Elmozdulás a 100%-ban szójamentes étrend felé

A szójaliszt fenntartható alternatív összetevőkkel való teljes helyettesítésének költség- és teljesítménykorlátjait leküzdeni igencsak nagy feladat, és komoly kihívást jelent. Viszont egyre nagyobb ütemben növekszik a kereslet a megoldás iránt. Egy új koncepciót igazoló tanulmány első megállapításai ugyanakkor kimondottan pozitív irányt mutatnak.

A földhasználat és a földhasználat megváltozása (LULUC), valamint a szójaliszt nagy távolságokra történő szállításához kapcsolódó magas CO2-kibocsátás miatt fokozódik a fenntartható alternatívák iránti érdeklődés. Bár a részleges helyettesítés olyan összetevőkkel, mint a repce- és napraforgómagliszt, a jelentések szerint sikerrel járt, a termelők nem tudtak szójamentes takarmánykészítményeket bevezetni az állatok teljesítményének csökkenése és a költségek jelentős növekedése miatt.

Lehetséges-e a tenyésztői célkitűzések által meghatározott teljesítmény fenntartása kizárólag alternatív fehérjeösszetevők felhasználásával?
Lehetséges-e a tenyésztői célkitűzések által meghatározott teljesítmény fenntartása kizárólag alternatív fehérjeösszetevők felhasználásával? (Fotó: Pixabay)

A csökkent állati teljesítmény a magasabb rosttartalomnak, az alacsonyabb aminosav-emészthetőségnek és a számos alternatív összetevőhöz kapcsolódó antinutritív tényezőknek tulajdonítható. Ezek közismerten csökkenthetik a tápanyagok emésztését, a mikrobióta (különösen a patogén baktériumok) túlszaporodását, és károsíthatják az állatok egészségét.

Északnyugat-Európában a szójamentes takarmánykészítmények irányába mutató kis mértékű, de növekvő tendenciát tapasztalni. És szinte minden termelő arra törekszik, hogy növelje a melléktermékek mennyiségét, és csökkentse a szójáét a brojlerek takarmányában. A jelenlegi korlátozások kezelése és a hatékony takarmányozási stratégiák kidolgozása, amelyet szilárd kutatás támaszt alá, ezért létfontosságú az ágazat számára, hogy megvalósítsa ezt a törekvést.

A vizsgálat céljai és módszere

A tanulmány négy alapvető kérdés megválaszolásával igyekezett megvizsgálni a számításba jöhető takarmányozási megoldásokat:

  • Lehetséges-e a tenyésztői célkitűzések által meghatározott teljesítmény fenntartása kizárólag alternatív fehérjeösszetevők felhasználásával?
    • Segítenek-e az enzimek az SBM-mentes takarmányokkal etetett brojlerek teljesítményének javításában?
    • Mi a legjobb enzim/takarmány-adalékanyag stratégia a legjobb teljesítmény eléréséhez?
    • Lehetséges-e gazdasági egyenértékűséget elérni a 100%-ban szójamentes takarmányok esetében?

A Danisco Animal Nutrition & Health abból indult ki, hogy az alternatív összetevők ismert negatív hatásainak enyhítésére speciális enzimeket és takarmány-adalékanyagokat lehet használni. Ez a feltételezés a kereskedelmi környezetben sok éven át végzett tudományos kutatásokon alapult. Ezekre az adatokra támaszkodva a következő megközelítést határozták meg:

–  Minden kezeléshez fitázt adtak (azonos dózisban) a fitát táplálkozásellenes hatásának csökkentése, valamint az aminosav- és energiaemészthetőség javítása érdekében.

– xilanáz és béta-glükanáz a nem-keményítő poliszacharidok (NSP) és a rostok emésztésének javítása érdekében.

– proteáz az AA emésztésének fokozására

– Betain vagy probiotikumok (az enzimek mellett) a bélrendszer egészségének javítása érdekében.

A vizsgálatban összesen 2 574 Ross 308 hím brojlercsirkét használtak fel, takarmányozási kezelésenként 22 madár x 13 padlón lévő karámmal. Összesen kilenc kezelést dolgoztak ki; 1 kereskedelmi forgalomban kapható SBM-alapú tápot (kontroll) és 8 alternatív, SBM és szójaolaj nélkül összeállított tápot.

A 8 SBM-mentes takarmányt 2 x 4 faktoriális elrendezésben tervezt-k, 2 különböző nyersfehérje-szinttel (normál vs. alacsony), és minden csoportot 4 különböző enzim- és adalékanyag-kombinációval egészítettek ki az alábbiak szerint:

1.       750 U/kg xilanáz

2.       Axtra XB, amely 1 200 U/kg xilanázt és 152 U/kg béta-glükanázt tartalmazott.

3.       Axtra XB + 0,8% Betafin természetes bétain

4.       Axtra XB + probiotikumok (Enviva PRO, 150 000 CFU/g)

A kísérleti terv a következőképpen foglalható össze:

– SBM (PC): Axtra PHY GOLD fitázzal (2000, 1500 és 1000 FTU/kg teljes mátrix- és fázisadagolással a starter, a tenyésztő és a finisher esetében) és xilanázzal (750 U/kg).

– ALT1: SBM-mentes alaptáp azonos CP-szinttel (normál) + 800 U/kg Axtra PRO proteáz + 4 különböző enzim- és egyéb adalékanyag-kombináció.

– ALT2: SBM-mentes táp 2-1,5%-kal csökkentett CP-szinttel (alacsony) + 800 U/kg Axtra PRO proteáz + 4 különböző enzim- és egyéb adalékanyag-kombináció.

A madarakat ad lib pelletált táppal etették 4 fázisban:

1.       Starter: 1-10 nap

2.       Növendék: 10-21 nap

3.       Befejező 1: 21-35 nap

4.       Végeztető 2: 35-42 nap

Biztató eredmények

A kulcsfontosságú teljesítményparaméterek elemzése szerint a legjobb teljesítményt nyújtó alternatív SBM-mentes kezelés az XB + probiotikumok kombinációja alacsony CP-vel, valamint fitáz és proteáz (ALT2d) mellett. A tenyésztői teljesítménycélokhoz képest 98,3%-ot ért el a 42 napos testtömeg (3 082 g vs. 3 136 g) és 99%-ot az 1-42 napos FCR (1,61 vs. 1,60) esetében.

Ugyanilyen fontos az a megfigyelés, hogy ugyanez az alternatív, SBM-mentes táp (ALT2d) az SBM-alapú kontrolltáplálékhoz képest fenntartotta az egy kg hasmenynyiségre jutó takarmányköltséget. Ezt az egyes fázisok és az egyes kezelések végső testtömegének kumulált takarmányköltsége alapján számolták ki, lehetővé téve a statisztikai kezelés vizsgálatát.

Ezek a biztató eredmények az elsők, amelyek arra utalnak, hogy az SBM teljes mértékben helyettesíthető anélkül, hogy a tenyésztési teljesítménycélok és a gazdaságosság jelentősen sérülne. Arra is utalnak, hogy a csökkentett nyersfehérje-takarmány a hidrolitikus enzimek és probiotikumok megfelelő keverékével együtt jó stratégia a fenntarthatóbb termeléshez. Az eredmények publikálása folyamatban van egy tudományosan lektorált folyóiratban, hogy a teljes részleteket mindenki számára elérhetővé tegyék, aki a szójalisztet részben vagy teljesen helyettesíteni kívánja.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...