Egyre durvábbak a gazdatüntetések Hollandiában: egy traktort lövedék talált el, akadozik a zöldség és gyümölcsszállítás

A kormány új nitrogénemissziós törvénye és a gazdaságok kisajátítása miatt tiltakoztak a holland gazdák. Az elképzelések szerint 2030-ra felére csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ennek megvalósítása érdekében az országot zónákra osztották. A legnagyobb kibocsátású zónákban gazdálkodó termelőknek pedig nincs más választásuk, mint az, hogy az állam részére eladják gazdaságaikat, amelyeket bezárnának. A kisajátításra a kormány 7,5 milliárd eurós keretet különített el.

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több 10 ezer gazdálkodó a Hollandia középső részén fekvő Gelderland tartományban. A rendőrségi források szerint 40 ezer fő körüli tömeg rengeteg traktorral érkezett Stroe település határába, óriási forgalmi káoszt okozva, mivel a gépekkel az ide vezető 6 autópályán vonultak végig – írta a FruitVeB.

Egyre durvábbak a gazdatüntetések Hollandiában: egy traktort lövedék talált el, akadozik a zöldség és gyümölcsszállítás a blokád miatt - Fotó: Al Jazeera YT
Egyre durvábbak a gazdatüntetések Hollandiában: egy traktort lövedék talált el, akadozik a zöldség és gyümölcsszállítás a blokád miatt – Fotó: Al Jazeera YT

Komoly véleménykülönbség

A tüntetés hátterében a holland kormányzat azon elképzelése áll, hogy 2030-ra felére csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ennek megvalósítása érdekében az országot zónákra osztották. A legnagyobb kibocsátású zónákban gazdálkodó termelőknek pedig nincs más választásuk, mint hogy az állam részére eladják gazdaságaikat, amelyek bezárásra kerülnek majd. A kisajátításra a kormány 7,5 milliárd eurós keretet különített el. 

A demonstrálókat különösen felpaprikázta a kormány hivatalosan is kiadott kommünikéje, mely szerint „a jelenlegi megközelítés értelmében nincs minden holland gazda számára jövő az ágazatban”. 

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló törvény egy igen veszélyes precedenst teremthet, mivel a környezetvédelem nevében hozott ideológiai elképzelés egyszerre sérti a magántulajdon, a piaci működés és a személyi szabadságjogok számos elemét. A tüntetésen részt vevő gazdaszervezetek nyilvánvalóvá tették, hogy nem fognak megállni egy békés demonstrációnál.

A döntés háttere

Rekordhosszúságú, jó fél éves koalíciós tárgyalásokat követően január elején alakult meg Hollandiában Mark Rutte negyedik kormánya. A koalíciós megállapodás a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD), a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió között jött létre, és a négy párt vezetője által bemutatott közös kormányprogram egyik legfőbb ígérete az volt, hogy több milliárd euró felhasználásával fognak küzdeni a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséért. Az új kormányban a mezőgazdaságért, természeti értékekért és az élelmiszerek minőségéért felelős miniszter Henk Staghouwer lett, de a természetvédelem és a nitrogénemissziós politika Christianne van der Wal-Zeggelink miniszter asszonyhoz tartozik, aki egyébként miniszteri kinevezése előtt három évig éppen Gelderland régió gazdaságfejlesztési tanácsának tagja volt.

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a tüntetéseken útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg – számolt be a DutchNews hírportál.

A Profitline írta meg, hogy az előzmény, hogy több ezer holland gazda gyűlt össze az ország hét pontján, hogy tiltakozzon a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen, amelyek véleményük szerint a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját veszélyeztetnék.

Rutte a légszennyezettség csökkentéséről szóló parlamenti vita előtti sajtótájékoztatóján kijelentette: a tüntetők “veszélyes körülményeket teremtenek az országutakon, és tiltakozásuknak semmi köze sincs a gyülekezéshez való joghoz”. Azt is hozzátette, hogy a kormány által bevezetni tervezett intézkedéseknek sok ember számára “messzemenő hatásuk lesz”, de szükségesek is a légszennyezettségi problémák kezeléséhez. A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdasági nitrogén-oxid és ammóniakibocsátását. A kormány tervezete, a természetvédelmi területek közelében mintegy 100 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő.

