Ehető gyomok: mit nyújt a csalán, a fehér here, a tyúkhúr és a libatop a konyhában?

A növénytermesztés egyik legfontosabb és legnehezebb része a gyommentesítés. A folyamatos küzdelemben a rendszeresség a legfontosabb, hiszen a kultúrnövények elől tápanyagot, teret és vizet elvevő fajok állandó támadásban vannak. Viszont a gyomok között is vannak olyanok, amelyek hasznosak lehetnek, ha jó helyen jelennek meg. A kerti vetemény helyett például egy teáskannában, vagy az étkezőasztalon, a tányéron.

Egész Európában elterjedt növény a nagy csalán (Urtica dioica), szinte bárhol meg­található. A leveleit és fiatal hajtásait célszerű kesztyűvel gyűjteni, mivel a rajta található csalánszőrökön keresztül hangyasavat juttat a bőr alá. Ez először kellemetlen égő, majd hosszú ideig viszkető érzést okoz. Felhasználás előtt ezért fél percre érdemes az alapanyagot forrásban lévő vízbe dobni, így a hangyasav eltávozik belőle. Elkészíthető magában, de más zöldségekkel együtt is főzeléknek. Levesekbe, vagy salátákba is tehető. Gyógyteája ma is fontos alkotórésze a vértisztító és veseműködést serkentő keverékeknek. A párolt és turmixolt csalánpéppel tésztákat és pogácsákat lehet zöldre színezni – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Az ehető gyomok közé tartozik a a fehér libatop is
Az ehető gyomok közé tartozik a a fehér libatop is

A kertek gyakori gyomnövénye a fehér libatop (Chenopodium album). Fiatal hajtásait a spárgához hasonlóan párolva, a leveleit pedig főzelékként lehet elkészíteni. A és C vitaminban gazdag növény, aminek C-vitamin tartalma csak nyersen érvényesül, főzve már nem. Szinte bármi elkészíthető belőle, amit spenótból, vagy sóskából lehet.

A közönséges tyúkhúr (Stellaria média) egy közismert, apró és kerek levelű, talajon elterülő gyomnövény. Az egész föld feletti része konyhai felhasználásra alkalmas. Nyersen salátaként fogyasztható, továbbá enyhén kesernyés íze főzelékként, vagy levesben is jól érvényesül. Nagy előnye, hogy egy évben több nemzedéke is zöldell (efemer növény), így még októberben is találni belőle zsenge egyedeket.

A közönséges tyúkhúr egész évben zölden szedhető
A közönséges tyúkhúr egész évben zölden szedhető

A fehér here, a vörös here (Trifolium repens, Trifolium pratense) és a százszorszép (Bellis perennis) is ehető gyomok. Leveleik főzelék-alapanyagok, virágaik pedig szinte bármilyen étel díszítésére alkalmasak. A vörös-, és fehér here virágait nyersen is lehet így használni, a százszorszép bimbóit előbb fűszeres ecetben kell áztatni. Utóbbi bimbói savanyúságnak is eltehetők, akár hamis kapribogyóként fogyasztva. A pásztortáskának (Capsella bursa-pastoris) fiatalon az egész tőlevélrózsáját salátaként, vagy főzelékként lehet elkészíteni, a magvai pedig mustárhoz hasonló ízűek. Mivel kozmopolita növény, nagyon sok helyen előfordul.

Gyógyteák is készíthetők gyomokból
Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csalánlé és metszés – júliusi teendők Sokak használják, de sokan kételkednek a csalánlé növényvédő képességében. Cikkünkben a csalánlé hatásáról lesz szó, illetve az éppen aktuális őszibar...
Mitől hízik a disznó és mitől tojik jobban a tyúk?... Sokak szemében a csalán csak egy gyomnövény. Ha hozzáérünk, nagyon kellemetlen érzést kölcsönöz az érintett bőrfelületre hosszú percekig, órákig. Azon...
Egyre gyakoribb gyomnövény a kaukázusi medvetalp... Többfelé terjed a hír, hogy a kaukázusi medvetalp súlyos elváltozásokat képes okozni, már akkor is, ha akár csak hozzáérünk. A hírek valósak, így nagy...
Ebben a jó időben extra sebességgel nőnek a gyomok... A tavaszi meleg idő hatására a vegetáció fejlődése is felgyorsult, ami a gyümölcsfák virágzásának felgyorsulását eredményezi. Ezzel egy időben a szára...
Erre jó a csalán: 6 szuper megoldás és a növényvéd... A csalán állhatatos gyomnövény: gyorsan növekszik és terjed, elveszi a helyet más növények elől, ráadásul érintésre kellemetlenül csípi az embert és ...
Amikor az ember a tehén konkurenciájává válik a le... Teljesen természetes, hogy haszonállataink legelnek, de kevésbé köztudott, hogy a gyomnövények egyrésze emberi fogyasztásra is alkalmas. A cikkben a ...