Elég a halogatásból, a kerti munkák nem várhatnak tovább

Most, hogy tényleg vége a nyárnak és beköszöntött az ősz, eljött az ideje, hogy rendbe rakjuk a kertünket. Van ugyanis néhány olyan tennivaló, aminek az elvégzése tovább nem halasztható. A következőkben a legfontosabb feladatokat vesszük sorra.

A nyári intenzív igénybe vételtől a talaj és a gyepszőnyeg összetömörödhet, ezért ősszel érdemes a gyepet szellőztetni, illetve a füvesített talajt lazítani. Megyeri Szabolcs kertészmérnök tanácsait a divany.hu oldaláról szemlézzük. A gyepszellőztetéssel az összetömörödés orvoslásával megelőzhetjük a fűtövek elhalását.
Fontos még, hogy a munkát száraz, csapadékmentes időben végezzük.

Van néhány teendő, amit mindenképpen el kell végezni az őszi kertben (Fotó: Pixabay, pasja1000)
Van néhány teendő, amit mindenképpen el kell végezni az őszi kertben (Fotó: Pixabay, pasja1000)

A pázsit felfrissítésével együtt sor kerülhet az ősszel ültetendő bokrok, cserjék, fák telepítésére is. A fáknak legalább 1×1 méteres, bő három arasznyi mély, míg a cserjéknek 60×60×60 centiméteres ültetőgödröt kell készíteni, ügyelve arra, hogy olyan mélyre kerüljenek, ahogy a dézsájukban vagy a faiskolában álltak.

Sövényültetés esetén inkább hosszanti árkot ássunk, hogy könnyebb legyen az egyenes sor kialakítása. A fáknál meg mindig tartsuk szem előtt az adott faj felnőttkori méretét. Az ültetést mindig kövesse alapos beöntözés!

Fejlődésük során a kerti növények rengeteg tápanyagot vesznek fel, időről-időre kimerítve a termőtalajt. Ezeket a tápanyagokat többek között ősszel is pótolhatjuk, például úgy, hogy nagyobb mennyiségű érett komposztot szórunk ki és forgatunk a földbe. A gyepre szintén ráfér a táplálás, ahogy a rózsatövekre, frissen ültetett fákra, cserjékre is.

Sokan azt hiszik, ősszel már vége az ültetési szezonnak, de ez nem igaz. Ilyenkor kerülhet a földbe a fokhagyma, el lehetne vetni a hidegtűrő zöldségféléket – zöldsalátát, brokkolit, kelkáposztát, káposztát –, sőt a kert benépesülhet zöldbabbal, uborkával és sütőtökkel is. A dísznövényeknek sem feltétlenül kell búcsút inteni, szabadgyökerű dáliát, árvácskát, körömvirágot vagy kikeleti bangitát egyaránt ültethetünk.

A kerti öntözést még nem kell abbahagyni, de amint hűlni kezd az idő, ritkábban kerülhet rá sor. Egyelőre a fűnyírással se hagyjunk fel, a vágási magasságon azonban már érdemes emelni egy kicsit.

Ilyenkor van itt az ideje a tavaszi hagymások elültetésének. Ezt hagyományosan az iskolaidő beköszöntével szokták elkezdeni, de még egészen az ősz második feléig aktuális. A hagyma akkor jó, ha kemény és nem lehet benyomni – ezt a csomagoláson keresztül is ellenőrizhet Okos ötlet úgy válogatni a virágfajokat, hogy különböző időben nyíljanak, így tavasszal hosszú heteken át lehessen élvezni a látványukat.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Sok a teendő novemberben a kertben Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teend...
Fontos munkák az őszi kertekben Beköszöntött az ősz, megjelentek az éjszakai fagyok, de a kertekben ilyenkor is talál a szorgos gazda valamilyen munkát, mivel a tavaszt ősszel készít...
Eszébe ne jusson rendet tenni a kertben ősszel! Ilyenkor ősszel sokaknak gond a kert rendbetétele.Össze kell gereblyézni az avart, le kell vágni az elszáradt virágokat és eltakarítani azokat és mets...
Otthoni kiskert télen is Egy zárt terű otthoni kiskert alkalmas lehet a saláta, a spenót, a gyógynövények és az endívia termesztésére is, de akár zöldpaprikával, babbal, csere...
A halogatásnak vége, mutatjuk milyen munkák nem vá... Késő öszig folyamatosan van mit csinálni a kertekben, például fel kell készíteni a növényeket a télre. Persze csak akkor, ha azt szeretnénk, hogy a k...