Elég lesz növelni a béreket? Hatalmas munkaerőhiánnyal küzd az agrárium

Az agrárvállalkozások harmada küzd munkaerő-toborzási nehézségekkel, és a gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal Magyarországon.

A mezőgazdasági szakképzettséget igénylő munkakörök közül a legnagyobb gondot a gépkezelő, az állattenyésztő, valamint a gépszerelő és karbantartó foglalkozásokban jelenti a munkaerőhiány.

Az agrárvállalkozások harmada küzd munkaerő-toborzási nehézségekkel, és a gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal Magyarországon
Az agrárvállalkozások harmada küzd munkaerő-toborzási nehézségekkel, és a gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal Magyarországon (Fotó: Pixabay)

Az élelmiszeripari foglalkozások közül a legnagyobb toborzási gond a húsfeldolgozó és pék, valamint az édesipari termékgyártó munkakörökben mutatkozik. A gazdálkodók nagy része a munkaerő megtartása érdekében a jövőben a munkabér növelését, a természetbeni juttatást, illetve a munkába járás támogatását tervezi bevezetni.

Öt évig tartott a csekély emelkedés

2015 és 2020 között összességében 4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma a mezőgazdaságban Magyarországon, míg az élelmiszeriparban dolgozóké valamivel kisebb mértékben, de szintén emelkedett ez alatt az időszak alatt – derül ki a hellovidek.hu által idézett friss AKI-elemzésből.

A nem fizetett családi és időszaki munkaerő-ráfordítást is magában foglaló éves munkaerőegységgel mért munkaerő-felhasználás ugyanakkor jelentősen, 24 százalékkal csökkent 2015 és 2020 között.

Ahogy arról az Agrárszektor beszámolt, területegységre vetítve a legtöbb munkaerőt a hajtatásos zöldségtermesztő gazdaságok használták, számos állatra vetítve pedig a leginkább munkaintenzív üzemtípusok a vegyes gazdaságok és a baromfitartók voltak.

Egyre fogynak a vendégmunkások, a Távol-Keletről érkezik segítség

A mezőgazdasági idénymunkások száma 2020-ban 2019 hasonló időszakához képest 3,3 százalékkal csökkent, a 2015 és 2020 közötti időszakot tekintve pedig közel 24 százalékos volt a csökkenés mértéke. Üzemtípusok szerint a szabadföldi zöldségtermesztő üzemekben érte el a legmagasabb értéket az idénymunkaerő felhasználása, a teljes munkaerő-felhasználásban pedig a gyümölcstermesztő üzemekben volt a legnagyobb az időszaki munkaerő-felhasználás aránya.gzott, a zöldség-gyümölcságazatok többsége munkaintenzív, az élőmunka pedig nagyon hiányzik ezekben a szektorokban Magyarországon.

Ma már sok helyen távol-keleti munkaerőt alkalmaznak, mert a szomszédos országokból nem tudják megoldani ezt a problémát.

A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében jelölték meg a legtöbb, összesen 12 élelmiszeripari hiányszakmát
A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében jelölték meg a legtöbb, összesen 12 élelmiszeripari hiányszakmát (Fotó: Pixabay)

A gazdálkodók mintegy 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal

Az agrárvállalkozások harmada küzd munkaerő-toborzási nehézségekkel, és az AKI által felmért gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal.

 A munkaerő-kereslet területi szintű elemzése alapján megállapítható, hogy országosan a mezőgazdasági szakképzettséget igénylő munkakörök közül a legnagyobb gondot a gépkezelő, az állattenyésztő, valamint a gépszerelő és karbantartó foglalkozásokban jelentette a munkaerőhiány. A megyék közül Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében jelölték meg a legtöbb, összesen 12 élelmiszeripari hiányszakmát.

A gazdálkodók a munkaerő megtartására a leginkább hatékony ösztönzőnek a magasabb munkabért tartják. Ezt követi a pénzbeli ösztönzés másik formája, az év végi jutalom fizetése, a munkába járás támogatása, valamint a természetbeni juttatásokon keresztül történő motiválás.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nagy a munkaerőhiány az agráriumban Hazánkban a munkaerőhiány jelensége nem új keletű probléma, de az agráriumot kifejezetten sújtja ez a jelenség. Állandó dolgozó és idénymunkás egyarán...
Több magyar tehenészetben már indiaiak dolgoznak a... A munkaerőhiány, illetve a dolgozók megszerzésének és megtartása volt a fő téma a VII. Axiál Akadémián, amelyet a Vas megyei Sárváron rendeztek meg. A...
Öntözés, munkaerőhiány, közös osztatlan földtulajd... Az új agrárminiszter, Nagy István a Magyar Időknek adott interjújában elmondta, hogy jelentős intézkedések várhatók a munkaerőhiány csökkentése, az ön...
Földeladásról, támogatásról és a KAP-ról beszélt a... Hiába nagy az agrárium kibocsátása, nem vagyunk elég hatékonyak - erről is beszélt az agrárminiszter. Szóba került még a földeladás eredménye, az afri...
Magyarországon is elérhető a sorközművelő robot, a... Az AGROmashEXPO rendezvényen mutatkozott be az a sorközművelő robot, amit 2019-től már hazánkban is megvásárolhatnak a gazdák. Az önjáró eszközök önál...
Ezer milliárd forintosra nőhet a mezőgazdasági rob... A mezőgazdaságban alkalmazott robotok globális piaca 2025-re eléri a 25 milliárd dollárt. A legnagyobb részt Kína, Dél-Korea, Japán, az USA és Németo...