Erős, zömök, hidegvérű, nyugodt, nagy munkabírású – kérdőív készült a muraközi lóról

Egy szakdolgozathoz egy kérdőív kitöltésében kérték a Lovasok.hu segítségét, hogy minél pontosabb képet kapjon a muraközi ló megítéléséről. A kész munkát osztották meg a lovasok.hu olvasótáborával, s ebből emeltünk ki néhány szemelvényt, ízelítőül.

Az alapos kutatás célja a muraközi ló ismeretének és a használhatóságával szemben támasztott igényeknek a vizsgálata volt. A kérdőívet 350-en töltötték ki, így megfelelő képet lehet alkotni arról, hogy a magyar lovas társadalom hogyan viszonyul ehhez a lótípushoz, mekkora igény van arra, hogy a kissé elfeledett muraközi ismét fajtává váljon.

Nyugodt, nagy munkabírású szívós lóként jellemzik
Nyugodt, nagy munkabírású szívós lóként jellemzik (Fotó: Pixabay)

Emellett Simon Réka a felhasználhatóságot is vizsgálta, ebből tanulva célzott tenyésztést lehet folytatni. E lótípus fajtarekonstrukciós program révén ismételten lehetőséget kapott a megújulásra, és ez hiánypótló lenne a mai lovasok igényei alapján.

A kérdőívet kitöltők közülük a legfiatalabb 13 éves, a legidősebb 82 éves volt. Mindannyian hallottak már az említett lóról, többek között lovas szakoldalakon, ismerős ajánlása által, állattenyésztői szaklapokból, lovas szakirodalmakból, az Őrségi Nemzeti Parkban, a Muraközi Ló Tenyésztéséért Egyesület Facebook-oldalán, lovardákból, lovas edzőktől, lovas tanulmányaik során. A kitöltők között 49 muraközi ló tulajdonosa is található, akik szakmai hozzászólásaikkal segítették a felmérést.

A válaszadók nagy részének a muraközi lóról egy kisebb, de erős, zömök, hidegvérű ló jut az eszébe, és nyugodt, nagy munkabírású szívós lóként jellemzik. Ez a leírás teljességgel megállja a helyét a tenyésztők szerint is. Arra a kérdésre, amely úgy szólt, hogy: „Mely magyar lófajtát tartja az Ön számára a legideálisabbnak? Kérem, indokolja meg, miért!”, sokan a muraközi lovat írták az előbb említett pozitív tulajdonságai miatt, így a listán a harmadik helyre került. A kérdőívre válaszolók által leginkább kedvelt magyar lófajták a következők (az első öt helyezett): kisbéri félvér, magyar hidegvérű, muraközi, hucul, nóniusz.

A 350 kitöltő számára leginkább a kiegyensúlyozott idegrendszer, a megbízhatóság, a kiváló munkakészség, a kiszámíthatóság, a nagy teherbírás, a kisigényűség és a küllem az, amely tulajdonságokat egy muraközi vásárlása esetén szem előtt tartana. Mivel a kérdésre adott válaszokat ki lehetett egészíteni saját szempontokkal is, így több olyan válasz is született, amelyet a potenciális vásárlók fogalmaztak meg, többek között a kényelmes mozgása, gyors tanulékonysága, alacsony marmagassága, szívóssága, jóindulata, szervezeti szilárdsága, jó lábszerkezete és masszív felépítése miatt tartják előnyösnek ezt a lótípust.

Arra a kérdésre, hogy „Mire hasznosítja/hasznosítaná muraközi lovát?” legtöbben a hobbiszintű lovaglást jelölték meg, amely az alacsonyabb termete és a kényelmes mozgása miatt ideális felhasználása a muraközinek. Külleme és izomzata okán népszerű lenne vadászati/erdészeti munkára, lovasfogatozásra, túralovaglásra is.

A különböző terápiás foglalkozásokon a nyugodt kiegyensúlyozott idegrendszere és megbízhatósága kerülne előtérbe.
A kérdőívre válaszolók 73 %-a szerint nagy szükség van a muraközi ló újra felfedezésére. 21 %-a nem tudta eldönteni, mennyire lényeges ez a kezdeményezés, valamint a kitöltők 6%-a úgy véli, hogy teljességgel szükségtelen ez a tevékenység. A következő kérdésből („Ön hogy látja, van igény a lótartók, lótenyésztők körében a muraközi lóra? Kérem, fejtse ki pár szóban ezzel kapcsolatos gondolatait.”) kiderül, hogy miért gondolták így.

Egy olyan fajta van újraéledőben, mely új színt vihet a lovas életbe
Egy olyan fajta van újraéledőben, mely új színt vihet a lovas életbe (Fotó: Pixabay)

E vélemények és a további 344 Simon Réka szerint egyöntetűen arra világított rá, hogy a muraközi lóra van igény! A kereslet megvan rá, a kínálatot kell fejleszteni, tökéletesíteni. Legtöbben a lótípust körülvevő marketing fejlesztését javasolják. Ez jó kiindulópont lenne a szakmai rendezvények, bemutatók mellett a muraközi népszerűsítésére. Az emberek ugyanis azt tudják megkedvelni, amit meg is ismernek. A kérdőív alapján nem teljesen ismeretlen a lovas társadalomnak ez a lótípus, hasznosítaná és népszerűsítené ezt az újra tenyésztett fajtát. A fajtarekonstrukciót megalapozók és a programban közreműködő tenyésztőknek köszönhetően egy olyan fajta van újraéledőben, mely új színt vihet a lovas életbe. Egy „univerzális” lóval.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!