Egyszeri, filléres befektetéssel ízletes, mediterrán gyümölcs teremhet bárki kertjében

Az egzotikus gyümölcsök rajongói szívesen eljátszanak a gondolattal, hogy kedvenceiket otthon is termesszék, hiszen így nemcsak a sikerélmény lesz a jutalmuk, hanem friss, ellenőrzött hátterű, akár bio minőségű gyümölcs is.

Természetesen nem minden messzi tájon élő gyümölcstermő nevelhető sikeresen a hazai klímán, de számos faj igen jó esélyekkel honosítható meg a magyar kertekben. Ezek közé tartozik a füge is, ami régóta közkedvelt, ám a kiskertekben még ritka vendégnek számító csemege.

Az egyiptomi, izraeli vagy éppen a mediterrán országokból érkező szállítmányok is ízletesek, azonban a saját termesztésűnél biztosan nincs jobb!
Az egyiptomi, izraeli vagy éppen a mediterrán országokból érkező szállítmányok is ízletesek, azonban a saját termesztésűnél biztosan nincs jobb! (Fotó: Pixabay)

A füge közel-keleti és mediterrán gyökerekkel rendelkező gyümölcstermő, sokak szerint a Szíriában nevelt példányok adták a legfinomabb termést, sajnos az elmúlt években biztosan nem lehetett szír eredetű fügével találkozni a boltokban. Az egyiptomi, izraeli vagy éppen a mediterrán országokból érkező szállítmányok is ízletesek, azonban a saját termesztésűnél biztosan nincs jobb!

Itthon az adriai típusú fügét lehet sikerrel termeszteni

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy hazánkban az úgynevezett adriai típusú fügét lehet sikerrel termeszteni, ez pedig nem alkalmas aszalásra, így aki a szárított finomságok rajongója, kénytelen lesz továbbra is a boltokban beszerezni a nassolnivalót. Nem kell azonban elkeseredni, a friss füge csodás ízélményt garantál, sokan pedig még nem is kóstoltak nem aszalt fügét, nekik bizonyára roppant izgalmas lesz ilyen formában is.

A füge, tudományos nevén Ficus carica, többféleképpen honosítható meg a kertben. Az egyik lehetőség az ültetnivaló palánta vagy idősebb, előnevelt növény vásárlása. Ebben az esetben érdemes szaküzletben, például kertészetben beszerezni az ültetnivalót, hiszen így szakszerűen gondozott, életerős növényt lehet vásárolni.

A másik módszer, ha keresünk valakit, akinek már van fügéje, és az arról leválasztott tősarjakat ültetjük el, de lemetszett hajtásokból, dugványozással is előállítható szaporítóanyag. A füge talajigénye nem összetett, sőt, kifejezetten szerények az elvárásai, az átlagos, szélsőségektől mentes kerti föld megfelel számára, de akár homokos talajra is kerülhet.

Szereti a meleget és a napfényt

Afrika egyes területein például a laza közeg megkötésére használják, így az ilyen körülményeket jól viseli. Mivel szubtrópusi növény, igényli és szereti a meleget, valamint a napfényt, így érdemes a kert ilyen adottságú részeire telepíteni, de semmiképp se kerüljön huzatos, mélyárnyékos területre.

Fa helyett nálunk bokorformára szokás nevelni, jó eséllyel dús, szétterülő, lombos növény válik majd belőle, így ne szűk helyekre kerüljön. A füge a meleg mellett a hideggel sem áll hadilábon, a nálunk kapható fajták jellemzően –15 Celsius fokig fagyállóak, így a honi teleket szinte biztosan ki fogja bírni a füge magyarázza a által felkért szakértő, Megyeri Szabolcs.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a fagyállóság elsősorban a föld alatti részekre érvényes, így a nagyobb hidegek esetén a földfelszín feletti rész elfagyhat, ez azonban nem jelenti a növény életének végét, csupán azt, hogy tavasszal elölről kell kezdenie a növekedést, így viszont értékes időt veszíthet a termesztő.

Óvintézkedések télen

Ezért jó ötlet a téli takarás, melynek egyszerűbb módja a komposztos vagy földkupacos óvintézkedés, de az igazi védelmet jelentő takaráshoz a legmegfelelőbb a lombhullatást követően a növényt körbekeríteni drót- vagy műanyag hálóval, ennek a belsejét pedig feltölteni falevéllel.

Egyszerűbb, de szintén hatékony eljárás az ágak közeinek feltöltése, például náddal, szalmával, ezt főleg a nagyra, szélesre nőtt bokrok esetében ajánlott megtenni, mikor a körbekerítés már nem igazán jöhet szóba. Takaráskor a bokrot le lehet pányvázni, vagyis a föld közelébe húzni, például kampós madzagokkal – emelte ki a szakember. Majd hozzátette: az egzotikus növényekről sokan úgy tartják, hogy kényes, problémás típusok. A füge remekül rácáfol erre a hiedelemre, hiszen betegségei, kártevői alig ismertek, nagy valószínűséggel növényvédelmi feladatok nem is lesznek körülötte.

