Élesednek 2023-tól a KAP új előírásai: mindent az agrár-ökológiai Program (AÖP) részleteiről

A kétéves átmeneti időszak után 2023. január elsejétől indul az Európai Unióban, így hazánkban is az új 7 éves támogatási ciklus. Rengeteg uniós kifizetés érkezik a következő időszakban is, amikre pályázhatnak a hazai gazdák. Érdemes megismerkedni az újdonságokkal, hogy sikeres legyen az EU-s támogatások megszerzése. A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók egy éves vállalásokat tehetnek a gazdaságuk egészére az agrár-ökológiai Program (AÖP) választható gyakorlatai közül.

Az Európai Unió többféle irányelvet és stratégiát határozott meg a tagállamok számára, a Zöld Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig, a Biodiverzitás stratégia is fontos eleme lesz a közeljövő gazdálkodásának. A kijelölt célok eléréséhez a hazai KAP Stratégiai Tervben ezért egy speciális rendszert, a zöld felépítményt hoztak létre. Ez egy olyan egymásra épülő, komplex támogatási rendszer, amely a környezeti állapot javítását és a természeti erőforrások fenntartható használatát hivatott elősegíteni – írta a NAK. Fontos, hogy a gazdálkodók számára is vonzóak legyenek a rögzített lehetőségek, melyek által a gazdaságaikat is gazdaságosabban tudják üzemeltetni, védve a talajaikat és az életteret is.

Az Agrár-ökológiai program - AÖP tudnivalók a NAK gyűjtésében, hivatkozásokkal segítenek a gazdák további tájékozódásához - Fotó: Magro.hu, CSZS, Páty
Az Agrár-ökológiai program – AÖP tudnivalók a NAK gyűjtésében, hivatkozásokkal segítenek a gazdák további tájékozódásához – Fotó: Magro.hu, CSZS, Páty

Az Agrár-ökológiai program fontos részleteit szedtük csokorba:

A 2023-tól induló új KAP esetében a gazdálkodók egy éves vállalásokat tehetnek a gazdaságuk egészére az agrár-ökológiai Program (AÖP) választható gyakorlatai közül. A választható „jó gyakorlatokat” úgy kell összeállítani, hogy azok értéke elérje a 2 pontot.

A NAK cikke szerint gazdálkodói szempontból a gyakorlatok kiválasztásánál érdemes mérlegelni, hogy a kiválasztott gyakorlat milyen követelményeket támaszt a megvalósítás során.

 • üzemi szinten megvalósítható-e?
 • hatással van-e a munkafolyamatok ütemezésére?
 • a megvalósítás milyen adminisztratív terheléssel jár?
 • milyen beruházási igénnyel jár?
 • várható-e költségcsökkenés a gyakorlat alkalmazásának következtében?
 • javul-e a termelékenység a gyakorlat alkalmazásának következtében?

Az egyik ilyen lehetséges 2 pontot érő gyakorlat a következő: „A szántóterületek legalább 50 %-án mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve.”

Az előírás választása előnyt hozhat a gazdálkodók számára. A mikrobiológiai készítmények alkalmazása több előnnyel is jár:

 • Ennek a gyakorlatnak az alkalmazása a terület 50%-át érinti, de az alkalmazás következtében a gazdaság szántó területének 100%-ára igényelhető a támogatás.
 • Az alkalmazott mikrobiológiai készítmény felhasználása egy éven belül több időpontban is lehetséges: a vetést megelőzően, a vetéssel egy menetben és a tarlók kezelésénél, így jól illeszthető a munkafolyamatokba, akár évente változtatható.
 • Mikrobiológiai készítmény kijuttatására alkalmas eszköz megléte esetén a magágykészítéssel, a vetéssel vagy a tarlók kezelésével egy menetben kijuttatható, így külön munkaművelet nem szükséges a kijuttatáshoz.
 • A modern készítmények alkalmazása nem igényel külön beruházást sem a tárolás, sem a szállítás, sem a kijuttatás területén. Alacsony hektárdózis miatt könnyen szállítható, kijuttatásuk akár meglévő szántóföldi vegyszerezővel megvalósítható. Bizonyos készítmények más folyékony kijuttatást igénylő inputanyagokkal keverhetőek (pl.: folyékony műtrágyák, folyékony starter trágyák)
 • A mikrobiológiai készítmények alkalmazásával N-hatóanyag megkötése és a talajban lekötődött tápanyagok feltárása érhető el, ezáltal termésdepresszió nélkül csökkenthető a kijuttatott műtrágyák mennyisége.
 • Szármaradványok bontása esetén gyarapítható a talajból felvehető tápanyag mennyisége, a mikrobiológiai aktivitás növelése jótékonyan hat a talajok szerkezetére, művelhetőségére, alacsonyabb gázolaj felhasználás érhető el.
 •  A vetésforgóban szereplő kevés növény miatt a talaj egyoldalúan hasznosított, a gazdanövények egymást követő visszavetése segíti a patogén szervezetek elszaporodását, ami ellen a talaj mikrobiológiai kezelésével védekezhetünk, csökkentve a káros hatású mikrobák elterjedését. Ezáltal alacsonyabb fertőzési nyomás érhető el, minek következtében csökkenthető a növényvédelmi kezelések száma.
 • Amennyiben a talaj tápanyag készletének növelése, a talaj szervezetének javítása ezáltal művelhetőségének javítása és a patogénok általános nyomásának elérése a cél akkor a tarlómaradványok kezelésével és a talajba dolgozásával érhető el.

A további részletek:

A készítmény alkalmazása nem támaszt jelentős beruházási igényt, mérettől függetlenül minden gazdaságban könnyen adaptálható, az alkalmazás hatására gazdasági előnyök érhetők el. Csökkenthető a kijuttatott műtrágya mennyisége, csökkenthető a felhasznált növényvédelmi beavatkozások száma, javítható a talajok művelhetősége, csökkenthető a felhasznált gázolaj mennyisége. A talajélet regenerálásával feljavított talajszerkezet segít továbbá a vízmegőrzésben is, tehát csökkenthetjük átmenetileg a vízhiányos, vagy aszályos periódusokat, könnyebben alkalmazkodhatunk a változó környezeti körülményekhez – írta a NAK szakértője, Sztahura Erzsébet.

Az AÖP tudnivalók a NAK gyűjtésében, hivatkozásokkal a további tájékozódáshoz.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Továbbra is lehet vis maior bejelentést tenni! Az egységes kérelem beadási határideje után is lehetőség van vis maior bejelentésre. Ha esemény (például árvíz, belvíz) történt, és emiatt az ügyfé...
Június 30-ig!!!! Állatjóléti támogatás igénylése... A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás kifizetési kérelmének benyújtására június 30-ig van lehetősége a határozattal rendelkez...
Július 1-ig!!! Állattartó telepek korszerűsítéséhe... Kevesebb, mint két hét áll rendelkezésre, hogy a fizetési kérelmet benyújtsák azok, akik állattartó telepüket szeretnék korszerűsíteni vagy valamely t...
Nemzeti Vidékstratégia és a 2013. 2. félévében meg... Pályázati cikksorozatunk 4. részében partnerünk a Palyaz.hu vezetője ismerteti  Nemzeti Vidékstratégia legfontosabb célkitűzéseit és a 2013. 2. félévé...
Kötelező képzések elvégzésén múlhat a támogatás... Vannak olyan mezőgazdasági támogatások, melyek kifizetése kötelező képzéshez kötött. Ezek június közepén kezdődtek és zömében augusztus 15-ig lezajlan...