A növény szárát alul megmarkoljuk, és a kezünket erőteljesen felfelé rántjuk, így a mozdulat után egy csokornyi levél marad a markunkban. A tövestől kitépett növények hamar fonnyadni kezdenek, így ez az utóbbi módszer kevésbé hasznos.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...