EP-javaslat a szállításra: spermát, embriót, hasított húst igen – élő állatot ne!

Az uniós döntéshozók azt tervezik, hogy rövid időn belül megtiltják az élő állatok hosszú, akár napokig tartó szállítását. Az Európai Parlament vizsgálóbizottságának tagjai másfél éves elemzés után jutottak erre a következtetésre.

Habár 2005-ben is volt szigorítás, amely a mostani szabályokat fogalmazta meg. Azaz a szállított állatokkal rendre meg kell állni, bizonyos időszakonként a kamionról le kell terelni őket. Istállóban legalább egy napot pihentetni kell a jószágokat. Alattuk az almot folyamatosan frissíteni kell. Mindez azonban az EP szerint nem elég. A szabályokat ugyanis sokszor és sokan megszegik.

Felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az állatok jólétének biztosítására szállítás közben
Felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az állatok jólétének biztosítására szállítás közben (Fotó: Pixabay)

Egy sor szabálysértés

A szükségesnél alacsonyabb belmagasság, a kevesebb víz vagy takarmány, a szállításra nem alkalmas állatok mozgatása, a túlzsúfoltság csak néhány a legszembetűnőbb szabályszegések sorában. Gyakran arra alkalmatlan járműveket használnak az állatok célba juttatására. A szállításra pedig időnként szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között, hosszú idő alatt kerül sor – írja Gazdanet rovatában a szabadfold.hu.

Ezért a képviselők szerint felül kell vizsgálni a jelenlegi szabályozást. A helyzet javítása érdekében elfogadott ajánlásaikban felszólítják a Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet az állatok jólétének biztosítására szállítás közben. Vizsgálják felül a jelenlegi szabályozást, és jelöljenek ki az állatok jólétéért felelős uniós biztost.

Kamerák a szállítóeszközökön

A képviselők kamerákkal szerelnék fel a szállítóeszközöket. Ezekkel különösen a be- és kirakodási műveleteket kísérnék figyelemmel. Javasolják, hogy a helyi hatóságok csak akkor hagyhassák jóvá a szállítási tervet, ha 5–30 Celsius-fok közötti hőmérséklet várható. A járművekben rögzíteni kell a hőmérséklet, a páratartalom és az ammóniamennyiség értékét.

Bírálják továbbá a képviselők, hogy a hatóságok semmilyen módon nem ellenőrzik az unión kívüli országokba tartó élőállat-exportot. Az élőállat-szállítást csak akkor volna szabad engedélyezni, ha a feltételek megfelelnek az uniós előírásoknak.

Legyen 2023-ig cselekvési terv!

A képviselők szerint a tenyészállatok helyett sperma- vagy embriószállítást, a vágóhídra szánt jószágok helyett a hasított testek és hús szállítását ajánlják. Felszólítják a Bizottságot, hogy legkésőbb 2023-ig terjesszen elő cselekvési tervet, amely támogatja az átmenetet, és a szükséges változások gazdasági-társadalmi hatását enyhítő pénzalapra is tegyen javaslatot.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A hét egyben – 48. hét Norvégia is besegít hazánknak a klímaváltozásra való felkészülésben, elkészült az új agrárstratégia, vírus akadályozza a fehérorosz élőállat exportot,...
Komoly agrárpiaci együttműködés Magyarország és Ka... Magyarország és Kazahsztán már hosszú évek óta komoly agrárpiaci kapcsolatban áll egymással. A magyar élelmiszer-kivitel az idei első negyed évben 1,7...
Több élő állat és állati eredetű termék mehet külf... Az elmúlt időszak kéknyelv megbetegedései miatt hátrányos helyzetbe kerültek a magyar gazdák. A piacok újbóli megnyitása érdekében egyeztetések kezdőd...