Egyre sűrűbben lehet hallani, hogy a növekvő népesség miatt évről-évre nehezebb helyzetben van a mezőgazdaság, mivel el kell látni a sok éhező szájat világszerte. Ehhez képest folyamatosan olyan információk is napvilágot látnak, amelyek szerint egyre nagyobb a pazarlás az élelmiszeriparban és ezt mi, fogyasztók sem próbáljuk visszaszorítani, sőt!
Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik éves szinten egy felmérés szerint. A java része ugyan az élelmiszerek előállítása során jön létre, de a lakosság is 400.000 tonna hulladékot állít elő évente élelmiszerekből. Egy magyar kutatás szerint személyenként évente közel 46 kilogramm feleslegesé vált élelmiszert dobunk a szemétbe.
Szakértők szerint mindez nem csak a háztartásoknak jelent veszteséget, hanem komoly környezetterhelést is okoz. Évente összesen 150 000 tonna, teljesen feleslegesen keletkező biológiai hulladékkal kell számolni. Ennek a mennyiségnek nemcsak a megsemmisítése, hanem már maga az élelmiszer megtermelése és a vásárlókhoz való eljuttatása is hatást gyakorol környezetünkre.
A pazarlás mérséklése érdekében indul útjára a „Maradék nélkül” elnevezésű program. A kampány ismeretterjesztő és kommunikációs tevékenységével első lépésként fel szeretné hívni a lakosság figyelmét az élelmiszerpazarlásra, majd ezt követően az emberek tudatos és megfontolt vásárlási szokásait erősítenék.
Forrás: FM Sajtóközlemény