Enoveneta szőlőfeldolgozó gépek a borászatok szolgálatában

A jó bor a szőlőben dől el. A minőségi borkészítéshez elengedhetetlen a professzionális technológiai háttér, melyet az Enoveneta gyár a szőlőtől egészen a palackig biztosít. A Készenlét Zrt. immár 16 éve forgalmazza az olasz Enoveneta gyár termékeit, melyek a szőlőfeldolgozás teljes vertikumát lefedik.

Az Enoveneta célja a termelők munkájának megkönnyítése minőségi eszközök biztosításával. Mind a szüreti munkákhoz, mind pedig a szőlőfeldolgozáshoz és borkezeléshez kínálnak eszközöket.

Saját fejlesztésű rázó és emelő szerkezettel ellátott szüretelőkocsija segíti a gyümölcs gyors célba érkezését a feldolgozó üzembe. A modern borászkodás alapja a reduktív szőlőfeldolgozás, melynek elengedhetetlen része a kíméletes szállítás és gyors feldolgozás. A hidraulika segítségével a talajszint felett elhelyezett fogadógaratba vagy bogyózóba könnyedén bejuttatható a leszüretelt szőlő.

Az Enoveneta komplex rendszerei lehetővé teszik a munkaerőköltség csökkentését, ezáltal minimalizálva a kiadásaikat. A gépek sorba kötésével, azok egymást felügyelve tudnak dolgozni.

A szőlő beérkezését követően két irányba indulhatunk el… bogyózzunk vagy sem. Minden esetben a borász dönti el az irányt. Abban az esetben, ha bogyózással kezdődik a feldolgozás, úgy az Enoveneta Top termékcsaládot javasoljuk. A bogyózó több méretben és opcióval rendelhető. Ezzel a gépcsaláddal a borász még mindig két utat választhat a további feldolgozáshoz. Zúz is vagy csak bogyóz.

A bogyózás után jöhet a préselés vagy a vöröseknél a cefrézés és az erjesztés… Fehér és rozébor készítésénél a bogyózást azonnal vagy rövid áztatás után követi a préselés. Az Enoveneta kínálatából itt is kétféle technológia áll rendelkezésre, a zárt (PPC) vagy nyitott (PPA) kivitel közül választhatunk. A nyitott préseknél a prés falát alakították ki a a must elvezetésére, míg a zárt rendszerű préseknél úgynevezett mustelvezető csatornák segítségével választjuk el a levet a cefrétől. Mind a két technológia egy gyűjtőkádba gyűjti a mustfrakciókat. A gyors léelválasztás érdekében a préshez hozzákapcsolható inverterrel ellátott szivattyú, mely a gyűjtőtartályban elhelyezett úszókapcsoló jelére elindítja vagy megállítja a szivattyút.

A préselés után a mustot, a cefrét, a bort már különböző méretű és teljesítményű szivattyúk segítségével mozgathatjuk. A legkíméletesebb és a legszélesebb körben felhasználható szivattyútípus a perisztaltikus szivattyú (PEV). Közkedvelt még a cefre és bor szállításához a csigaszivattyú (MOHNO). Borok szállításához használhatóak még a gumilapátos szivattyúk (T) is. Továbbá a présben maradt törköly szállítására kifejlesztettek egy széles szalaggal ellátott törköly kihordószalagot (NV).

A borok erjedése után a piacképes megjelenés érdekében különböző tisztítási folyamatok következnek. Az Enoveneta kínálatában kétféle szűrési technológiát különböztetünk meg, a megújuló és a nem megújuló szűrő felülettel dolgozó gépeket. Megújuló szűrőfelülettel dolgozó szűrők pl. a vákuumdob szűrők (SV) és a kovaföldszűrők (FRM), a nem megújuló szűrő felületűek pedig pl.: lapszűrők (FRC) Cross-Flow és a membrán szűrők.

Továbbá az Enoveneta hűtéstechnológiával is tudja segíteni a borászatokat, mely az egyik alapja a reduktív technológiának.

A KÉSZENLÉT Zrt. a Enoveneta gépek teljes portfolióját forgalmazza Magyarországon, továbbá teljeskörű szervízháttérrel is támogatja partnereit. A hamarosan megnyíló új telephelyeinknek köszönhetően immár az egész ország területét lefedjük, ezzel együtt növeljük a szerviz,- és raktárkapacitásunk is.

Amennyiben kérdése merülne fel a gépekkel kapcsolatban, az alábbi elérhetőségeken keresztül állunk szíves rendelkezésére:

Bujáki Norbert
Borászati termékreferens
+36 30 443 4711
bujaki.norbert@keszenlet.hu

Készenlét Zrt.
Pápa – Szihalom – Szászvár
E-mail: keszenlet@keszenlet.hu
Web: http://keszenlet.hu/szolofeldolgozas-berendezesei/termekek/101

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

MaterMacc gabonavetőgépek a Készenlét Zrt. gépkíná... A Készenlét Zrt. hosszú ideje sikerrel forgalmazza partnerei körében az olasz MaterMacc cég által gyártott gabonavetőgépeit. A gépeket magas műszaki ...
Ricosma permetezőgépek a Készenlét Zrt. gépkínálat... A Készenlét Zrt. kizárólagos magyarországi forgalmazóként hosszú ideje forgalmazza partnerei részére a Ricosma olasz cég által gyártott vontatott és ...
Az eszközgyártásba is belefog a Készenlét Zrt. idé... Tavaly ősszel ünnepelte 30. születésnapját a Készenlét Zrt, ami mára a hazai mezőgazdasági- és eszközpiac meghatározó szereplője lett. A családi váll...
Új Sampo kombájn a láthatáron A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves koráb...
Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Ex... A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesí...
VICON Andex rendképzők a minőségi szálastakarmány ... A VICON zöldtakarmányos gépek 110 éves múlttal rendelkező gyártója a hosszú évek folyamán a gazdákkal együttműködve és ötletelve alakította az Andex ...