Elvadult a virágkötők egyik kedvence, amit meg is lehet enni

Kifejezetten sokoldalú növény a páponya. Értékes termése tele van vitaminokkal, ősszel pedig sokféleképpen felhasználható dekorációs kellékként. A burgonyafélék családjába tartozó növény számos elnevezése ismert, ilyen a japán lampionvirág, a piros zsidócseresznye, a fizálisz, a piros papmonya, az alkekengi, a muharc, a hólyagcseresznye, a korallcseresznye, a kláriscseresznye, a kőrontófű, a Vénusz köldöke, az ördöglámpás és a lampionvirág is.

Az Agrároldal írta meg, hogy a páponya (Physalis alkekengi) a burgonyafélék családjába tartozik. A Physalis nemzetségnek mintegy 30 faja ismert, de fagytűrőképessége miatt közülük egyedül ez az egy él meg a Kárpát-medencében is. A páponya eredetileg Ázsia nyugati részén, valamint Közép- és Dél-Európa országaiban honos. Magyarországon leginkább a Mátrában lehet vele találkozni. Az évelő, elágazó szárú növény magassága 50-60 centiméter. A termése egy cseresznye nagyságú gömbölyű bogyó, amit az éréskor vele növekedő, barnásra színeződő csésze rejt. Csészéje feltűnő, jellegzetes, felfúvódott, skarlátpiros, a belsejében található bogyó piros és fényes.

Ilyen formákat vesz fel a fejlődése során a páponya
Ilyen formákat vesz fel a fejlődése során a páponya

Vízhajtó és vesetisztító hatású

Mivel a gyümölcs és a burok is enyhén mérgező, vizelethajtásra használták az arab és a spanyol gyógyászatban (bacca alkekengi vagy bacca halicacabi néven). Gyümölcse kis mennyiségben fogyasztva vesetisztító. Túl sokat fogyasztva belőle erős izzadást és hasmenést is okozhat. A páponya szerepe a Kárpát-medencében leginkább dísznövényként érvényesül. Emiatt termesztik, és ennek következtében többfelé is elvadult. Száraz erdőkben, cserjésekben, néha nitrogéndús ligetekben is előfordul. Ősszel szedhető terméséből különleges dísz készíthető. A termése szeptember és november között szedhető.

Erre jó a páponya

A páponya éretlen termése mérgező, szedni csak a burok szalmasárga állapotában szabad, a burokban található bogyónak pedig narancssárgának kell lennie! A burokban a már érett termés fogyasztható, bár az íze elég keserű. Azonban jelentős C-vitamin forrás. Kétszer annyit tartalmaz, mint a citrom. A szárítás és feldolgozás során a C-vitamin tartalma és egyéb aktív hatóanyagai is csökkennek. Gyógynövényként is alkalmazzák, a hatóanyagai a triterpén-laktonok, szerves savak, gyanta és a pektin. Vizelethajtás mellett alkalmazták régebben májbetegség, köszvény, illetve reuma kezelésére is. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Asszonyélet: van, ahol már másodszor vetik Igen, a zöldborsóról van szó. A kertek állandó jelenlévője, amely már kora tavasszal elvetésre kerülhetett, így a kedvező időjárással rendelkező terül...
A gyógynövényágazat helyzete Magyarországon Egyre többen foglalkoznak a gyógynövények termesztésével, főleg azok, akik nem szeretnek kémiai úton előállított gyógyszereket szedni a betegségek ell...
Magyar az a híres paprika? A külföldi turisták hazánkba tévedve azonnal a paprikára kíváncsiak. Pedig a paprika nem egy magyar zöldség, sokkal inkább Amerikában keresendő a szár...
A kiváló gabonahelyettesítő A pohánka (más néven hajdina) már régen ismert a magyar emberek körében, mégis, kevesen használják, vagy termesztik ezt a növényt. De milyen növény is...
Figyelem! Több kertészeti pályázat kiírása is módo... Több, a kertészetek korszerűsítésével kapcsolatos pályázat is módosult néhány nappal ezelőtt. A változások többek között az ültetvénytelepítés támogat...
Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenén... Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben...