Sárgarépalevet előállító feldolgozót helyeztek üzembe Érsekhalmon, a beruházást az Austria Juice Hungary Kft. finanszírozta. A létesítmény hozzájárulhat ahhoz, hogy jelentős fejlődés következzen be a hazai sárgarépa-termelés területén. Magyarország néhány éven belül újra elérheti a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be a hírről, ezt az anyagot szemléztük. Az idei év időjárása következtében szinte minden zöldség- és gyümölcsfélét 2-3 héttel korábban takarítottak be. Viszont érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt. A szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így az ipari sárgarépa betakarítása később kezdődött.
Magyarországon jelenleg nagyjából 1250 hektáron termelnek sárgarépát.
Ez az 1990-es évek elején még 1800-2000 hektár körül volt. A jelenlegi termőterület akár 50 százalékkal is megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha megvalósulnak az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei. Az elmúlt két évben az érsekhalmi üzemben mintegy 5 millió eurós fejlesztést eszközöltek. 2018-ra a cég répaprojektje keretében 220 hektárra emelkedett, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Ezt 2025-ig mintegy 600 hektárra növelnék.
Külföldre viszik majd az üzemben feldolgozott répát
Az üzem alapvetően a japán piacra épít, ahová csak a legjobb minőségű termékeket tudják kivinni. A NAK szerint a feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek, mivel a vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.
Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok duplájára emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget, az országban megtermelt összmennyiség akár a 100 ezer tonnát is elérheti majd.