4 előny, ami a biotermékek választása mellett szól

Egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak. A biogazdaságokból származó termékeket választva a Föld és az új generáció jövőjét is védik a vásárlók. A kevésbé intenzív földhasználatnak köszönhetően a talaj termőképességét és a természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Anyagunkból kiderül, milyen előnyökkel jár, ha biotermékek kerülnek az étrendbe! […]

Tovább…

A magyarok és a pálmaolajmentes termékek viszonya

A pálmaolaj nagymértékű termelése és fogyasztása világszerte számos környezeti és társadalmi kockázatot hordoz. Ezek megítélése jelentős vásárlói magatartást befolyásoló tényező. Részletesen vizsgálták a pálmaolajat tartalmazó termékek fogyasztói megítélését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói. A Sustainability szaklapban megjelent tanulmány szerint a magyar fogyasztók ezzel kapcsolatos ismeretei szűkösek. Azonban mégis vannak olyan fogyasztói csoportok, akik inkább a pálmaolajmentes termékeket keresik a vásárlásaik során. […]

Tovább…

Olcsóbb lehet a növényi és a sejtalapú húsok költségszintje, mint a hagyományos élelmiszereké

A 2020-as év rekordot hozott a működőtőke beáramlás szempontjából a növényi alapú hús, tojás és tejtermékek, növesztett húsok és erjesztéssel előállított fehérjék kínáló vállalatok számára. A Good Food Institute (GFI) a fenti iparágakba történt befektetéseket a PitchBook Data rendszer adatainak felhasználásával értékelte. Ebből kiderült, hogy a nemzetközi alternatív fehérjéket előállító vállalatok 2020-ban 3,1 milliárd dollárt voltak képesek befektetésekben bevonzani. Ez körülbelül a duplája a megelőző 2 évben befektetett összegeknek. […]

Tovább…

A palántázás aranyszabályai kertészkedőknek

Gyakran a palántázás nem, illetve nem egészen úgy sikerül, miként szeretnénk: a fiatal növény kipusztul, vagy csak lassan indul fejlődésnek. A kertészkedő pedig bosszankodik, mert a drága pénzért vett, sok ideig és munkával nevelt palántái nem hozták az eredményt. Mi lehet az oka? – vetődik fel a kérdés.
Vélhetően többeknek van/volt olyan ismerőse, akinek minden évben visszatérő szokása már április végén, május elején kiültetni a piacon, kertészetben vett paprika-, paradicsom- és uborkapalántáit. Aztán, ahogyan az régen is, de főként mostanában lenni szokott, jött a lehűlés, sőt a talaj menti fagy. […]

Tovább…

Kiadta az EFSA, melyik élelmiszerekben van a legtöbb növényvédőszer maradék

Elérhető az Európai Unióban az élelmiszerekben található növényvédőszer maradék tartalomról szóló legfrissebb jelentés. A dokumentum áttekintést nyújt az EU területén széles körben fogyasztott élelmiszerekből összeállított termékkosár szermaradék szintjeiről. 2019-ben összesen 96302 mintát vizsgáltak. Ezek 96,1 százaléka a jogszabályban maximálisan megengedett szermaradék értékek alatt maradt. Az EU által koordinált ellenőrzési program (EUCP) keretében elemzett részminta (12 579) 98 százaléka volt a rendeletben meghatározott határokon belül. […]

Tovább…

Amikor majd a termékdíj is 57 forintról 1900 forintra nő – a csomagolóanyag már most nagyon drága

Piaci elemzők szerint a csomagolóanyagok drasztikus áremelkedését hamarosan az élelmiszerek árában is érezni fogjuk. Mi áll a drágulás hátterében, és mi a baj a műanyagok erőszakos kiszorításával? Az alapellátás gondjai nemcsak a műanyagot, hanem a fémet vagy akár a papírt is érintik, és nem annyira hazai vagy európai uniós, hanem világjelenség.
Az élelmiszergyártók arra panaszkodnak, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen megdrágultak a csomagolóanyagok, de nem is merik megtenni, hogy kivárjanak a beszerzéssel, mivel hiányra is számítani kell. […]

Tovább…

Paprikamagvak – majdnem mindent rendben talált a Nébih

Az idei vetési időszak után a hatóság nyilvánosságra hozta annak a tesztnek az eredményét, amelynek során a szezonban kiskereskedelmi forgalomban kapható tölteni való paprika-vetőmagvakat vizsgálta.
Akik februárban, március elején megvették és elvetették a boltokban kapható paprikamagvakat, nem csalódtak. Maga a mag rendben volt. A hatóság – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – is bevásárolt, és megvizsgált 23 fajta tölteni való paprikát. […]

Tovább…

Mikor vessük el a különféle borsófajtákat?

A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra.
A borsó világos, napos helyen, mélyrétegű, jó tápanyag-ellátottságú, meszes, vályogtalajokon fejlődik legszebben, de annyira nem válogatós a talaj típusát tekintve. A gyökereken élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént, ennek ellenére meghálálja a nitrogén és foszfát műtrágyát is. […]

Tovább…