Eperpalántákkal a légszennyezés ellen, igen lehetséges

A globális szennyezésnek sok formája van. Beszélhetünk légszennyezésről, fényszennyezésről, de még szagszennyezésről is. Mindezek a jelenségek sok kellemetlenséget, sőt egészségkárosodást is okozhatnak. A jó hír, hogy tehetünk ellenük. Ezzel foglalkozik például az EU-Citizen Science projektek.

A projektek azt mutatják, hogy a lakosság nagy szerepet játszhat  a légszennyezés megfigyelésében és leküzdésében. Barcelonában például több mint ezer epernövényt osztottak szét a háztartások között – írta meg a jarokelok.blog.hu. Ezek a növények apró levegőszennyezés-ellenőrző állomásokként szolgálnak: az idő múlásával a levegőben lévő részecskék felhalmozódnak a növények levelein.

Eper, mint levegőszennyezés-ellenőrző állomás (Fotó: Pixabay, Pezibear)
Eper, mint levegőszennyezés-ellenőrző állomás (Fotó: Pixabay, Pezibear)

Biomágneses technikák alkalmazásával a tudósok képesek lesznek meghatározni a különféle szennyező anyagok szintjét a város levegőjében, és elkészíthetnek egy térképet, amely bemutatja a forgalom okozta szennyezés területi eloszlását Barcelona városában. Ezzel a projekttel egyúttal azt is szeretnék elérni, hogy a lakosság aggodalmait a környezeti epidemológiai kutatás középpontjába helyezzék, vagyis egyszerűbben szólva, bevonják őket a folyamatba. Az eper-projekt során a kutatási szakaszok bármelyike nyitott a lakosság számára. Kérdezhettek vagy adhattak visszajelzést a kutatócsoportnak.

Nyilván a kezdeményezés más országokban és városokban elindítható, így a magyar emberek is profitálhatnak belőle.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Függőleges erdő épül Kínában a szmog ellen Élő, lélegző felhőkarcoló. Ez az ötlet is csak a kínaiak fejéből pattanhat ki – egy kis olasz közreműködéssel. Igaz, rá is vannak kényszerülve. A jele...