Kevesebb szálló por, kevesebb PFAS vegyület, és kevesebb vízszennyező anyag szerepel az új szabályozás előirányzatában. Az Európai Bizottság 2022. október 26-án egy sor intézkedéstervezetet mutatott be a levegő- és vízminőség javítása érdekében. Az Európai Unió végrehajtó bizottsága szerint ezeknek jelentős közegészségügyi hatásai lesznek a jövőben. […]
életmód
Hogyan lehet termékenyebbekké tenni a kocákat?
A termelőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a magas kockázatú csoportokba tartozó kocákat, és az állománygazdálkodásra kell összpontosítaniuk. Így maximalizálhatják a nőivarú sertések reprodukciós potenciálját. Az alábbiakban a kocák és az állomány termelékenységét befolyásoló tényezőket, a termelékenységi méréseket, valamint a kocák termékenyebbé tételére vonatkozó tippeket tárgyaljuk. […]
A lengyel alma mindent visz – nincs kegyelem a cseh gyümölcsnek
Óriásit esett az alma ára novemberben a cseh boltokban, de ez a gyümölcs elsősorban lengyel importból származik.A cseh piacra zúduló lengyel importalma miatt az áruházak olcsón kínálják a gyümölcsöt, így az alma nem tart lépést az élelmiszerárak drasztikus emelkedésével. Az alacsony árak és a veszteséges termesztés miatt a cseh gazdák pedig a termőterület további csökkentését tervezik. […]
Őszi búza fajtakísérletek és biogazdaságok tehetik fenntarthatóbbá a magyar élelmiszerellátást
Az egészséges élelmiszerek fogyasztására, az élelmiszerbiztonság megőrzésére és a kiváló minőségű, helyben termelt bio élelmiszerekre hívta fel a figyelmet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). Nemrég láttak napvilágot a kutatóintézet országos, kisparcellás őszibúza fajtateszt kísérleteinek legfrissebb eredményei. […]
Több élelmiszergyártó bukott el az ígéretek földjén: nem lesz meg a 1,5 fokos klímacél
Több környezetvédelmi szervezet közlése szerint a világ legnagyobb élelmiszergyártó vállalatai továbbra sem álltak elő megfelelő tervekkel ahhoz, hogy a gyakorlatukat a 1,5 fokos klímacél teljesítéséhez igazítsák […]
Reflektorfényben a tenyésztett és az alternatív fehérjék
A tenyésztett fehérje a következő három évben árparitásba kerül a hagyományos aprított hússal, de az azonos textúra és íz elérése valószínűleg hosszabb időt vesz igénybe. Benjamina Ballag, a Higher Steaks Limited alapítója és vezérigazgatója szerint az egykor a lakosság számára megfizethetetlennek tartott tenyésztett sejtek feldolgozásának költségei gyorsan csökkennek. […]
Rostban gazdag takarmányok sertéseknek. Előnyök és hátrányok
A gabonafélék és a fehérjekiegészítők általában biztosítják a sertések számára a szükséges energiát és tápanyagokat. Tekintettel azonban a magas igényekre és árakra, a sertéstenyésztőknek alacsony költségű alternatív melléktermékeket kell találniuk a sertések takarmányozására. A legtöbb ilyen magas energia- és tápanyagtartalmú melléktermék rostban gazdag. Ennek pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak […]
Sikeres a pannon magbank és a rákosi vipera: 70 millió euró összegű támogatást nyert Magyarország LIFE projektekre
Jelentős sikereket ért el Magyarország az egyetlen, dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogató uniós forrás tekintetében. Eddig 41 LIFE projekt keretében csaknem 70 millió euró összegű támogatást nyert el hazánk. […]