Épp elég nehéz feladat a gazdálkodás anélkül is, hogy a vadkárral kellene küzdenie

Mint bizonyára Ön is a bőrén érzi, hazánkban már 2015-ben is több, mint 2 milliárd forintnyi vadkár keletkezett (a NAK adatai szerint), melynek legnagyobb részéért a vaddisznók, őzek, nyulak és szarvasok felelősek. Persze ez nem csak 21. század problémája: már a 7. századból is vannak írásos anyagok arról, hogy az akkori japán gazdák egy Kuebiko nevű madárijesztővel próbálták távol tartani az állatokat.

Igaz, közben eltelt 1400 év és a technika fejlődött. Így napjaink modern vadriasztói már sokkal inkább hasonlítanak egy okostelefonhoz, mint egy rongybábuhoz. Nem kétséges, hogy hatékonyságuk is sokat fejlődött az évszázadok során.

A vadak sok kárt okoznak a termésben (Fotó: Pixabay, vandijkies)
A vadak sok kárt okoznak a termésben (Fotó: Pixabay, vandijkies)

A hazánkban meglehetősen elterjedt gázágyukat folyamatosan után kell tölteni, és ha nem szeretné, hogy feljelentse a fél falu, akkor inkább ne használja. A vadriasztó szereket elmossa az eső, a kerítés pedig irdatlan költségekkel jár. Mi marad hát?

Egy megfontoltan döntő gazdának nincs más lehetősége, mint az olyan formabontó megoldások felé fordítania figyelmét, mint az ultrahangos vadriasztás. Persze ebből is van rengetegféle. Kicsi, nagy, erős, gyenge, elemes, akkus, napelemes, és még órákig lehetne sorolni. Mégis mi alapján kellene döntenie egy gazdának? Hogyan vessen véget a fojtogató vadkárnak?

A túl sokféle portéka, és azok részletei manapság elviszik a gazdák figyelmét két alapvető kérdésről, ezért most első sorban ezeket válaszoljuk meg tömören.

Milyen gyorsan térül meg a befektetés?

Ha az ember vadkár megelőzésre költ, fontos, hogy arra befektetésként, ne pedig költségként tekintsen. Számoljon utána Ön is: ha egy hektár kukoricában a vadkár mértéke 70-ről 10 százalékra csökken, akkor kb. 180.000 forint megtakarítás keletkezik az első évben. Szóval gyakorlatilag minden eszköz, ami nem kerül ennél többe, és megvéd egy hektárt, az már az első szezonban visszahozza az árát.

És mit lehet tenni, ha ellopják?

Ha egy fillérekbe kerülő eszközt választ, azt elég rongyokba bugyolálva kirakni a határba, bízva a jószerencsében, mondván: “csak nem lopják el”. Ha mégis megtörténik a baj, káromkodhat ugyan egy picit, de a nap végére már csak egy fájdalmas emlék marad. Ha azonban Ön egy drágább vadriasztó mellett dönt, és annak lesz hűlt helye, biztosan kiveri a víz. Ha el akarja kerülni a magas vérnyomást, akkor van egy jó hírünk: a lopásbiztosítás véget vet a szorongásnak.

Hazánkban egyedülálló módon a Vadalarm vadriasztókra vásárolható lopásbiztosítás is. Ráadásul a márka legújabb fejlesztése, a Vadalarm Dupla most már két irányba képes kiadni az állatok számára zavaró hangokat. Így a korábban felsorolt összes kritériumnak megfelel, ezért ideális választás minden vadkárral küszködő gazdának.

 

Kattintson hát ide, és arasson fényes győzelmet a vadkár felett a Vadalarm legújabb vadriasztójával. Ha pedig félti a lopástól, kérjen rá biztosítást is.

Tudjuk, hogy azok közül, akik a cikket elolvassák, kb. 50% legyinteni fog, hogy ez mekkora marhaság. Amit nem lát és nem is hall, az ott sincs, az ultrahangos vadriasztás szerintük egy nagy humbug. Elsősorban számukra említjük meg, hogy a Vadalarm Dupla vadriasztóra 14 napos visszavásárlási garancia is vonatkozik. Most őszintén: ezzel így semmit nem kockáztat. Készíthetjük a csomagját?

Ráadásul, ha Ön modern gazdának érzi magát, akkor olvasson tovább és elárulunk még egy trükköt.

Szintén a Vadalarm legújabb fejlesztésének köszönhetően már lehetőség van teljesen ingyenesen online szaktanácsadást kérni vadriasztók kihelyezéséhez. Ráadásul nem kell papírfecnire firkálni, mert a Google térképére rajzolhatja be földterületét, ahonnan egyből elküldheti a cég tapasztalt kollégáinak, akik vizuálisan megmutatják Önnek, hova érdemes a vadriasztókat kihelyeznie a maximális hatékonyság érdekében.

A teljesen ingyenes Vadalarm Területtervező itt található, de ha Ön már most tudja, hogy hova helyezné ki vadriasztóit, akkor csak kattintson ide a megrendeléshez.

Kihagyja? Ez is egy döntés.. De biztosan vállalja, hogy lemond a profi vadkár-megelőzés kényelméről?

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Csökkenteni kell a nagyvadállományt Az ország nagyvadállományát csökkenteni kell, mivel a nagyvad szám az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt, az általuk okozott vadkár pedig meghaladja ...
Vadkár megelőzése a mezőgazdaságban A mezőgazdaságban a vadkár folyamatosan jelentkezik. Tudjuk azt is, hogy tulajdonképpen egész évben jelen van. A búza betakarítása után a szarvas már ...
Hol van a vadászati etika? Nagy indulatokat váltott ki közösségi oldalakon a nagyvadállomány csökkentéséről szóló hír. Napokon át izzottak a kommentek, a vélemények pedig sokszo...
Szigorúbban szabályozzák a vadkár megtérítését... Ahogyan arról már hírt adtunk, 2016-tól érkezik az új vadgazdálkodási törvény. Az új törvényben sok újdonság kapott helyet, többek között új alapokra ...
A vadkárok fajtái A vadkár a mezőgazdaság egy állandó problémája, mely, ha nem figyelünk oda, komoly terméskiesést is okozhat. A probléma sokféle formát ölthet, melyek ...
A vadkár elleni védekezés módszerei – 1. rész... A vadállatok által okozott kár nem új keletű probléma, már évszázadok óta küzd vele a mezőgazdaság. Azonban még soha nem állt rendelkezésünkre annyifé...