Egyszerű védekezni a poloskák ellen, csak csinálja a felsorolt trükköket

Sok bosszúságot okoznak az évről évre egyre nagyobb számban megjelenő poloskák. A kertben igen kártékonynak számító rovarok, gyakran a lakásba is beszöknek. Mivel az ősz érkeztével újra nyakunkon a poloskainvázió, összegyűjtött néhány módszert, amivel hatékonyan védekezhetünk a kártevő ellen.

Szakértők szerint idén kevesebb rovarra számíthatunk a tavalyi állapothoz képest, de a kisebb mennyiség, még mindig elég gondot okoz majd.

A poloskának elég egyetlen apró rés a bejutáshoz (Fotó: Pixabay, federicomaderno)
A poloskának elég egyetlen apró rés a bejutáshoz (Fotó: Pixabay, federicomaderno)

A poloskák az emberekre ártalmatlanok, de így is kellemetlen látogatók lehetnek otthonainkban. A növénytermesztésben, a kertekben rengeteg kárt okoznak, mivel növényi nedvekkel táplálkoznak. Gyakran megdézsmálják a hüvelyeseket és a lédús zöldségeket, de komoly problémát jelenthetnek a gyümölcsösökben is – olvastuk a HelloVidék oldalán.

A poloskák korábban jóval ritkábban fordultak elő hazánkban, ám mostanra az inváziós rovar olyan szinten megvetette a lábát Magyarországon, hogy minden szezonban számolhatunk az egyre nagyobb területen megjelenő bűzváladékot spriccelő kártevőkkel.

Bár az engedélyezett rovarölő szerek többsége végez a kártevőkkel, viszont kifejezetten a poloskák ellen készült szer nincs a piacon. Az alábbiakban elolvashatja a leghatékonyabb praktikákat, amivel védekezhetünk.

A titkos kerti kalász módszer

A legjobb megoldás talán az lenne, ha növényeinket is megvédve már a házig el sem jutnának a rovarok. Ennek érdekében kipróbálhatjuk a gabonás módszert, amivel csábítóbbá tehetjük a kinti környezetet, ám a kertünk épségben maradhat. Egy kerttulajdonos osztotta meg korábbi tapasztalatait a közösségi oldalon, miszerint észrevette, hogy amikor a szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, a poloskák elkezdték a kalászoló zöld gabonát szivogatni a paprika és a paradicsom helyett. Ezt követően ültetett néhány szem búzát négyzetméterenként, és habár már csak szeptemberre kezdtek kalászt nevelni, ezekkel már az egész kertből össze tudta gyűjteni a poloskákat. Minden reggel gyorsan körbejárta a kertet és a kalászokon lévő poloskákat leszedte, így vegyszer nélkül tűntek el a rovarok a kertjéből.

Ellenőrizzük a szúnyoghálót és a réseket

A poloskának a csótányhoz hasonlóan elég egyetlen apró rés a bejutáshoz, ezért az első lépés, hogy ezt megakadályozzuk. Lapított testének köszönhetően a szúnyogháló melletti keskeny réseken, lyukakon könnyen bemászik, valamint a rosszul záródó ablakoknál is. Varrjuk meg a rossz szúnyoghálót, a réseket szüntessük meg szigszalaggal, vagy szereljük meg a rossz ablakot.

A nedves törölköző

Az ajtók, ablakok alatti réseket tökéletesen betömhetjük vele, a nedvesség miatt nem jut át a poloska.

Ne hagyjuk égve a villanyt, he nem muszáj

A poloska imádja a fényt, ezért estére, főleg, ha szellőztetünk, abban a szobában ne hagyjuk égve a villanyt, ahol nyitva van az ablak, mert akkor egy egész csapatnyi rovarral gyűlik meg a bajunk éjszaka.

A házi csapda

Készíthetünk házilag csapdát. A csapda kertben és lakásban is használható és nincs másra szükségünk hozzá csak egy üres PET palackra, egy apró, elemes LED lámpára és szigszalagra.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
Védje meg kukoricáját, paprikáját! Támad a tőzeglégy, a tőzegszúnyog és a gyökértetű. A kukoricában megjelent a gyökértetű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt javasolja, hogy az ...