A háztáji növénytermesztés reneszánsza a modern biokert

A mindennapi gondos kertészkedés után örömet szerez néhány fürt paradicsom, hát még az, ha a bőséges termésből befőzni is tud a gazda. Az életminőségünket tekintve felértékelődik a modern „háztájik” szerepe: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak a talajok egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. […]

Tovább…

5 mondat kavarta fel az ENSZ Óceán-konferenciájának állóvizét

Portugália fővárosában, Lisszabonban gyűltek össze a világ vezetői, hogy az ENSZ Óceán-konferenciáján együtt vitassák meg, hogyan lehetne megakadályozni az óceánok további pusztulását. Az Euronews szedte össze azt az 5 kijelentést, mely a leginkább felkavarta az állóvizet. […]

Tovább…

Egyszerre szükséges és rendkívül veszélyes az UV sugárzás

Az ultraibolya sugárzás káros egészségügyi hatásai, mint a bőrrák vagy a szürkehályog kialakulásának veszélyei mellett részben szüksége is van rá az embereknek a D-vitamin szintézise miatt. Az UV sugárzás nemcsak a műanyag és fa anyagokat roncsolja, de a növény- és állatvilágot is károsítja, amelyek jóval kevésbé képesek alkalmazkodni a változásokhoz. […]

Tovább…

Egy belga szakértő is kritizálta a szennyezett zöldségek és gyümölcsök témáját érintő PAN Europe tanulmányt

A Pesticides Action Network (PAN EU) nonprofit civil szervezet 2022. májusában publikálta a Forbidden fruit (Tiltott gyümölcs) című tanulmányát, amelyben olyan állításokat fogalmaztak meg, mint „drámai mértékben növekvő trend a legmérgezőbb növényvédőszer-maradványokkal szennyezett gyümölcsök és zöldségeknél”. A Genti Egyetem belga növényorvos professzora állásfoglalást fogalmazott meg erről. […]

Tovább…

A növekvő árak és a szokások írják felül az étkezés környezetvédelmi szempontjait

A világ élelmiszerkereskedelmének köszönhetően ma már szinte azt ehetünk, amit csak akarunk, és akkor, amikor csak akarjuk – a legkevésbé sem kímélve ezzel a környezetünket. A tudósok szerint az embereknek jóval kevesebbet kellene fogyasztaniuk. Készek leszünk áldozatot hozni vagy maradunk a szokásaink rabjai? […]

Tovább…

Nem csak a takarmányban, az élelmiszeriparban is nő a cirok szerepe

A tunéziai származású Mohamed Zellama gyermekkora óta lelkes cirokfogyasztó. Amikor azzal szembesült, hogy Franciaországban nem ismerik a cirok erényeit, és nincs jelen a humán fogyasztásra szánt termékek között, úgy döntött, felveszi a kapcsolatot a dél-franciaországi termelőkkel. Létrehozták az ORI-t, a diétás, humán élelmezésre alkalmas és környezetkímélő cirok alapú kekszek specialistáját. […]

Tovább…