Jó tápanyagpótló módszer, szükséges rossz, csak viszi a pénzt… Sokan, sokféleképpen vélekednek a másodvetésről, azonban amióta a zöldítési kötelezettség esetében a másodvetést is jóváírják a gazdáknak, egyre többen használják. Fehér mustár és olajretek: kiváló párosítás! De miért? Részletek a cikkben!
Amióta kötelezően oda kell figyelniük a gazdáknak a zöldítési követelményekre (persze csak akkor, ha támogatást szeretnének kapni), felértékelődni látszik a másodvetések helyzete. Hirtelen több okból is hasznos lett ezen technológia alkalmazása: mivel a zöldtrágyázást is zöldítésként ismeri el a hatóság, így két legyet üthet egy csapásra a gazda. Teljesíti a támogatás elnyeréséhez szükséges feltételeket, valamint a zöldtrágyázással javítja termőföldje minőségét, tápanyagtartalmát.
Kitűnő zöldtrágyanövénynek számít az olajretek és a fehér mustár is. Ennek a két növénynek a kombinációja (ugyanis törvényileg elő van írva, hogy a zöldítési követelmények teljesítésekor legalább 2 fajta növényt kell vetniük a gazdáknak) pedig a lehető legideálisabb egyes gazdák szerint.

Az olajretek például a homokos talajokon is kiválóan fejlődik, visszaforgatásával pedig jelentősen javul a talaj minősége, tápanyagtartalma. A mustár lényegesen igényesebb növény az olajreteknél, használata viszont az olajretekkel keverve javasolt, tökéletesen kiegészítik egymást.
Zöldtrágyázásnál viszont fontos figyelni arra, hogy tényleg zöld állapotban kerüljenek visszaforgatásra a növények, ugyanis ekkor hasznosulnak leginkább. Fontos, hogy dús gyökérzettel és vastag szárakkal kerüljenek beszántásra a növények, ezért fontos figyelni arra, hogy mikor vetjük el a másodvetést. Korai vetés esetén a retek például gyorsan felmagzik, kisebb lesz a szára, így kevesebb tápanyag jut vele vissza a talajba. Ezzel szemben a később vetett olajretek és mustár kiváló fejlettséggel kerülhet vissza a talajba.
Ez a kombináció kifejezetten a Duna-Tisza közén alkalmas a rossz minőségű talajok feljavítására, de természetesen bárhol alkalmazható ez a módszer.
Forrás: baon.hu