Enyhülhet az embargó, tovább drágultak az élelmiszerek

Számtalan hír érkezett ezen a héten az agrárium háza tájáról. Megtudhattuk, hogy Oroszország enyhíti az embargós intézkedéseket, több terméket exportálhatunk Kína felé, valamint arról is érkeztek információk, hogy tovább tart az élelmiszerárak emelkedése globális szinten. Amennyiben nem volt ideje részletesen olvasni az említett és az egyéb történésekről, Önnek készült el heti Agrárhír-összefoglalónk!

A FAO kiadta szokásos havi élelmiszer árakkal kapcsolatos tájékoztatóját, ezúttal május hónapra. Az elemzésből látható, hogy folytatódott az immár négy hónapja tartó áremelkedés. 2,1 százalékkal emelkedett a szervezet által számított árindex, de még így is elmarad az egy évvel korábbi értéktől. A cukor ára a romló terméskilátások miatt 11,7 százalékkal nőtt, a gabonafélék pedig a növekvő kereslet miatt 1,6 százalékkal drágultak. Ázsiában egyre nagyobb a kereslet az európai sertéshús iránt, ezért a hús ára is emelkedett 2 százalékkal. A növényi olajok ára viszont 2 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. A FAO szerint nyugodt évre lehet számítani az egyes élelmiszerek nemzetközi piacán. A terméskilátások és az eddig felhalmozott készletek optimizmusra adnak okot.

Abból is látszik, hogy Ázsiában egyre inkább keresik az európai termékeket, hogy Kína újabb négy magyar élelmiszeripari céggel kötött megállapodást. Így tovább bővül a magyar-kínai kapcsolat. A megállapodás aláírása előtt a kínai partner gyárlátogatásokat szervezett Magyarországon a kiválasztott cégeknél. Ezt követően a Bonbonetti csokoládét és drazsét, a Detki Keksz Édesipari Kft. kekszet, a Roll’M Food Kft. egyéb édesipari terméket szállított ki, összesen több mint 65 tonnányit. A Csányi Pincészet pedig két konténer borra kapott megrendelést. Az üzlet olyan jól sikerült, hogy további együttműködést szeretnének a kínaiak a magyar cégekkel.

Néhány termék exportálása ismét megindulhat Oroszország felé (Fotó: shutterstock)
Néhány termék exportálása ismét megindulhat Oroszország felé (Fotó: shutterstock)

 

Nem csak Kína felé nyithatunk jobban, de valószínűleg az orosz piacra is szállíthatunk újra, egyelőre csak korlátozottan. A héten ugyanis enyhített Oroszország az embargós intézkedéseken. A gyermekélelmezésre használandó marhahús, baromfihús és zöldség már – szigorú ellenőrzések mellett ugyan – exportálható a keleti ország irányába. Az ezzel foglalkozó tárca feltételként szabta, hogy a beszállítók igazolják a nyersanyag-exporttermékek célirányos rendeltetését. A behozatal mennyiségét pedig a mezőgazdasági minisztérium határozza meg. A végleges törvény megalkotására a napokban lehet számítani.

A növekvő keleti exportlehetőségek mellett más jó hír is érkezett a gazdákhoz. Egy Hollandiában tartott tanácsülésen ugyanis azt az ígéretet kapta a hazánkat képviselő földművelésügyi miniszter, hogy a nyár folyamán várható egy uniós szintű döntés, amely megsegítheti a nehéz helyzetben lévő tejtermelőket. Sőt, az is elhangzott az egyeztetés során, hogy – akárcsak tavaly – idén is lehetőség lesz a terület alapú támogatások emelt összegű – 70 százalékos – előlegének egyösszegű kifizetésére. Ezzel nem csak a tejtermelőket, hanem az egyéb ágazatokban dolgozó, akár napi megélhetési gondokkal küzdő gazdákat is vissza lehet rángatni a csőd közeléből.

Továbbra is gondot okoz a mérhetetlen mennyiségű tej az Európai Unióban. Most azonban újabb ígéret jött a nehéz helyzetben lévő termelők megsegítésére (Fotó: youtube.com)
Ígéretből nincs hiány, nyáron kiderül, megmenekülnek-e a tejtermelők (Fotó: youtube.com)

 

Németországban viszont nem várnak a nyári, tejválságot megoldható döntésre: legkevesebb 100 millió eurós (31 milliárd forintos) állami segélycsomagot kapnak a tejtermelők. A közlemény szerint ez az első lépés ahhoz, hogy javítsák a nehéz helyzetben lévő tejtermelők körülményeit. A pénzt a többi között a likviditás biztosítására és hitelek törlesztésére lehet fordítani. A minisztérium adatai szerint a tej kilogrammonkénti átlagos felvásárlási ára áprilisban 24,6 cent volt. A termelők szerint félő, hogy rövidesen a 20 centes határ alá zuhan a felvásárlási ár, holott legkevesebb 35 centes ár szükséges a gazdaságos működéshez.

Miközben a németek már intézkednek is tejfronton, itthon újabb mérföldkőhöz érkezett a Földet a gazdáknak! program. Mint az köztudott, a földvásárlásokhoz kedvezményes hitelt lehet igényelni, amivel már 1700 gazda élt is. Összesen 40 milliárd forint értékben szeretnének hitelt felvenni az érintettek, amelyből mintegy 30 milliárd forintot jóvá is hagyott már a hitelt nyújtó bank. Most azonban aláírták az MFB-NHP földvásárlási hitelprogram első szerződését is. Így hamarosan sor kerülhet az első hitel-folyósításra is.

Az első földhitel folyósítása indul el a napokban (Fotó: shutterstock)
Az első földhitel folyósítása indul el a napokban (Fotó: shutterstock)

 

Közben az OTP bank bejelentette, hogy a mostani 16-17 százalékos agrárfinanszírozási részesedését 20 százalékra növelné 2020-ig. A növekedésükre egyébként nem lehet panasz, tavaly 8 százalékkal bővült az általuk nyújtott hitelek mennyisége. Az OTP Bank a mezőgazdaság alágazataiból a szántóföldi növénytermesztés finanszírozását preferálja, ám jelentős arányú a sertéstenyésztés finanszírozása is. Az agrárfinanszírozásból 80 százalékkal részesedik a mezőgazdaság és 20 százalékkal az élelmiszeripar, utóbbi arányát a pénzintézet szeretné növelni.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült el!

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...
Kialakulóban az orosz-lengyel gazdasági konfliktus... Az orosz-ukrán válság már nem csak társadalmi konfliktusokat okoz a két ország, illetve az Európai Unió között, egyre inkább a gazdasági hadviselést i...
Uniós segítséget kaphat Lengyelország az orosz gaz... Ahogyan arról a múlt héten beszámoltunk, Oroszország nem fogadja a Lengyelországból érkező zöldség és gyümölcs szállítmányok nagy részét. Ebből az ügy...
Elzárnak, mi nyitunk másik ablakot Megüt-e minket az orosz importtilalom? Miért gond a rekord almatermés? Előtérbe kerül a juhtenyésztés? Mi a helyzet a gabona, alma és a szőlő piacán? ...
400 millió euróból kártalaníthatják az európai ter... Az Európai Bizottságnak 400 millió eurós (125 milliárd forint) alap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kártalanítsa az EU-tagállamok mezőgazdasági termelő...
Erősödik az ukrán gabonakivitel Az előző évhez képest mintegy 60 százalékot nőtt az ukrán gabonaexport a július 1. és augusztus 8. közti időszakot tekintve. Ez az adat igazán jól han...