A metszési feladatok szintén egyszerűbbek az átlagosnál, semmiféle előképzettség vagy gyakorlat nem szükséges az elvégzésükhöz. A tavaszi visszavágás a fő feladat, de valójában ez sem kötelező, főleg azért, mert a növény túl erőteljes visszametszésével könnyen elveszíthető a termés, ami csak a kétéves, letermett vesszőkből fejlődő egyéves vesszőkön nő.

A metszési teendők ezért inkább csak a vadhajtások, az elfagyott, sérült részek lenyesését jelentik, valamint le lehet metszeni a töveken útnak induló új hajtásokat, amennyiben a bokor formára igazítása, fazonírozása a cél. A fiatal példányokon április-május heteiben 20-25 centiméterre kell visszametszeni az ágakat, amennyiben az oldalhajtások nevelése a cél. Az idősebb, nagy lombozatú bokrokon az ágak ritkítása azért javasolt, mert így a termés több fényhez juthat.

A türelem ízletes fügét terem

Fontos kérdés, hogy mennyi idő elteltével lehet megejteni az első szüretet. Nos, az első betakarításra az ültetést követő harmadik-negyedik évben kerülhet sor. A termés érése júliusban időszerű, és gyakran az ősz közepén még egy szüret tervezhető, olykor pedig egy középső érési hullám is bekövetkezik augusztus környékén.

A leszedett szemeket azonnal el kell fogyasztani vagy fel kell használni, az ágakról leválasztott füge eltarthatósági ideje alig pár nap
A leszedett szemeket azonnal el kell fogyasztani vagy fel kell használni, az ágakról leválasztott füge eltarthatósági ideje alig pár nap (Fotó: Pixabay)

Fontos türelmesen kivárni az érést, az éretlen, idő előtt begyűjtött füge tejnedve irritáló hatású, és az íze is kellemetlen, nehogy valakit ez a rossz élmény tántorítson el ettől a pompás gyümölcstől! A leszedett szemeket azonnal el kell fogyasztani vagy fel kell használni, az ágakról leválasztott füge hamar romlásnak indul, eltarthatósági ideje alig pár nap – figyelmeztetett Megyeri Szabolcs.

Fügefa, csemete – néhány ezer forintért

A füge nem csupán gyümölcsével, hanem dekoratív megjelenésével is hódít, tetszés szerint törzses fává is nevelhető, vagy éppen terebélyes bokorformára is alakítható, de mindenképpen igen mutatós darab válhat belőle a kertben.

A HellóVidék most azt is megnézte, mennyiért vásárolhatunk fügefát, csemetét a hazai kertészetekben.

Megyeri Szabolcs saját kertészetében rettentő széles a választék, hiszen számos fügefajta alkotja a kínálatot. Árak tekintetében is nagy a -tól, -ig tartomány. A legolcsóbb fügefa itt 3690, a legdrágább12 990 forintért szerezhető be.

Az Oázis Kertészet weboldalán akciósan vásárolható facsemete, 3900 forint helyett most 2990 forintos áron. Mint írják, a csemete a köves, száraz földben is szépen fejlődik, gyorsan elérheti a három méteres magasságot is. 4-5 éves korától általában évente kétszer is terem.

A Borhy Kertészet leírása szerint a füge júliustól októberig több hullámban érik, nagy szemű, alakja a lapostól a megnyúlt körtéig, színe a lilásfeketétől a zöldessárgáig változik, húsa éretten puha, édes, leveses. Itt konténeres verzióban 1890-tól elérhető.

A Molnár Faiskola tanácsként azt írja a weboldalán, nagy mérete miatt bőséges helyet hagyjunk a kifejlett példány számára. Pompás dísznövény és hasznos növény is ehető termése miatt. Itt konténeres kiszerelésben 5000 és 6500 forint közötti áron vásárolható meg.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Különleges alakú gyümölcsök, zöldségek Buddha alakú körte, 8-ast formázó kígyóuborka, szív alakú görögdinnye, tetovált alma. Persze, hogy megint Kínáról van szó. Most megmutatjuk, hogyan le...
Ki látott még ilyet? Lila paprika Néhány alkalommal írtunk már csúnyácska és nem éppen szokásos külsejű, színű zöldségekről, gyümölcsökről. Most egy újabb fajtát szeretnénk bemutatni, ...
Fügetermesztés Magyarországon A füge egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjén...
Már füge is kapható Szedd magad! akció keretében... Számtalan kert nyílik meg évről évre, ahol a Szedd magad! akció keretében meggyet, cseresznyét, vagy éppen epret lehet szedni és jóval ár alatt megven...
A magyar kivi- és fügetermesztés támogatásáért lob... A termelési támogatás kiterjesztését kezdeményezte a kivi- és fügetermesztés tevékenységekre Magyarország az Európai Bizottságnál (EB). Az Agrárminisz...
Több tízezer hektár álló gabonát gyújtottak fel a ... Jó termésre számítottak idén a szíriai és iraki gazdák. Annyi eső esett, amennyi már generációk óta nem. A búza- és az árpamezők remek állapotban vol...