Autópályák, blokádok, lövések

A NlTimes hírportál tudósítása szerint, az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével. Egy csoport tüntető az elmúlt napokban többször is megjelent Christianne van der Wal természetvédelmi miniszter otthona elött. A demonstrálók Hágába vonultak, hogy a holland parlament alsóháza elött tiltakozzanak a kormánystratégiáról – írták.

Lövés is dörrent Heerenveen mellett, már érezhetően kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a Lidl helyi üzleteibe.

Egy másik FruitVeB hírben arról számoltak be, hogy nem enyhül a gazdatüntetések hevessége Hollandiában, sőt, a helyzet fokozódik. Július 5-én este feltehetőleg rendőrségi lövedék csapódott egy traktorba Heerenveen mellett az A32 autópálya közelében, és három tüntetőt letartóztattak. A tüntetéseket a holland kormány klímavédelmi intézkedései váltották ki, melyeket ráadásul kifejezetten rosszul kommunikáltak. A DW arról számolt be, hogy több lövés is eldördült a tüntetéseken a rendőrség részéről.

A helyi gazdákból alakult Agractie akciócsoport az eltalált traktorról készült képeket feltette Facebook oldalára, a következő szöveg kíséretében:

„És Van der Wal miniszter még mindig nem áll velünk szóba. Embereknek kell előbb meghalnia?”, „Bűnözők lennének a gazdák? Hogyan tovább? Vegyük blokád alá a rendőrőrsöket?”

A gazdatüntetések komoly tét miatt zajlanak Hollandiában

Akadozó termékellátás a gazdatüntetések miatt

Caroline van der Plas parlamenti képviselő azonnali meghallgatást kért Mark Rutte miniszterelnöktől és az igazságügyi minisztertől, hogy beszámolhasson a tüntetések elharapózásáról és a protestálók követeléseiről.

Július 4-én, hétfőn a friss zöldséget és gyümölcsöt szállító teherautók és kamionok még elérték a logisztikai központokat, ám a gazdák tervei szerint a járművek többsége már nem tér vissza a farmokra, hanem az utakon marad a tüntetőkkel. Július 5-én a Lidl már arról számolt be, hogy az útzárak miatt körülbelül 200 helyi üzletébe csak korlátozott mennyiségben tudott zöldséget és gyümölcsöt szállítani. A gazdák rengeteg szupermarketet is blokád alá vettek az ország különböző városaiban, ami a kereskedelmi szövetség szerint lassan a lakosság élelmiszer-ellátását kezdi veszélyeztetni. A rendőrség már több esetben is fellépett a tüntetőkkel szemben.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Gondolná, hogy itthon olcsóak a termőföldárak?... Ha azt gondolta, hogy az állami földárverések miatt drágább lett a magyar föld, nézze meg az európai árakat! Uniós szinten hazánk még így is a mezőny ...
Holland vagy magyar pénzre várnak az ígéretes haza... Nemzetközi piacra lépés előtt álló vállalkozások mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek. Ez az első lépése annak a hosszú...
Közelebb kerültek a marsi növénytermesztéshez Egy holland tanulmány szerint kilencféle zöldség termeszthető a Mars talaján. Többek között ilyen paradicsom, a borsó és a póréhagyma is. A Wageninge...
Magyar cégek jelentkezését várják és támogatják a ... Közösségi magyar nemzeti standot szervez a magyar élelmiszer-ágazat gyártói számára a PLMA (Private Label Manufacturers Association) kereskedelmi már...
Szokatlan termeléssel nőnek a növények a pontgazdá... A Campus Almkerk egy olyan különleges hely Hollandiában, ahol pixeles, más néven pontgazdálkodás folyik. Minden megművelt egység pontosan 100 négyzet...
Idén szomorú lesz a tavasz: tönkremehetnek a tulip... A hollandiai kertészetek is kegyetlenül nehéz helyzetbe kerültek a COVID-19 koronavírus járvány miatt. A piacon lévő virágok közel fele elpusztul, me...