Első negyedév: 50 százalékkal több mezőgazdasági gép talált gazdára

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévében, ami 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Alkatrészekre 20,2 milliárd forintot fordítottak, ez 38 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A géppiacon belül az erőgépek a meghatározók 57 százalékos részesedéssel, míg a munkagépek és egyéb gépek a forgalmazás 43 százalékát tették ki. A teljes értékesítésen belül a traktorok 39, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek.

 A teljes értékesítésen belül a traktorok 39, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek
A teljes értékesítésen belül a traktorok 39, a gabonakombájnok 7 százalékos arányt képviseltek (Fotó: Pixabay)

Az OSAP keretében

Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) statisztikai jelentése  a Mezőgazdasági gépek forgalma című Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) keretében végzett adatgyűjtés alapján készült. Az adatgyűjtés a statisztikai törvény felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet előírásai szerint történik.

Az adatszolgáltatás a mezőgazdasági gépeket forgalmazó vállalkozások számára kötelező. Az adatgyűjtés teljes körű, és a közvetlenül mezőgazdasági termelők részére értékesített mezőgazdasági gépek mennyiségéről és értékéről nyújt információt. A statisztikai felmérés 170 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2022-ben.

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása

A magyarországi mezőgéppiacot a fokozatos fejlődés jellemzi, a hazai mezőgazdasági géppark egyre korszerűbb az elmúlt években tapasztalt gépcseréknek köszönhetően is. A továbbfejlődést a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei, valamint az előttünk álló környezeti, illetve klimatikus kihívások kényszerítik ki. Ebben óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés felgyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése.

A mezőgazdasági gépértékesítés alakulása évek óta dinamikus növekedést mutat, 2021-ben is rekord született, a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintos értéket. A rekord annak ellenére született, hogy a 2021-es év számos kihívás elé állította az agrárgéppiacot is. A szeszélyes időjárás és a járványhelyzet mellett jelentős gyártói áremelésekkel, a gyakori és kedvezőtlen euró-forint árfolyamváltozások árdrágító hatásával is számolni kellett, valamint a szállítási, gyártási és alkatrészellátási nehézségek okoztak fennakadásokat.

Folyamatos áremelkedés

A gép- és az alkatrészellátás területén egyaránt folyamatos áremelkedés tapasztalható, amely hosszabb távon fennmarad. Ezt a kiszámíthatatlanságot az ukrajnai helyzet tovább nehezíti, a beruházásoknál nagyon előre kell gondolkodni. Ennek ellenére a tavalyi évben jelentős bővülés történt az agrárgéppiacon, és biztatóan indult a 2022- es év is. Többféle pályázati forrás támogatta a gépbeszerzéseket.

A tavalyi évben nyertes pályázatokkal sok termelő juthatott mezőgazdasági gépekhez, eszközökhöz. A gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a gépforgalmazók és -gyártók eladási adatai bizonyítják. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 62,2 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022. I. negyedévben a géppark megújítására. Ez a forgalom, a néhány területen történt mennyiségi visszaesés ellenére, 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. A gazdálkodók 20,3 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 38 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest.

A gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a gépforgalmazók és -gyártók eladási adatai bizonyítják
A gazdálkodók törekvését a modern technikai eszközök alkalmazására a gépforgalmazók és -gyártók eladási adatai bizonyítják (Fotó: Pixabay)

Az eszközértékesítések 64 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le

A vizsgált időszakban a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 64 százalékát tíz forgalmazó szervezet bonyolította le, közülük a három legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 45 százaléka. Ugyanakkor ebben az időszakban az első tíz cég részesedése 2, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 3 százalékkal csökkent az előző ciklushoz képest, ami a közepes és kisebb forgalmazók erősödésére utal.

A mezőgazdasági termelők továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ami a vizsgált időszakban a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 57 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 39, a gabonakombájnok pedig 7 százalékos részarányt képviseltek.

Traktorból bőséges a választék

A mezőgéppiac legfontosabb szegmense a traktor, amelyből bőséges a hazai választék. Az ismert nyugati és keleti, illetve távol-keleti márkákból 2022 első három hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 95-tel több, azaz 871 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 24,2 milliárd forint értékben. Közöttük a legnagyobb részarányt továbbra is az 50–100 LE-s könnyű univerzális kategória képviselte. Ezekből 2 százalékkal csökkent az eladás, 232 darabra volt vevő. A 101–140 LE-s traktorokból 53, a 141–190 LE-s úgynevezett „farmmindenes” csoportba tartozókból 3 százalékkal, a 191–260 LE-s traktorokból 4 százalékkal nőtt a kereslet.

A 260 LE fölötti traktorok értékesített mennyisége 73 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eladásokat. Az önjáró rakodók értékesítése 38 százalékkal nőtt a 2022. január–márciusi időszakban a bázisidőszakhoz képest, ez 146 rakodógép eladását jelentette. Ezen belül továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt mutatkozott jelentősebb igény, az értékesített 106-ból 57-et a nagyobb, 7–9 méteres rakodási magasságú változatokból adtak el a kereskedők.

