A legismertebb elektronikus orr az alkoholszonda. Segítségével ki lehet mutatni egy leheletből, hogy ivott-e valamit a vizsgált személy. Egy hasonló szerkezetet hoztak most létre kutatók, ami élelmiszerekben tudja megállapítani, hogy mennyi szermaradvány vagy káros anyag van benne.
Az elektronikus orr nem ismeretlen, elsősorban az autósok körében. Az alkoholszonda ugyanis egy ilyen eszköz, ami egy leheletből kijelzi, hogy a vizsgált személy fogyasztott-e alkoholt. Egy belga egyetem kutatói most egy új területre, az élelmiszeriparba szeretnének egy ilyen elektronikus orrot bevezetni.
Az eszköz egy nagyon érzékeny, fém-organikus szerkezettel (MOFs) ellátott elektronikus orr, amely egy mikroszkopikus szivacsra hasonlít, ami sokféle gázt képes elnyelni. A szerkezet lényege, hogy képes kimutatni a peszticidekben lévő foszfonátokat.
Az új, forradalmi találmánnyal a szakemberek képesek lehetnek a jövőben élelmiszerekből kimutatni, ha abban valamilyen szermaradék van. Mivel az eszközök rendkívül alacsony koncentrációra vannak kalibrálva, ezért már a legkisebb fertőzöttséget is képesek kijelezni.
Kutatók máris azon gondolkodnak, hogy az élet mely más területein tudnák alkalmazni a készüléket. Szerintük akár az orvostudomány is alkalmazhatná az elektronikus orrot például arra, hogy egy leheletből kimutassa a tüdőrákot.