Éljen az étkezési alma és a baromfik

Támogatás a zöldség-gyümölcs termelőknek; folytatódik a Földet a gazdáknak program; demonstráltak a mezőgazdaságért Budapesten; több étkezési, kevesebb ipari almát kéne termelnünk; jók vagyunk baromfiban; átalakul a NAK. Részletes agrárhír-összefoglalónkat olvassa el részletesen is!

Bár lemaradtunk a nemrég lezárt támogatási lehetőségről, most 4295 tonna romlandó zöldség és gyümölcs kivonásához igényelhetnek a magyar gazdák segítséget. Ez a mennyiség az alma, körte, szilva, paradicsom, káposzta, paprika, uborka, karfiol, brokkoli, gomba, sárgarépa, a friss csemegeszőlő és a bogyósgyümölcsök között oszlik meg. Kedden 165 millió eurós keretet nyitottak meg, amelyet az orosz importtilalomból eredő károk enyhítéséhez vehető igénybe. A támogatást a szeptember 30-a után történő kivonásra, be nem takarításra és zöldszüretre hagyja jóvá az unió.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatott: a szept. 10-ig benyújtott magyar kérelmek is kielégíthetők lesznek a fenti keretből.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatott: a szept. 10-ig benyújtott magyar kérelmek is kielégíthetők lesznek a fenti keretből.

 

24 ezer hektár állami földterület meghirdetésével folytatódik a Földet a gazdáknak program. A terület 50%-a legelő, másik fele szántó. A bérbeadás során tartani kívánják az eddigi arányokat, így 80%-ban természetes, 20%-ban jogi személyek élhetnek a lehetőséggel. Feltétel a haszonállat-tartás, a fiatal gazdák, pályakezdő gazdálkodók és családi gazdaságok pedig előnyt élveznek. Idén további 5-6 ezer hektárral bővülhet a terület ültetvényekkel.

A mezőgazdaság jövőjéért tüntettek a héten Budapesten a MOSZ figyelemfelkeltő akciójában a magyar gazdák egy része. A demonstráció békésen zajlott, a kiáltvány pontjait felolvasták, és átadták a NAK, az FM és a Miniszterelnökség képviselőjének.

Békésen zajlott a keddi demonstráció. Fotó: Kovács Tamás (MTI)
Békésen zajlott a keddi demonstráció. Fotó: Kovács Tamás (MTI)

 

Piaci infok

A túl sok ipari minőségű alma termelése (70%) is lehet a forrása a jelenlegi almapiaci gondoknak. A termelőknek törekednie kéne arra, hogy nagyobb arányban termesszenek étkezési minőségűt a gyümölcsből. A jelenlegi 30%-os étkezési minőségű alma arányának növelését segítheti elő a jövőre induló KAP támogatási rendszere. Ezáltal ugyanis korszerűsíthetik az ültetvényeket a termelők. A FruitVeb elnöke, Mártonffy Béla a termelők közvetlen értékesítését javasolja. Nagy István (FM) pedig a feldolgozó üzemek létesítése, a tároló- és hűtőkapacitás növelése mellett érvelt, mint hosszú távú megoldás.

Folyamatosan emelkedik a hazai baromfiágazat teljesítménye. Évente 400 milliárd Ft átlagosan az alapanyag termelésünk értéke (feldolgozás után 800 mrd Ft). Évente 500.000 tonna élő baromfit állítunk elő, és dolgozunk fel, 2,4 milliárd db tojást állítunk elő. Ezzel pedig jelenleg a 3. helyen állunk az uniós országok között. Ez az ágazat jó felépítésének és szervezettségének, a homogén tulajdonosi háttérnek köszönhető. 2013-ban 60 országba exportáltunk magas minőségű, feldolgozott baromfihúst és –terméket. A hír már csak azért is örvendetes, mert az amerikai Tudományos Akadémia a napokban jelentette be, hogy a húsmarhákkal szemben előnyben kellene részesíteni a kisebb testű állatok tartását.

A jól teljesítő baromfiágazathoz nagyban hozzájárul az is, hogy az uniós átlag felett fogyasztunk pulykahúst.
A jól teljesítő baromfiágazathoz nagyban hozzájárul az is, hogy az uniós átlag felett fogyasztunk pulykahúst.

 

Október 1-jétől a NAK látja el az Országos Szaktanácsadási Központ feladatait. Ezzel folytatódik az egységes gazdatámogató rendszer építése. Egyben azt is jelenti, hogy a NAK szervezi például a mezőgazdasági szaktanácsadók képzését, értékeli a mezőgazdasági szaktanácsadók munkáját, ellátja a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság titkársági teendőit, és képviseli a magyar mezőgazdasági szaktanácsadást nemzetközi szinten. Az IER-t érintő kérdésekkel továbbra is a NAKVI-t kell keresni az érdeklődőknek.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Gondban az alma is? Van megoldás! Egész Európában jó termés várható, ami a korábbi termelői árakat jelentősen csökkentheti. Ez igaz mind az ipari, mind az étkezési alma piacára. Ez vis...
Czerván György: a baromfiágazat teljesítménye foly... A baromfiágazat folyamatosan emelkedő teljesítménye alapján Magyarország a harmadik helyen áll az uniós tagországok önellátottsági rangsorában; az ere...
Zöldség és gyümölcs kivonásához kapnak uniós támog... Több mint négyezer tonna zöldség és gyümölcs kivonásához vehetnek igénybe támogatást az orosz embargó miatt bekövetkezett károk kompenzálására a magya...
A jó gazda elébe megy a piacnak Hetek óta arról hallani, hogy az átlagosnál bővebb almatermés várható idén hazánkban. A piacot ez is befolyásolja, de még inkább az orosz embargó miat...
Alma terméktanács – Nem történt semmilyen in... Az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) szerint a számtalan javaslat és minisztériumi elképzel...
Ami nem öl meg… Bonyolódik az almapiac; csak a takarmányáraknak köszönhetik az idei évet a haltermelők; konferencia lesz, ahol a termelők értékesítési lehetőségei is ...