A törzscsuklós homlokrakodókból 43 százalékkal esett vissza a kereslet, míg a csúszókormányos kisrakodókból 67 százalékkal nőtt az értékesítés. A traktorra szerelhető homlokrakodókból a bázisidőszakban eladott 168-cal szemben 2022. I. negyedévében 234 talált gazdára.

Bővült a gabonakombájn-piac

 A gabonakombájn-piac bővült, 2022 első három hónapjában 46 új arató-cséplő gép került a gazdaságokba, míg egy évvel korábban 35 kelt el. Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat. A kombájnokhoz az egy évvel korábbihoz képest fele annyi kukorica- és napraforgó-betakarító adapter talált vevőre.

Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat
Az eladások 4,6 milliárd forint összértéke 31 százalékkal haladta meg az előző évi eladásokat (Fotó: Pixabay)

Élénkült, bár a korábbi évekhez hasonlóan idén is változó képet mutatott a mezőgazdasági munkagéppiac. Legnagyobb darabszámban (1335) a különböző talajművelő gépekre volt igény. Ezekből 10 százalékkal nőtt az értékesítés 2022. I. negyedévében az egy évvel korábbi eladásokhoz viszonyítva. A talajművelő gépeken belül a szárzúzókból, a tárcsás talajművelőkből és a magágykészítőkből vásároltak a legtöbbet a gazdálkodók. A szárzúzókból 14, a tárcsás talajművelőkből 23 százalékkal nőtt a kereslet, míg a magágykészítőkből 12 százalékkal csökkent az értékesítés.

Metszők, előmetszők, soralj- és tőközművelők

 A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény idén márciusig 67 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést. Ebben a gépcsoportban a metszők, előmetszők és a kertészeti soralj- és tőközművelők voltak a legkeresettebbek. Tápanyag-kijuttató gépekből 11, vetőgépekből 1 százalékkal maradt el a kereslet az egy évvel korábbitól. Előbbiből a legnagyobb részt a szilárdműtrágya-szórók (334 darab) képviselik. A vetőgépekből a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből értékesítettek (247 darab), ez 2 százalékkal maradt el a bázisidőszak eladásaitól.

A növényvédő gépek iránti kereslet 44 százalékkal haladta meg 2021. I. negyedévi értékesítést. A piacra került 447 növényvédő gépből 331 függesztett, illetve vontatott, míg 18 önjáró szántóföldi permetezőgép, 82 pedig ültetvénypermetező volt. A szálastakarmány-betakarítók értékesítése duplájára nőtt, ezen belül a rendkezelők eladása megháromszorozódott, a fűkaszák forgalma pedig 56 százalékkal nőtt.

A bálázó gépekből több mint kétszer annyit értékesítettek, összesen 126-ra volt vevő. Mellettük 25 új bálacsomagoló gépet adtak el, háromszor annyit, mint 2021 január-márciusi időszakában. Az öntözőgépek eladása jelentősen növekedett, 2022 első három hónapjában 1,5 milliárd forint nagyságrendben értékesítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket, míg egy évvel korábban 1,1 milliárd forint értékben. A mezőgazdasági célú szállítójárművek eladása 55 százalékkal növekedett, pótkocsikból 53 százalékkal értékesítettek többet, összesen 276 darabot adtak el a 2022. január-márciusi időszakban.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy traktor márkák évfordulói 2014-ben Kedvencek a világ körül és itthon. Több ezer mezőgazdasági munkában bizonyítottak sokak kedvenc traktorai, és évtizedek óta töretlenül építik és erősí...
Programok a veterán traktorokat szeretőknek Évről-évre rendeznek országszerte programokat, amelyek középpontjában a veterán traktorok állnak. Már tavasszal elkezdődtek a programok, de tartogat m...
Traktoros Forma-1 Eddig is elkényeztették az autó-motorsport rajongókat az idei programok, igaz, ebből a főváros környékiek részesülhettek igazán. A Forma-1 mezőgazdasá...
Harlem Shake traktorokkal – lehetséges! Hallott már a Harlem Shake őrületről? Lényege, hogy valaki egyedül kezd mozogni, majd egy képvágással többen csatlakoznak hozzá, minél képtelenebb ...
Nagyon örült a német győzelemnek Az idei foci VB győztes német csapat tiszteletére készítették ezt a művet, traktorral. Elismerésünk az olasz traktorosnak, nem semmi, amit csinált! ...
A legidősebb, még létező traktorok a világon Tudta, hogy a legidősebb traktor magyar? Pedig ez olvasható az agriculture.com-on. 1896-ban építették, jelenleg egy német múzeumban tölti nyugdíjas év...