Élelmiszerek, amiket magas vérnyomás esetén el kell hagyni

A magas vérnyomás egy olyan probléma, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Idővel komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet, mint például szívbetegség, stroke és más betegségek. Amennyiben magas vérnyomással küzdünk, számos változtatást eszközölhetük a mindennapi életben a probléma kezelése érdekében, de az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, az étrend. […]

Tovább…

Veszélyek és lehetőségek – sci-fi főszereplője a burgonya a Marson

A 2015-ös kasszasiker, „A marslakó” (Andy Weir 2011-es, azonos című regénye alapján) Mark Watney űrhajós Marson való túlélésért folytatott küzdelmét és a mentőakciókat meséli el. Ezek célja, hogy hazahozzák, miután csapata küldetésének megszakításakor hátrahagyták. A történet egy részét Watney azon törekvésének szenteli, hogy burgonyatermesztéssel tartsa életben magát a Marson. De vajon ez tényleg lehetséges lenne? […]

Tovább…

Cegléd, Fadd, Máriapócs, Tolna – tájfajta paradicsompalánták  a Lidl polcain

Május 4-től elérhetőek a Lidl Magyarország üzlethálózatában az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) magyar tájfajta, öko paradicsompalántái. Az ÖMKi közleménye szerint időszakos jelleggel vásárolhatóak meg a különleges – Cegléd, Fadd, Máriapócs, illetve Tolna – tájfajta palánták. Ezeket bio körülmények között nevelték, kitűnő alkalmazkodóképességűek, és kiváló minőségűek. […]

Tovább…

140 ezer tojótyúkkal több dolgozhat Gyermelyen, mint eddig

A Komárom-Esztergom vármegyei Máriahalmon adott át a Gyermelyi Zrt. egy 1,4 milliárd forintos beruházással létrehozott tojástermelő egységet. Ezzel a vállalat az ország legnagyobb tojástermelő telepét hozta létre. A mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas. A vállalat korábban összesen 540 ezer tojótyúkot gondozott, a fejlesztéssel számuk 680 ezerre emelkedett. […]

Tovább…

Változtak a jogszabályok: Budatétényben kezdett a „Helyi termék” rendezvénysorozat

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak. […]

Tovább…

A húsfogyasztás társadalmi szerepe – tudományos érvek és ellenérvek

A húsfogyasztás a legtöbb kultúrában és a legtöbb időszakban valószínűleg egészen a nemzetségünk legkorábbi, mintegy 2 millió évvel ezelőtti korszakáig visszamenőleg is az élvezetes és tápláló étkezés célját szolgálta. Mindazonáltal a történelem azt is jelzi, hogy kulturális, spirituális, táplálkozási vagy gazdasági okokból gyakran  adtak tanácsot a hús mellőzésére vagy akár fogyasztásának tiltására. […]

Tovább…