Érdemes málnát ültetni a kertbe – gyorsan termőre fordul

A munkaerőpiaci helyzet változása miatt átalakulóban van a zöldségek, gyümölcsök kínálata. A gépesíthető, üzemszerűen termeszthető kultúrák megmaradnak (alma, barack, körte, meggy), ám a nagy kézimunka-igényűek vagy eltűnnek, vagy megdrágulnak majd. A málna is lassan visszaköltözik a kiskertekbe, hiszen a termelőknek egyre nehezebb munkaerőt találniuk.

A málna, ribizli, szamóca gondozása és betakarításuk sem gépesíthető jelentősen. Aki a háza körüli kertben néhány gyümölcsfélét is szeretne termeszteni, jól teszi, ha ezek közül is választ – javasolja a magyarmezogazdasag.hu cikke. Kis helyigényűek, gyorsan termőre fordulnak, és hamarosan csak nagyon drágán juthatunk majd hozzá gyümölcsükhöz a piacokon, élelmiszerboltokban.

A sárga gyümölcsűvel egyszerűbb a dolgunk, ezek a málnafajták mind kétszer termők. A fekete és a bíbormálna pedig egy szezonban csak egyszer terem.
A sárga gyümölcsűvel egyszerűbb a dolgunk, ezek a málnafajták mind kétszer termők. A fekete és a bíbormálna pedig egy szezonban csak egyszer terem (Fotó: Pixabay)

Szinte a teljes nyári szezonban lehet málnánk

A málna viszonylag egyszerűen nevelhető, ám a metszésénél néhány alapszabályt be kell tartani, ha sok és jó minőségű termést szeretnénk.

Vannak az egy éven belül egyszer és kétszer termő fajták, utóbbit már kis túlzással folyton termőnek is szokták nevezni, bár ha megfelelő gondozással jól sikerül elhúzni az első terméshullámot, akkor az szinte összeér a másodikkal, és tényleg úgy tűnhet, hogy kis kihagyással, a teljes nyári szezonban van málnánk.

A piros gyümölcsű málna lehet egyszer vagy kétszer termő, a fajtától függően. A sárga gyümölcsűvel egyszerűbb a dolgunk, ezek a málnafajták mind kétszer termők. A fekete és a bíbormálna pedig egy szezonban csak egyszer terem. A növény érdekessége, hogy a málnavesszők legfeljebb kétévesek – azaz maximum két évig élnek. A vesszők vagy a málnatő kiterjedt föld alatti gyökérzetéből nőnek ki, vagy a földig hajolt föld feletti hajtásokból fejlődnek ki, azok helyenkénti legyökeresedésével.
Az egyszer termő fajták azokon a vesszőkön hoznak termést, amelyek az előző nyáron fejlődtek ki, majd átteleltek. A kétszer termő vagy folyton termő málnafajták pedig az előző nyáron kifejlődött vesszőkön is, valamint az adott évben kihajtott fiatal, új vesszőkön is teremnek gyümölcsöt.

Ha most készülünk málnatövet vásárolni, érdemesebb a folyton termő piros vagy az ugyanilyen sárga gyümölcsű fajtákból választani, mert egyrészt ezek bővebben teremnek, másrészt a metszésük is kevésbé rontható el azáltal, hogy az ez évi és az előző évi hajtásokon is hoznak termést.

Gondosság, gondoskodás

A málnatő a tápanyagban gazdag talajokat és a kiadós öntözést kedveli. A tartós szárazság megviseli, ezért a száraz, meleg helyre telepített málnatöveket rendszeresen öntözni kell. A málna vitathatatlan előnye, hogy nagyon gyorsan termőre fordul, az első vegetációs időszakban a vesszők fejlesztésére koncentrál, ám a rákövetkező évben már szüretelhetjük az első gyümölcsöket. Nem kell éveket várnunk a termésre, mint egyes gyümölcsfák esetén.

Édes íze ellenére alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek kedvelt gyümölcse
Édes íze ellenére alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek
kedvelt gyümölcse (Fotó: Pixabay)


Beltartalmi értékeit nézve a málna termése jelentős mennyiségben tartalmaz cukrot, savakat, B1-, B2-, C-vitamint. A málnalé baktériumölő hatású, emellett a népi gyógyászatban hasmenés ellen javasolták. Édes íze ellenére alacsony energiatartalma miatt a fogyókúrázók és a cukorbetegek kedvelt gyümölcse.

A szabadgyökerű málna március-április, illetve október-november folyamán ültethető. Kapható már a faiskolákban konténeres málna is, ez kicsit drágább ugyan, de márciustól novemberig ültethető, tehát akár nyáron is. A konténeres már az ültetés évében termést hozhat.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Vételi lendület a Magro.hu-n! A világ más tájaihoz hasonlóan, összességében hazánkban is kedvezőek a terméskilátások a gabonák tekintetében. Csak búzából 1 millió tonnával többet a...
Más kerül terítékre? Javában folyik az aratás és a zöldség- gyümölcs betakarítás. Minden év okoz meglepetést, így az adott szezonnak mindig megvannak a nyertesei és a vesz...
Bajban a borsó, de mindjárt itt a magyar dinnye! Ötven éves negatív rekord Nem éppen a legjobb hírek érkeznek a zöldborsó idei termésmennyiségéről. Bár a konzerv- és a hűtőipar is felkészülten vár...
A hőség áldozatai és nyertesei A hetek óta tartó száraz, meleg időjárás – van olyan országrész, ahol több mint 40 napja nem esett semmilyen mennyiségű csapadék! -, ahogy az várható ...
Nem pazarol a magyar Közel 1500 milliárd forintos agrár- és vidékfejlesztési támogatási keret több mint 90%-át már lekötötték, így nem marad elköltetlen uniós forrás a 200...
Újabb piac, újabb lehetőségek A Kína és Magyarország közti tavalyi agrárkereskedelem átszámolva több mint 7 milliárd forintot ért el, amit a két ország még tovább kíván növelni a j...