Eltérő igényekre eltérő cirokajánlat lehet a megoldás

2018 és 2020 között az időjárás alapvetően kedvezett a kukoricatermesztőknek. A magas termésátlagok kiegészülve az egyre emelkedő átvételi árakkal stabil jövedelmezőséget biztosítottak a kukoricaágazatnak. 2021-ben azonban az ország egyes területein az aszály miatt jelentős terméskiesést szenvedtek el a gazdálkodók, amit sok esetben a kiemelkedően magas átvételi ár is csak részben tudott kompenzálni.

Egyre több termelőben felmerül a kérdés, hogyan tovább?

Azok a gazdálkodók, akik gyengébb adottságú, aszályra hajlamosabb területekkel rendelkeznek – és a legtöbb gazdának van ilyen területe- keresik azokat az alternatív megoldásokat, amelyekkel biztonságosabbá tehetik a termelésüket.

A kukorica a vetésszerkezet egyik meghatározó eleme, de a nagy területen vetett tavaszi vetésű növények közül az egyik legérzékenyebb az egyre jellemzőbb aszályra és a forró nyári időjárásra. Mindenki számára ismert a műtrágya árak drasztikus emelkedése, de az elvárt terméshez a kukorica is igényli minden évben a nagyobb mennyiségű tápanyagutánpótlást.

Egyes területeken a cirok lehet a jövő kukoricája

Be kell látni, hogy vannak olyan területek Magyarországon, ahol a kukorica egy átlagos évben is csak 6-8 t/ha termésre képes, így termesztése egy olyan kockázatot jelent, amit vagy vállal a termelő, vagy nem.  

Emiatt egyre többen döntenek úgy, hogy a kukorica helyett cirok termesztésébe kezdenek.

Miért lehet egyes területeken a cirok a jövő kukoricája?

  • A cirok jelenleg a világon az 5. legnagyobb területen, több mint 42.000.000 hektáron (Európában közel 350.000 hektáron) termesztett gabonaféle, a vetésterülete folyamatosan nő.
  • Sikerének az az oka, hogy kiemelkedő stressz- és szárazságtűréssel rendelkezik, egységnyi mennyiségű szárazanyag előállításához 30- 50%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a kukorica, tehát biztonságosabb a termesztése.
  • A vetésforgó bővíthető vele és ezáltal a rovar- és betegségnyomás csökkenthető.
  • Termesztése nem igényel speciális munkaeszközt.
  • Alacsonyabb input költsége miatt gazdaságosabban termeszthető gyengébb adottságú területeken is.
  • Állattenyésztők számára a cirok tökéletes kiegészítője a szemes és tömegtakarmányoknak, emellett olcsóbbá és biztonságosabbá teszi a takarmányszükséglet előállítását.

A kedvező tapasztalatok miatt az elmúlt pár évben folyamatosan nőtt a cirok területe hazánkban is. 2021-ben kb. 30-35.000 hektáron termeltek szemes cirkot és 10-15.000 hektáron silócirkot Magyarországon.

Sokak számára ma Magyarországon a cirok egyet jelent az Euralis névvel. 2020. szeptember 1-jén az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat. Így az idei szezonban már a Lidea forgalmazásában érhetők el, ismert és új termékeink a hazai piacon.

Miért válasszon Lidea cirkot?

A Lidea és a résztulajdonában álló EUROSORGHO cég Európa legnagyobb cirok nemesítője és vezető vetőmag előállítója. Hibridjeink a hazai termesztési viszonyok között évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket így nem véletlen, hogy rövid idő alatt piacvezetőkké váltak.

Mások vagyunk, mint az egyéb nemesítőházak, mert nemcsak vetőmagot kínálunk, hanem évek óta a cirokban érintett összes piaci szereplő bevonásával közösen és komplexen fejlesztjük a hazai cirokpiacot. Olyan megoldásokat kínálunk, amelyek a hazai viszonyok között is biztosítják a cirok nyújtotta előnyöket minden érdekelt számára.

A fajtaválasztás stratégia döntés! Az eltérő igények eltérő megoldást kívánnak!

A hazai piacon több nemesítőház kínálatából lehet választani, de a saját kísérleteink és a termelői visszajelzések alapján mindenki számára egyértelmű, hogy az egyes cirokhibridek teljesítménye között lényeges eltérés van.

A Lidea szemes és silócirkot is forgalmaz Magyarországon.

A szemes cirok fő felhasználási területei a takarmányipar és az állattenyésztés és kisebb mértékben a humán élelmezés.

Hibridjeink évek óta keresettek, hiszen jól beilleszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben, termésük elfogadott és kifejezetten keresett, mivel találkozik a célpiac igényeivel, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők. Piacvezető hibridjeink előállítása már Magyarországon történik.

A cirokszilázs etetése a nagytejű állomány részére is javasolt

Silócirok fajtaválasztékunkat a szarvasmarha-ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, amelyek között megtalálhatók az ún. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is (amelyekből készült szilázs etetése javasolt nagytejű állomány részére is). Minden Lidea cirok egy kicsit eltér egymástól, más a jellegük és ezért más az erősségük is (cukor, keményítő, emészthető rost tartalom, NDF, NEI…).

A sikeres ciroktermesztés alapja az, hogy ismerve a termőhelyi adottságokat és a cirok növény igényét, helyes hibrid választással és agrotechnika alkalmazásával próbáljuk meg maximalizálni a jövedelmünket! Ebben segít kiadványunk, amiben a Lidea cirkok esetében bevált legfontosabb termesztéstechnológiai tudnivalókat foglaltuk össze.

Cirokkal kapcsolatos szakmai kérdéseit felteheti az acirok.hu online oldalunkon is, ahol szakértőinktől személyre szabott választ és tanácsot kaphat.

Az adottságokhoz és az igényekhez kell cirkot választani és mi segítünk ebben! Az aktuális cirokkínálatunkkal, egyéb növényeinkkel kapcsolatban keresse a területileg illetékes kollégánkat, vagy bővebb információ találhat róluk a honlapunkon.

Balogh László
termékmenedzser
Lidea Hungary Kft.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Innovatív megoldások kukoricatermesztőknek Az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött Lidea a világ egyik legnagyobb vetőmagvállalata. https://www.youtube....
Széles portfólió segít, hogy maradjon a napraforgó... A Lidea világ egyik legnagyobb vetőmagvállalata, ami az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával jött létre 2020-ban. https...