Először alkalmaztak kendert baromfitakarmányként – az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban benyújtottak egy előterjesztést a kender engedélyezett állati takarmány-összetevővé válását megcélozva. A jóváhagyást követően lehetővé válik a kendermagliszt és a kenderből készült lepény legális felhasználása a tojó tyúkok kereskedelmi takarmányaként.

Az Amerikai Takarmány-ellenőrzési Tisztviselők Szövetsége és az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Szövetsége – Állatorvosi Központ (FDA-CVM) az előterjesztés aláírójaként állt ki a kender engedélyezett takarmány-összetevővé válásának érdekében.

A kendermaglepény és liszt átlagosan körülbelül 30% fehérjét, 10% zsírt és egy sor szénhidrátban gazdag elemet tartalmaz
A kendermaglepény és liszt átlagosan körülbelül 30% fehérjét, 10% zsírt és egy sor szénhidrátban gazdag elemet tartalmaz (Fotó: Pixabay)

A kendertakarmány-koalíció vezetésével, a kender- és takarmányipari szakértők és kutatók bevonásával készült  beadvány a kendermagvak és -lisztek összetevőinek vizsgálatának és a kender biztonságosságának és hatékonyságának bemutatását célzó klinikai vizsgálat kétéves erőfeszítéseinek csúcspontja. A kendermaglepény és liszt átlagosan körülbelül 30% fehérjét, 10% zsírt és egy sor szénhidrátban gazdag elemet tartalmaz.

Melléktermékek

„A kendertakarmány-koalíció célja, hogy megtaláljuk a kendertermelés és -feldolgozás rendkívül tápláló melléktermékeinek felhasználási területeit” – mondja Hunter Buffington, a kendertakarmány-koalíció ügyvezető igazgatója.

„Mint a legtöbb mezőgazdasági árucikk, ezeknek a termékeknek az emberi és állati élelmiszerpiacok összetevőjeként is értékük van, és azon dolgozunk, hogy ezt az eszközt hozzáadjuk a kendertermesztők eszköztárához, hogy stabilizáljuk az ellátási láncot, új piacokat teremtsünk, és segítsük a gazdálkodókat, hogy mezőgazdasági termékeikkel további bevételi forrásokhoz jussanak ”

Amikor a tyúk beelőzi a tojást

Az FDA-CVM biztonsági és hatékonysági normáinak teljesítése érdekében a kenderipar elemzési tanúsítványokat osztott meg az Egyesült Államokban annak bizonyítására, hogy a kendermaglepényeket és -liszteket folyamatosan lehet termeszteni és feldolgozni. Ezt az erőfeszítést a kender- és takarmányipar vezetőinek szakértelmével, kutatással és az IND HEMP támogatásával ötvözték, hogy az FDA-CVM elé terjesszék a tudományos felülvizsgálatot.

„Azon az első lépésen dolgozunk, hogy legálisan etethessük kenderrel a tojó tyúkokat”
„Azon az első lépésen dolgozunk, hogy legálisan etethessük kenderrel a tojó tyúkokat”

„Azon az első lépésen dolgozunk, hogy legálisan etethessük kenderrel a tojó tyúkokat” – szögezi le Buffington. „Ezt követően kell foglalkoznunk a tojásokat fogyasztó emberek biztonságával. De ez az a különleges eset, amikor a tyúk beelőzi a tojást!

Buffington megjegyzi, hogy a kenderfeldolgozás ütemterv szerint követi a növekvő keresletet az Egyesült Államokban, ez több olyan mellékterméket is jelent, amelyek állati takarmány-összetevőkké válhatnak. „Ha belegondolunk, hogy nem minden államban folyik kendertermesztés, és azok az államok, amelyek ezt legálisan a lehető leghamarabb megkezdték, 2021-ben már hatodszor takarítják be a kendert, akkor nyilvánvaló, hogy sok lehetőségünk van a kapacitás növelésére.”

Egyéb melléktermékek

Most, hogy benyújtották az első kérelmet, a kendertakarmány-koalíció a kender egyéb melléktermékeinek – olaj, üledék, héj, pép és rostok – kutatására összpontosít, hogy megvizsgálja azok takarmány-összetevőként való felhasználásának előnyét és biztonságát. Ezenkívül a munka magában foglalja azokat a klinikai vizsgálatokat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kérődzőket is bevonják a kendermagliszt potenciális fogyasztóinak körébe. „Az új piacok megnyitása a másodlagos küldetésünk” – mondja Buffington. „A kenderfeldolgozásból származó biztonságos és egészséges melléktermékek felhasználása növeli a gazdálkodók és a feldolgozók jövedelmét, arra az állandó stabil ellátásra építve, ami a következő években várható az ipar területén.”

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Tojó táp, vagy legelő? Mint minden gazdasági- és haszonállatnak, a baromfinak is minden életkorban megvan a maga takarmányigénye. Lássuk, hogyan nevelhetjük sikeresen tyúkja...
Ezt jelentik a kódszámok a tojásokon – nagyon nem ... Húsvét mellett karácsony tájékán fogy a legtöbb tojás Magyarországon. Éppen ezért időzítették erre az időszakra a tudatos tojásfogyasztást ismertető k...
Állatjóléti támogatást igényelhetnek júniusban a b... A baromfitartás az utóbbi időben sok nehézséggel járt, köszönhetően a madárinfluenzának. Most azonban a korlátozásokat feloldották, sőt, júniusban még...