Előleg után részkifizetés – újra pénz áll a házhoz

A gazdálkodók számára fontos időszak fejeződött be november végén: a közvetlen támogatások keretében október 17-én indult az előlegfizetés, amelyre november végéig volt lehetőség, december 1-jétől már a részkifizetés zajlik, amely 2017. június 30-ig tart. A NAK – az MVH adatai alapján –  gyors számvetést készített.

Az Európai Bizottság idén is megadta a lehetőséget a tagállamoknak, hogy az új pénzügyi év kezdetével október közepétől magasabb előleget fizessenek a közvetlen és vidékfejlesztési támogatásokból. Ennek eredményeképpen idén akár 70 százalékos előlegre tehettek szert azok gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, összesen 11 jogcím kapcsán. A közvetlen támogatások keretében október 17-én indult az előlegfizetés, amelyre november végéig volt lehetőség, december 1-jétől már a részkifizetés zajlik, amely 2017. június 30-ig tart.

A NAK értesülései szerint november végéig mintegy 118 milliárd forint egységes területalapú („SAPS”) támogatási előlegkifizetés történt meg, december első felében pedig további mintegy 30-40 milliárd forint részkifizetés várható. A „zöldítés” jogcímen az előlegfizetés október 18-án kezdődött, és november végéig közel 44 milliárd forint előleget fizettek ki. SAPS-előlegként hektáronként legfeljebb 31 476 forintot vehettek kézhez a gazdálkodók, míg zöldítési előleg címen hektáronként maximum 17 559 forintban részesülhettek.

Sokan kaptak idén előleget, többek között zöldítésre is járt a korai juttatás
Sokan kaptak idén előleget, többek között zöldítésre is járt a korai juttatás

 

A „fiatal gazdálkodók” támogatásánál az előlegfizetés csak november elején kezdődött, és a hónap végéig közel 1,5 milliárd forint előleget utaltak át, hektáronként legfeljebb 14 722 forint összegben. Szintén történt előlegfizetés a „kistermelői támogatási rendszer” keretében, november folyamán több mint 4,6 milliárd forint, december első felében pedig várhatóan további 1,8 milliárd forint részkifizetés valósul meg. A kistermelői rendszer keretében kifizetett előlegek azonban minden gazdálkodó esetében eltérően alakultak, hiszen a támogatás is egyénre szabott minden gazdaságnál.

A „tejhasznútehén-tartás támogatása” keretében az előlegfizetés október 19-én kezdődött, és november végéig mintegy 11,7 milliárd forintot utaltak ki, valamint az MVH tájékoztatása szerint december első felében további 5 milliárd forint részkifizetés várható.
A „termeléshez kötött anyajuhtartás támogatása” jogcímen november végéig több mint 3,7 milliárd forint, míg „a termeléshez kötött hízottbika-tartás támogatása” jogcímen november végéig csaknem 0,3 milliárd forint előleg kifizetése történt meg. A „termeléshez kötött területalapú támogatások” (cukor, gyümölcs, rizs) esetében december első felében várható mintegy 3 milliárd forint részkifizetés teljesítése.

A termeléshez kötött támogatási jogcímeken legfeljebb az alábbi táblázatban foglalt összegeket kaphatták meg a gazdálkodók.

Termeléshez kötött támogatási jogcím  Az előleg maximális értéke (Ft)     
anyajuhtartás-támogatás 5 197
anyatehéntartás-támogatás  32 778
hízottbikatartás-támogatás 11 854
tejhasznútehén-tartás támogatása 71 372
rizstermesztés-támogatás 147 922
cukorrépa-termesztés támogatása 117 672
zöldségnövény-termesztés támogatása 34 627
iparizöldségnövény-termesztés támogatása 38 788
gyümölcstermesztés-támogatás 62 538
szemes fehérjetakarmány – növénytermesztés-támogatás  43 137
szálas fehérjetakarmány – növénytermesztés-támogatás  19 097

A nemzeti támogatások keretében a „termeléstől elválasztott tej átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen már történt előzetes kifizetés az év első felében, ez folytatódott október közepétől, így november végéig mintegy 11,7 milliárd forint támogatást adtak át. Ezen a jogcímen – „történelmi bázis jogosultságonként” – legfeljebb 6,34 forintra tehettek szert a gazdálkodók előleg formájában. A „termeléstől elválasztott hízottbika átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen november végéig 2,3 milliárd forint kifizetése történt meg. Előlegként ezen a jogcímen – szintén „történelmi bázis jogosultságonként” – legfeljebb 25 ezer forintot kaptak a gazdák.

A „termeléstől elválasztott szarvasmarha extenzifikációs átmeneti nemzeti támogatás” jogcímen november végéig mintegy 1,9 milliárd forint kifizetése történt meg, december első felében mintegy 0,4 milliárd forintot utalnak át. 2016-ban előlegként „történelmi bázis jogosultságonként” legfeljebb 25 ezer forint támogatásban részesülhettek az érintettek.

Tehéntenyésztők is kaptak az előlegből
Tehéntenyésztők is kaptak az előlegből

 

A Vidékfejlesztési Program keretében idén először nyílt lehetőség előlegfizetésre agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) és az ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) pályázatok esetében. Az előlegfizetés olyan kérelmekre, tematikus előíráscsoportok esetében valósulhatott meg, amelyeknél az uniós előírásoknak megfelelően a lehetséges és ésszerűen elvégezhető adminisztratív ellenőrzések lezárultak. Mindezek alapján november végéig 15,4 milliárd forintot meghaladó összeg kifizetése történt meg előleg címén. További 0,9 milliárd forint kifizetés várható december végéig az erdőgazdálkodók normatív vidékfejlesztési támogatásai jogcím keretében. Ezen felül akár 2 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatás juthat még a tejágazatnak az állatjóléti intézkedés keretében.

A NAK számításai szerint a részkifizetések a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda támogatás, a termeléshez kötött anyajuh és hízottbika esetében 2017 első negyedévében kezdődhetnek meg.

Forrás: nak.hu

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Figyelem! 2013. november 30 -ig van lehetőség káre... A kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtásához szükséges dokumentumokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapjáról lehet letölteni. A...
MVH közlemények agrárhitelekhez igényelhető támoga... Az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által meghirdetett egyes Hitelprogramok keretében nyújtott kedvezményes kamatozású hitelhez, kamattámogatáshoz, va...
MVH Közlemények – nov. 29 – dec. 2. Az erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás igényléséről szóló 159/2013. (IX.25.) MVH Közlemény módosításáról itt olvashat: ...
Pályázat állattartó telepekhez szükséges eszközök ... Pályázat állattartó telepekhez szükséges eszközök és élelmiszeripari gépek, technológiák beszerzésére! Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Al...
MVH Közlemények – kérődző szerkezetátalakítás, áll... Az elmúlt héten újabb fontos közleményeket adott ki az MVH, fussa át az alábbi listát, lehet, hogy Ön is érintett valamelyik által! Ha valamelyik érde...
2016-tól új hitel az agráriumban A Vidékfejlesztési Minisztérium 2016-tól új hiteltípus bevezetését tervezi, hogy a mezőgazdasági szereplők finanszírozási igényére segítséget nyújtson...