Erős gyomor kell a gyorséttermi csirkehús gyártásáról készült filmhez

Megérkezett az első előzetes videója annak a Super Size Me 2 című filmnek, amelynek első része óriási botrányt kavart 2004-ben. Akkor Morgan Spurlock dokumentumfilmes 30 napon keresztül csak McDonald’s-os ételeket evett, hogy felhívja a figyelmet a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire. Az új filmben pedig azt mutatja be, miből és hogyan készül a gyorséttermi csirkehús.

Az előzetes videóból kiderül, hogy Spurlock saját gyorséttermet nyit, amiben sült csirkét árul. Ez az apropója annak, hogy megnézze, hogyan is tenyésztik nagyüzemben a csirkéket Amerikában, és milyen trükköket alkalmaznak az étteremláncok. Bemutatja, hogyan készülnek az idealizált reklámfotók, hogyan festenek(!) grillcsíkokat a csirkemellre, és azt is, mit jelent valójában a “szabadtartás” a tenyésztőknél – írta a Portfolio.

A film azt mutatja be, hogyan készül a gyorséttermi csirkehús - képünk a csirkés hamburgerről illusztráció
A film azt mutatja be, hogyan készül a gyorséttermi csirkehús – képünk a csirkés hamburgerről illusztráció

A Super Size Me 2: Holy Chicken című film több éven keresztül készült. A dokumentumfilmet korábban néhány filmfesztiválon is bemutatták, ám mozis vagy televíziós forgalmazásba nem került. A legutóbbi információk alapján Amerikában idén szeptemberi megjelenést ígérnek, magyar bemutatóról egyelőre nincs hír. A Holy Chicken (magyarul Szent csirke) című második részben Spurlock a gyorsétteremláncok és a nagyipari csirketenyésztés kapcsolatát mutatja be. A filmben bepillantást nyerhetünk saját éttermének működésébe, valamint testközelből ismerhetjük meg az üzletág marketing- és értékesítési fogásait.

A gyorséttermi csirkehús készítését is bemutatja a felkavaró dokumentumfilm

Az első részről:

Morgan Spurlock, a film rendezője, egyben főszereplője 30 napig kizárólag a McDonald’s által forgalmazott élelmiszereket fogyasztja. Az eredmény figyelemreméltó volt: hirtelen testsúlynövekedés és egészségi állapotának gyors ütemű romlása.

Spurlock a következő szabályok szerint étkezett:
  • Minden nap megevett 3 McDonald’s menüt (reggelire, ebédre és vacsorára),
  • A 30 nap alatt minden, a McDonald’s által kínált ételt legalább egyszer kipróbált (ez már az első 9 nap alatt sikerült),
  • Csak a McDonald’s kínálatában szereplő ételeket fogyasztott (ásványvizet is)
  • Amikor felajánlották, a nagyobb adagot választotta, magától azonban nem kérte,
  • Naponta körülbelül ugyanannyit mozgott, mint egy átlagos amerikai, ami nagyjából 5000 lépés (ezt nem mindig tartotta be, mert amikor New Yorkban tartózkodott, többet sétált).

A felszedett kilókat több mint egy év alatt sikerült teljesen leadnia.

Cikkajánló: Sötétben világító csirkehús került forgalomba Ikrényben
Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lopott sertéshús Máriakálnokon A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság beosztottjai szerdán hajnalban Máriakálnok belterületén ellenőriztek egy tehergépkocsit. A megállított tehergépko...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Nem volt fertőzött az Ukrajnába exportált csirkehú... …ugyanis nem is exportáltunk csirkehúst irányukba. Ukrajna szerint 178 tonna szalmonellával és lisztériával fertőzött csirkehús került a piacukra Magy...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...