Egyre több román csirkehús ömlik be Bulgáriába

Ugyan Bulgária korántsem önellátó baromfihúsból, de nagyon igyekszik, hogy ezt megváltoztassa. Javított külkereskedelmi mutatóin, az évi 5-10 százalékos termelésnövekedés jelentősen felülmúlja a fogyasztás bővülését. Az ország nagy beszállítói között egyre nagyobb piaci részesedéssel ott van Románia is.

Az Agrárszektor számolt be arról, hogy 2017 és 2018 között 60 százalékkal lett kevesebb a baromfitartó üzemek száma Bulgáriában, miközben a termelés 10 százalékkal nőtt. A növekedés a csirkehús-előállítás 10 százalékos és a kacsahústermelés 18 százalékos bővüléséből tevődött össze. Előbbiből 87 ezer, utóbbiból 23 ezer tonna volt a kibocsátás – írták az USDA piaci jelentésére, illetve a bolgár statisztikai hivatal számaira alapozva. A román csirkehús viszont nagyobb mennyiségben érkezik be, mint a megelőző évben.

Egyre komolyabb részt ad a román csirkehús a bolgár fogyasztásban - képünk illusztráció
Egyre komolyabb részt tesz ki a román csirkehús a bolgár piacon – képünk illusztráció

Nagyot ugrott a 100 ezer csirkénél többet tartó gazdaságok száma

Az egyik évről a másikra 8 százalékkal több ilyen üzem volt az országban, az általuk kibocsátott hús mennyisége pedig mintegy 22 százalékkal nőtt. Az ágazat teljesítmény-növekedése tehát a nagyobb üzemméretekkel kapcsolódik össze. A koncentrálódást nem csupán a piaci környezet, hanem a 2018-as madárinfluenza-járvány is okozta. A kisebb gazdaságok ugyanis sérülékenyebbek voltak a vírussal szemben. 2019 első harmadában a csirkehús termelése 9 százalékos emelkedést hozott, míg a kacsahús előállítása 15 százalékkal csökkent 2018 azonos időszakához viszonyítva. A jelenlegi kilátások szerint 2019 végére a bolgár csirkehústermelés 5 százalékkal lépheti túl a tavalyit. Az USDA szerint ez a növekedési ütem 2020-ra is jellemző lesz.

Mindez nem változtat azon, hogy Bulgária továbbra is erősen behozatalfüggő baromfihúsból

Tavaly a fogyasztás elérte a 182 ezer tonnát, így a növekvő termelés ellenére még mindig csak 64 százalékos az önellátottság szintje. 2018-ban a beszállító országok közül az importált mennyiség 43 százalékával Lengyelország volt a legjelentősebb, őt követte Románia (16 százalék) és Görögország (11 százalék). Idén az eddigi adatok szerint Románia 21 százalékra tudta növelni a piaci részesedését a beszállítók között, míg a lengyelek részesedése 38 százalékra csökkent – írják.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Baromfihús előállítás az Európai Unióban Mai cikkünkből kiderül, mennyi baromfihúst állítanak elő az Európai Unió területén, melyik ország termeli a legtöbbet, illetve Magyarország hol áll az...
Növekedésnek indult a pulykaágazat a szakmai szöve... Ismét növekedésnek indult a pulykaágazat, az elmúlt másfél éves recessziót követően egyre kiegyensúlyozottabbá válik a piac. A Magyar Pulykaszövetség ...
Fejünkre nőnek a baromfik? 1960 óta az étkezési célra tenyésztett pulyka a kétszeresére, a tyúk pedig majdnem az ötszörösére nőtt. Bár kevesebb pulykát fogyasztanak a világon, m...
Minek nevezzelek? – avagy baromfi elnevezések kor ... Csirke? Tyúk? Kotlós? Sokféle elnevezést ismerünk a tyúkra, de tudjuk, hogy melyiket mikor használjuk? Nemtől és életkortól függően különböző megnevez...
4 ok, amiért sikeres a magyar baromfiipar 55 évvel ezelőtt kezdődött el a hazai baromfitenyésztés fejlesztése, és azóta is töretlen a sikere. A baromfihús (kifejezetten a csirkéé) fogyasztása ...
Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...