Megvizsgálták, melyik a legszennyezőbb, hazánkban jelen lévő élelmiszerlánc

Felmérést végzett a Greenpeace környezetvédelmi szervezet arról, mennyire terhelik a környezetet a hazai élelmiszerláncok egyszer használatos műanyaggal és csomagolóanyagokkal. A vizsgálat középpontjában az állt, mennyi a csomagolásmentes termék a polcokon, van-e lehetőség újratöltésre és újrahasznosításra az üzletekben. […]

Tovább…

A gyümölcsfáknak rossz, ha enyhe az idő télen

A mérsékelt övi gyümölcsfáknak szükségük van a téli hidegre és nyugalomra a tavaszi virágzáshoz és a terméshozáshoz. Ezért a klímaváltozással együtt járó enyhe telek több veszélyt is hordoznak a számukra. Nagyobb a tavaszi fagyok kockázata, és romlik a hozam. Az utóbbi évek súlyos fagykárai is az enyhe télre vezethetők vissza. Itt február körül ér véget a gyümölcsfák mélynyugalmi állapota. […]

Tovább…

Megmarad a fordított adózás a mezőgazdasági termékek értékesítésénél

Az általános forgalmi adóról szóló törvény előírásai értelmében továbbra is fordított adózást kell alkalmazni a mezőgazdasági termékek értékesítése vonatkozásában a kapcsolódó jogszabályi feltételek teljesülése esetén, Az előírt adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése is feltétel marad. […]

Tovább…

Némelyik zöldség bajt okozhat, ha nyersen esszük!

kevésbé feldolgozott zöldségek és gyümölcsök az egészségesebbek, sőt az a legjobb táplálkozás-élettani hatású, ha ezeket nyersen fogyasztjuk. Ám vannak olyan zöldségek, amelyek nyersen történő fogyasztása kifejezetten káros.Tartalmazhatnak az egészségünkre káros anyagokat, például, ha hőre bomlanak, akkor nyersen problémát okoznak. […]

Tovább…

Ezek a legjobb (és legrosszabb) ételek magas vérnyomás esetén

A táplálkozás a magas vérnyomás kiemelten fontos kockázati tényezője. Például a lazac és a citrusfélék (így a citrom) jó ételek, ha valakinek magas vérnyomással kell megküzdenie. A jobb egészség érdekében érdemes beépítenie mindenkinek ezeket az élelmiszereket az étrendjébe. Létezik a másik véglet is: ha jót akar magának valaki, nagy ívben el kell kerülnie az ártalmas ételek fogyasztását. […]

Tovább…

Fitogén szerek a tojótyúkok fonalférgei ellen

A ketrec nélküli tojástermelés trendje miatt a fonálférgekkel, például az Ascaridia gallival való fertőzésekre fokozott figyelem irányul, mivel a fertőzés előfordulási gyakorisága 69,5%-tól közel 90%-ig terjedhet. A kutatások szerint a tökmag és az ürömmag megakadályozhatja a tápanyagok emészthetőségének kerekesféreg-fertőzés okozta csökkenését, valószínűleg a bélmikrobióta módosítása révén. […]

Tovább…