Elkezdődött a magyar csemegekukorica betakarítása

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb lesz idén a csemegekukorica termés. A korai fajták betakarítása már el is kezdődött. Hajdúsági gazdák szerint a vetéskor kevés volt a csapadék, később pedig hirtelen esett sok eső. Ezek nem tettek jót a növény fejlődésének, ezért átlagos terméseredményű szezonnak néznek elébe. A várható mennyiség azonban így is elérheti az 500 ezer tonnát – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországon 30 ezer hektáron termelnek idén csemegekukoricát, ennek több mint harmadát Hajdú-Bihar megyében. Oláh Péter, a NAK Hajdú-Bihar megyei alelnöke szerint a nyár elején még rekordévre, hektáronként mintegy 20 tonna termésre számítottak. A későn és hirtelen esett nagy mennyiségű csapadék miatt viszont csak átlagos év lehet az idei. A cikk szerint hektáronként 15 tonna csemegekukoricát tudnak betakarítani a hajdúsági gazdák.

A magyar csemegekukorica jelentős szerepet tölt be a világkereskedelemben
A magyar csemegekukorica jelentős szerepet tölt be a világkereskedelemben

Az elmúlt években 4-500 ezer tonna csemegekukoricát arattak le az országban. A termény kétharmadából általában konzerv, a többiből gyorsfagyasztott termék készül. Róka Attila, az EKO Konzervipari Kft. termelési igazgatója azt mondta: az eddig betakarított kukorica jó minőségű, de drágább. A cég nyíregyházi üzemében főleg szabolcsi és hajdúsági kukoricát dolgoznak fel. A magyar konzervkukorica többségét főleg Nyugat-Európában adják el, de a Közel-Keletre és Japánba is szállítanak belőle. Az eladott kukorica mennyiségét tekintve Magyarország a világpiac második helyén van – számolt be róla a Híradó.

A magyar csemegekukorica számokban

A NAK anyaga szerint az elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle. A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvényeken található meg a növény. A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá jellemzően elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek a gazdák.

Idén a tavaszi aszály, és a későbbi nagy esőzések következtében 1-1,5 hetet csúszik a betakarítás, valamint másodvetésből kevesebb várható. Az összképet valamelyest befolyásolja, hogy az ősz második felében jelentkeznek-e korai fagyok, károsítva a késői fajtákat és a másodvetést.

A termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel. A feldolgozáson kívül évről évre emelkedik a frissen, vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. Magyarország klimatikus és talajadottságai remekül megfelelnek a csemegekukorica-termelésre, ami a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget. A betakarítást követően pár órán belül feldolgozzák a terményt, így őrzi meg jó beltartalmi értékeit. A legtöbb konzervet Oroszországba és az egykori FÁK-államokba, a fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítjuk, de a világ szinte minden tájára eljutnak. Fagyasztott kukoricából az Egyesült Államokat követve Magyarország a világ második legnagyobb exportőre. Konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr. A hazai fogyasztás alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, amiről nincsenek pontos adatok.

Íz, érettség, édesség

A magyar csemegekukorica ízét elsősorban a benne lévő cukortartalom határozza meg. Ez a zsenge, úgynevezett tejes-érési állapotában a legnagyobb. Ennek megfelelően – a piaci trendeket követve – az elmúlt évtizedben fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, amik mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukorica felhasználható főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak; de a salátáknak is kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, de már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött vákuumcsomagolt csemege. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is ad. 100 grammonként 3-4 g fehérjét, 20 g szénhidrátot, 8–12 mg C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...